Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Biostar TA790GX A2+ Anakart

Ana sayfa /

AMD’nin Belgrad’da yaptığı toplantıda her ne kadar biz 790 GX yongasını da duyurur diye bekledikse de sadece HD 4870 X2 tanıtımı yapıldı. ShiftDelete.Net’ten Hakkı Alkan’ın da katıldığı tanıtımdan ilk görüntüleri burada sizlerle paylaşmıştık.

Şu sıralarda AMD bir başka ürünü daha piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 790GX yongası her türlü CrossFireX  kurulumuna izin veren bir yonga olarak önümüzdeki günlerde ortama damga vurabilecek. Bazı kaynaklardan aldığımız bilgiye göre 3 GHz ve üzerindeki Phenom işlemcilerle birlikte 790GX her seviye oyun meraklısı için uygun bir platform olacak.

Tek Eksiğimiz Buydu!

Reklam
Reklam

790GX, AMD’nin anakart çözümlerini bir adım öteye taşıyor. Çünkü üreticilere de kullanıcılara da çok fazla seçenek sağlıyor. Öncelikle bu yonga üzerinde bir tümleşik grafik işlemcisi barındırıyor. Bu grafik işlemcisi Radeon HD 3300 olarak anılıyor. Ayrıca doğrudan bu grafik işlemciye bağlı bir DDR3 bellek de  üretici tarafından istenirse anakarta entegre ediliyor. Bu da Side Port Memory olarak anılıyor. Biostar TA 790GX A2+ ürününde 64 MB Side Port Memory bulunuyordu.

Eğer isterseniz tümleşik grafik işlemcisinin sadece Side Port, sadece sistem belleği veya her iki belleği de kullanmasını seçebiliyorsunuz.
{pagebreak::CrossFire Zenginliği}
Her Türlü CrossFire Burada!

790GX yongasıyla birlikte isterseniz melez CrossFire kurabileceğiniz gibi isterseniz de iki tane üst seviye ATI Radeon ekran kartını yan yana takarak (her biri 8x olarak çalışan ama fiziksel olarak 16x olan PCI Express veriyollarını kullanarak) yüksek performanslı çoklu ekran kartlı bir sistem kurabilirsiniz.

Daha İyi Overclock!

AMD’nin Phenom işlemcileri hız aşırtma konularında çok başarılı olamadılar belki; fakat yenilenmiş SB750 güney köprüsüyle beraber gelen gelişmiş saat kalibrasyonu (Advanced Clock Calibration) özelliğiyle birlikte biraz daha iddialı hale gelebiliyorlar. Daha önceden sokette kullanılmayan dört tane iğne, artık SB750 güney köprüsü yongasına bağlı ve eğer anakartınızın BIOS’u da izin veriyorsa biraz daha ince ayar yapmanıza izin veriyor. Bu ayarları ister çekirdeğe özel, isterseniz ise tüm işlemciye tek ayar şeklinde yapabiliyorsunuz.

Şimdi Biostar’ın ürününü incelemeye geçelim.
{pagebreak::Genel Bakış}
Genel Bakış


Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın!

Anakartımız ortasında irice bir pasif soğutucu barındırıyor. Bunun haricinde çok değişik bir özelliğe sahip değil. Kartın üzerinde iki tane 16x yuva mevcut. Bunlar, ikisi de soluysa 8x+8x çalışıyorlar. Diğer türlü tek bir kart takacaksanız  da anakartın kutusundan gelen minik bir anahtar kartı boş kalan yuvaya takıyorsunuz.

{pagebreak::Arka Panel}
Arka Panel


Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın!

Biostar TA 790GX A2+ arka panelinde dört tane USB barındırıyor (Berkin hemen ateş püskürür). Ama diğer taraftan her türlü görüntü çıkışını unutmamışlar: HDMI, DVI ve D-Sub. Malumunuz CrossFire yapmadan tümleşik grafik işlemcisini açarsanız bu üç çıkışın iki tanesinden görüntü alabiliyor, çalışma alanınızı genişleyebiliyorsunuz.

{pagebreak::Yuvalar}
Yuvalar


Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın!

Kartın üzerindeki genişleme yuvaları son zamanlarda çoklu ekran kartı destekleyen anakartlarda gördüğümüzle aynı: iki tane PCI Express 16x, iki tane PCI Express 1x, iki ve iki tane PCI yuvası.

{pagebreak::Soket ve Çevresi}
Soket ve Çevresi


Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın!

İşlemci çevresindeki tüm kapasitörler katı. Fakat geri kalanlar için aynısını söyleyemeyeceğiz. Soketin üç tarafından ikisi ferah; fakat soket belleklere çok yakın. Ters taraftan alıp arka tahliye fanına doğru üfleyen soğutucular belleklere (ilk iki soket) çarpabilir.

{pagebreak::Side Port Memory}
Side Port Memory


Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın!

Kuzey köprüsündeki soğutucuyu kaldırdık ve işte o! Side Port Memory olarak anılan grafik belleği. 64 MB’lık modül Hynix üretimi.

{pagebreak::SATA ve SB750}
SATA Bağlantıları ve Güney Köprüsü


Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın!

Yetenekleri gelişmiş olan SB750 Güney köprüsü artık RAID yeteneğine sahip. Ayrıca unutmayın, Phenom işlemcileri daha iyi hız aşırtmaya tabi tutmak için destekçiniz SB750.

{pagebreak::Yorumlar}
Yorumlar

790GX oldukça esnek kurulumlar sağlayan bir anakart olarak birçok kullanıcının AMD platform kurarken tercih edebileceği bir yonga olacak. Tabii ki bu güncellemeye yönelik bir platform. Tümleşik grafikten isterseniz melez CrossFire kurulumuna isterseniz ki iki tane güçlü ekran kartına terfi edebilirsiniz. Tabii melez CrossFire pek maliyeti kurtarmıyor, doğrudan tek bir HD 3600 serisi ekran kartı, HD 3400 yanına tümleşik ekran kartı birleşimini geçiyor.

Bir Biostar Klasiği

Anakartın kendisiyle ilgili yorumlara geçmeden önce AMD’nin 790GX yongasını kullanan ilk anakartı bize temin ettiği için Biostar’ın dağıtıcısı Mascom‘a teşekkür etmek istiyoruz. Biostar, gayet gelişmiş BIOS kullanma geleneğini sürdürmüş. Zaten 790GX bir hız aşırtma anakartı olacağı için normal bir durum. Tabii AMD Phenom işlemcileri bu anakart üzerinde ne kadar ittirebileceğimizi ilerki testlerimizde göreceğiz.

Kutu içeriği olsun, kendi tasarımı olsun oldukça sade olan bu anakart umarız fiyat konusunda da yeterli derecede uygundur. Fiyatını alınca yazımızı güncelleyeceğiz.

{pagebreak::Teknik Bilgiler}
Teknik Bilgiler

Biostar TA 790GX A2+
Anakart

Soket Uyumluluğu: AMD AM2+
Yonga:  AMD 790GX / SB750
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 4 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 1066  yuvası
İç Bağlantılar: 2xPCIe 16x, 2x PCI, 6x USB, 6x SATA, IDE, 2x PCIe 1x,
Dış Bağlantılar: PS/2 Klavye ve Fare, 4x USB, 6x 3,5 mm ses bağlantısı, Gigabit LAN, HDMI, DVI, D-Sub

Üretici: Biostar /Tayvan
Ürünü sağlayan: Mascom
Telefon: (212) 312 50 00

Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam