Bilim insanları her geçen gün yeni araştırmalara imza atıyor. Bu seferki çalışma belki de uzun yıllardır emin olduğumuz bir bilgiyi güncellemeye neden olacak. Zira yeni yapılan bir araştırmaya göre tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tat alma duyuları aslında bir tat reseptörünün etrafında birleşebiliyor. Yeni tat duyusu bu araştırma ile ortaya çıktı.
Yeni tat duyusu, diğer tatların gücünü artırıyor
Ağzımızda tat almamızı sağlayan tat reseptör hücreleri bulunuyor. Bu hücreler potansiyel gıda maddelerindeki kimyasalları tespit etmek için birden fazla sinyal yolunu kullanıyor. Aynı zamanda bu tat reseptörleri fonksiyonelliklerine göre farklı tiplerde gruplandırılıyor.
Tip I olarak adlandırılan hücreler, destek hücreleri olarak işlev görüyor. Tip II hücreleri acı ve tatlı gibi tat uyarılarını hissetmemizi sağlıyor. Tip III hücreleri ise ekşi ve tuzlu olan tatları algılamamıza olanak tanıyor.
Yeni belirlenen tat reseptörü ise daha çok haz üzerine odaklı olmakla birlikte; acı, tatlı, ekşi ve umami (birçok tadın birleşimi) gibi çeşitli tat uyarıcılarına geniş ölçüde tepki vermeyi sağlıyor. Yapılan ilgili araştırma PLOS Genetics’te yayımlandı ve fare modelleri kullanılarak ortaya çıkartıldı.
Bilim insanları daha önce tat reseptörleri için geniş bir uyarıcı yelpazesine sahip olan ve bunu tespit edebilen zevk odaklı hücrelerin var olabileceği fenomenini ortaya koymuştu. Bu kanıtlanmamış teoriyi incelemeye alan araştırmacılar, tat alma hücrelerinin beyne nasıl bilgi aktardığını derinlemesine incelemek için fareleri kullandı. Bunun sonucunda ise sürü tat profilini hissedebilen benzersiz bir tat hücresi türü olduğu keşfedildi.
Tip III kategorisine dahil edilen tat reseptör hücreleri, beyne giden tat hücrelerinin izlediği yolu kullanarak tüm tat türlerinden gelen sinyalleri algılayabiliyor ve beyne iletebiliyor. Tüm farklı tatları algılayabilen ve bu sinyalleri tıpkı diğer hücrelerin yapacağı gibi beyne gönderebilen bu yeni tür oldukça ufuk açıcı duruyor.
Araştırmacılar “Çalışmamız, farklı tat niteliklerinden olan kimyasallar da dahil olmak üzere, birden fazla uyarıcı türünü algılayabilen yeni bir tat hücresi popülasyonunu tespit etti.” diyor. Bu nedenle tat hücreleri beyindeki tat bilgisini işleyen hücrelere benzeyen uyarıcılara ya seçici bir şekilde tepki gösteriyor ya da genel olarak bütün tatlara duyarlı hale gelebiliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}