Bugüne kadar izlediğimiz bilim kurgu filmlerinde belki de en çok imrendiğimiz, “keşke benim olsa” dediğimiz bir özellik var: Görünmez olmak! Son çalışmalara göre bunun mümkün olma oranı bir hayli yüksek. Kaliforniya Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırma, görünmezlik adına bilim dünyasını ve insanlığı hareketlendirecek gibi görünüyor.
Bilim insanları açıkladı: Görünmez olmak mümkün olabilir
Kaliforniya Üniversitesi’nde kimya ve biyomoleküler mühendisi olan Alon Gorodetsky, bu araştırmanın baş yazarı olarak karşımıza çıkıyor. Gorodetsky, Inverse’e yaptığı açıklamalarda hedefinin insan derisinin tamamen görünmez olmasını sağlamak için kırılma indeksi teknolojisini kullanmak olduğunu söyledi. Bu sayede Casper gibi görünmezlik mümkün olabilecek(!)
Kafadan bacaklı olan canlıların vücudunda bulunan lökofor hücreleri, görülebilir ışığın tüm spektrumunu dağıtabiliyor. Normalde bu canlılar insan gözüyle süt beyazı olarak gözüküyor ancak deniz suyundan gelen kırılmış ışığı da dağıtabiliyor. Bu durum, bulundukları ortamda kamufle olmalarını sağlıyor.
Kıyı mürekkep balıklarında bulunan lökofor hücreleri, reflectin A1 proteinini açığa çıkararak ışığı dağıtıyor. Alon Gorodetsky ise insan böbreği hücrelerinin, bu proteini açığa vurması için değişiklik yapılabilmesini sağladı.
Bu sayede ışığı dağıtan parçacıklar elde edildi. Başka bir önemli nokta ise ışığı dağıtan parçacıkların gerçek boyutunu değiştirerek hücre şeffaflığını manipüle edebilecek bir yol bulmuş olması. Tuz çözeltisi ile birlikte bu parçacıkların boyutunun büyütülebildiği de araştırma sonuçlarında yer alıyor.
İnsan böbreği hücrelerini farklı yoğunluklarda bulunan sodyum klorür içeren iki parçaya ayıran ekip, hücrelerin tuz yoğunluğuna maruz bırakıldığında bunların gözle görülebilir şeffaflıkta olduğu görüldü.
Bu test sonucunda ise hücre şeffaflığı değişiminin ayarlanabilir olduğu ortaya çıktı. Bu durum da bilim insanlarının görünmez olmak kavramını istenen seviyede tutabileceği anlamına geliyor.
Gorodetsky son açıklamasında; “İnsan derisini, tıpkı bir mürekkep balığı derisi gibi şeffaflığını değiştirebilir yapmak istiyoruz ancak bu, oldukça zorlayıcı ve ağır bir proje. Bunu yapabilmenin henüz başındayız ancak sabah uyandığımda işe gitmek için beni heyecanlandıran şey de bu” ifadelerinde bulundu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}