İster dizüstü olsun ister masaüstü olsun bilgisayarın açılış anındaki işlevleri yerine getiren ve oldukça önemli bir birim olan BIOS pil yer alır. Peki BIOS pili biterse ne olur? Her bilgisayar kullanıcısının başına gelebilecek bu sorun için çözüm nedir? İçeriğimizde yer verdik.
BIOS pili biterse ne olur?
Açılımı Basıc ınput-output system yani temel giriş-çıkış sistemi olan BIOS pil, kısacası sistemin saat ve tarih bilgilerini, donanıma ait önemli dataları koruma görevini üstlenir. Yarı iletken yapıya sahip bu birimler, anakart üzerinde bulunur. Diğer pillerin aksine bilgisayarın çalışmadığı anlarda aktif olur ve bu verileri tutar.
BIOS pilin bozulduğunu ise bazı arızalardan anlayabiliriz;
- Yanlış tarih ve saat
- BIOS parolaları sıfırlanması
- devamlı olarak gelen bip sesi
- Klavye, kulaklık gibi bilgisayar çevre birimleri arızası
- Çalışmayan sürücü problemi
- Önyükleme hatası
BIOS pili değiştirme adımları
BIOS pili nedeniyle yaşanan bu arızayı gidermek için pili değiştirmeniz gerekir. Oldukça basit adımları olan bu işlem için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur. Öncelikle pilin daha önce kullanılmamış olmasına dikkat ediniz. Bir başka detay ise yeni alınan pilin birebir aynı türde olması gerekir. Ardından aşağıdaki adımları takip ederek değiştirebilirsiniz.
- Öncelikle bilgisayarınız masaüstü ise güç kablosunu, dizüstü ise bataryasını çıkarın.
- Güç düğmesine 10-15 saniye basılı tutarak statik elektriği boşalttıktan sonra kasasını sökün.
- Anakart üzerinde bir BIOS pil yuvası bulunur. Pili oradan çıkarın. Çıkarırken zarar vermemek adına sivri metaller kullanmayın. Endüstriyel cımbızlar ya da plastik çubuklar işinizi görebilir.
- BIOS pil değişimi yapıp kasayı tekrar kapatın.
Öte yandan bazı bilgisayarlarda BIOS pil, anakarta lehimlenmiş olabilir. Bu durumda üretici firmayla iletişime geçmeniz gerekir. Değiştirdikten sonra BIOS menüsünden saat ve tarih ayarı yapabilirsiniz. Bu menüye giriş ekranından F2 ile girilebiliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}