Bilim insanları maddelerin erime, donma ve buharlaşma noktalarıyla ilgili uzun süredir farklı araştırmalar yapıyorlar. Yeni araştırmalar ile de maddelerin hal değişimleri sırasındaki 4D atom hareketi yakalandı.
Bilim insanları tarafından 4D atom hareketi yakalandı!
UCLA liderliğindeki bir bilim insanı ekibi, maddelerin hal değiştirdikleri sırada atomların zaman ve 3B uzayda 4D hareketini yakaladılar. Sonuçlara bakıldığında atomlar bir formdan diğerine geçiş yapmaya başladığında, ‘çekirdeklenme‘ hakkındaki klasik teoriler ile oldukça çelişkiliydi.
Araştırma yeni malzemeler, kimyasallar ve biyolojik süreçlerin oluşturulması ve incelenmesi için önemli bir adım olarak kabul edildi. Ekip Berkeley Lab‘ın en yeni 3D elektron mikroskobunu kullanarak insan saçı genişliğinin on binde birinin nano parçacıklarına ayrılmış bir demir-platin alaşımını inceliyordu.
Bu alaşım 968 Fahrenheit ile ısıtıldı ve katı halden sıvı hale dönüşümü izlendi. Isıtıldıktan sonra 9, 16 ve 26. dakikalarda özel bir mikroskop ile çekilmiş görüntüler ortaya çıktı.
Özel algoritmalar kullanan ekip, sadece 13 atom genişliğindeki tek bir nanoparçacıkta bulunan aynı 33 çekirdeği takip etti. UCLA fizik profesörü Jianwei Miao, “İnsanlar samanlıkta iğne bulmanın zor olduğunu düşünüyor, fakat bir atomu üç trilyon atom arasında arama deneyimini henüz yaşamamışlar.” dedi.
Ekibin yakında bu sonuçları ve elde ettiği görüntüleri ayrıntılı bir rapor şeklinde kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. Ayrıca farklı alaşımlar üzerindeki deneyler de sonuçları netleştirmek adına devam edecek gibi gözüküyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}