Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Bir gezegen ilk kez oluşurken görüntülendi!

Ana sayfa / Popüler Bilim

Gezegenlerin oluşma sürecini bugüne kadar hep animasyonlar ve kitaplarda yazıldığı haliyle bildik. Bilim adamları ilk kez bir gezegenin oluşma anını görüntüleyerek muazzam bir fotoğrafla karşımıza çıktılar. Bizden 370 ışık yılı uzakta bulunan bir turuncu cüce etrafında dönen toz bulutu ile gezegen oluşumu (PDS 70b) ilk kez gözlemlendi.

PDS 70 yıldızı etrafında oluşan PDS 70b heyecanla karşılandı

Roket alevler içinde kaldı!

Japonya, uzay çalışmalarında diğer ülkelere yetişebilmek için yeni bir roket fırlatma denemesi gerçekleştirdi. Ancak roket fırlatma denemesi sırasında büyük bir yangın çıktı.

5.4 milyon yaşındaki PDS 70‘i uzun süredir gözlemleyen astronomlar, uzun süredir yıldızın etrafında bir gezegenin oluşmakta olduğundan şüpheleniyorlardı. Bir süre sonra bu şüpheler gerçek çıktı ve bilim insanları yıldızın etrafında gezinen yeni oluşuma PDS 70b ismini verdiler.

Reklam
Reklam

Ortaya bu muhteşem fotoğraf çıkmış olsa da, aslında bir gezegenin doğuşunu gözlemlemek hiç de kolay iş değil. Çünkü öte gezegenler (Güneş sistemi dışı) gerçekten de çok ama çok uzaktalar. Bu yüzden optik teleskoplarla oldukça sönük bir şekilde görünüyorlar ve herhangi bir ışık kaynağı ile karşılaşıldığı anda ortadan kayboluyorlar.

Gök bilimciler işte burada toz bulutları için ilk kez bir gezegenin doğuşunu bizlere göstermeyi başardılar. PDS 70b’nin Güneş Sistemi’mizde bulunan Jüpiter‘den 2-3 kat daha büyük olduğu söylenenler arasında. Yıldızıyla olan uzaklığı ise 3 milyar kilometre. Sistemimizdeki en büyük gezegenden daha büyük ve en sıcak gezegenden (Venüs) daha sıcak olan bu yeni oluşum hakkında önümüdeki günlerde yepyeni bilgilerin gelmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam