Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Bir zamanların popüler bilgisayar programları

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

90’lı yılların ortaları ve milenyumun başlarında internetin yaygınlaşmasıyla birçok bilgisayar programı hayatımıza giriş yaptı. Bunların bazıları uzun yıllar hayatımızın ayrılmaz parçası olurken, bazıları ise aynı etkiyi veremedi. Biz de sizler için okurken geçmişe götürecek bir zamanların popüler bilgisayar programları listesini hazırladık.

En iyi video birleştirme programları: İşte ücretsiz 10 öneri

Ücretsiz en iyi video birleştirme programı hangisi sorusu, içerik üreticilerinin merak konusu oluyor. İşte ücretsiz en iyi video birleştirme programları...

İşte bir zamanların popüler bilgisayar programları

 

Reklam
Reklam

Limewire

Bir neslin hatıralarında yer eden dosya paylaşım platformu olan Limewire, Windows, OS X, Linux ve Solaris işletim sistemlerinde varlığını sürdürdü. Programı kullanarak müzik, video, yazılım gibi ögeleri indirmenin yasal olduğu konusu zamanında kafaları kurcalamış ve telif hakları konusundaki ilk düşüncceleri ortaya atmıştı. Limewire’ın bizlere vedası ise 2010 yılında oldu. Program, New York Mahkemesi tarafından yürütülen ve 4 yıl süren davanın ardından 26 Ekinm 2010 tarihinde yayın hayatına son verdi.

mIRC

1995 yılında Khaled Mardam-Bey tarafından geliştirilen mIRC, sanal arkadaşlık sitelerinin atası olarak kabul ediliyor. IRC dilinde geliştirilen program, popülerliğinin en üst düzeyde olduğu yıllarda internet kafelerin tercih edilme sebeplerinden biriydi ve Türk insanının chat kültürüyle tanıştıran programların arasında yer alıyordu. Kullanıcılarına kişiselleştirme imkanı sağlayan mIRC, yaklaşık 40 milyon indirme sayısı yakaladı. En iyi olduğu günlerden uzak olsa da programın halihazırda 20’den fazla versiyonunun olduğunu belirtmekte fayda var.

ICQ

İsrailli Mirabilis firması tarafından geliştirilen program, WhatsApp’ta ve günümüzün diğer anlık mesajlaşma programlarında bulunan sesli arama, görüntülü arama, çıkartma yollama gibi özelliklere 90’lı yılların ortalarında sahipti. Anlam olarak I Seek You (Seni Arıyorum) kelimesinin kısaltılaması olan ICQ, Android ve iOS platformları için indirilebilir durumda.

Windows Live Messenger

Microsoft tarafından geliştirilen Windows Live Messenger, ya da bilinen adıyla MSN, hayatımıza ilk olarak Windows 95 ile giriş yaptı. Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen mesajlaşma yazılımı, 330 milyon kişiyle bir dönemin en çok kullanılan programları arasındaydı. Mart 2013’te hizmetlerini durduran MSN, yerini Skype’a bıraktı. Titreşimleri, animasyonları ve daha birçok özelliğiyle hatırladığımız program ise geçmişten güzel bir hatıra olarak kaldı.

Winamp

İlk olarak 21 Nisan 1997’de Nullsoft tarafından piyasaya sürülen Winamp, bir dönemin en popüler müzik programıydı. İsmini Linux işletim sistemindeki amp isimli mp3 çalma motorundan alan Winamp, değiştirilebilir arka planıyla oldukça kullanışlıydı. İçinde bir dizi Easter Egg de barındıran program, YouTube’un hızlı yükselişine karşı koyamayarak popülerliğini kaybetti. Winamp’ın son güncel sürümü 2018’de yayınlanırken, projeyi sahiplenen WACUP, Şubat 2021’de medya oynatıcısı için bir dizi güncellemenin yolda olduğunu söyledi.

Moon Star MTU Sözlük

90’lı yılların çocukları tarafından oldukça sıklıkla kullanılan Moon Star MTU sözlük, Türkçe – İngilizce ve İngilizce – Türkçe çevrilerin yanı sıra, Türkçe kelimelerin eş anlamlılarının yanı sıra yazım denetimi özelliğine de sahipti. İçinde adam asmaca oyunu da barındıran program, özellikle yeni bir dil öğrenenlerinin imdadına koşmanın yanında, internet bağlantısının gittiği zamanlarda da sıkıntıdan kurtulmak için birebirdi.

BearShare

2000 yılında piyasaya çıkan Bearshare, tıpkı Limewire gibi müzik, video, vb. dosyaları internet ortamında paylaşmayı sağlıyordu. Yasal yollardan indirme yapılaması, indirme yapılırken dosyaları oynatma ve diğer kullanıcılarla konuşma olanağı da programın artılarındandı. Bearshare artık eski günlerinde olmasa da geçmişteki popüler uygulamalar arasında kendine yer buluyor.

iMesh

Dokuz dilde kullanılabilen P2P dosya paylaşım istemcisi iMesh, 2009 yılında ABD’deki en popüler üçüncü müzik abonelik hizmeti olarak göze çarpıyordu. Ancak platformun ömrü, YouTube gibi sitelerin gücüyle mücadele edemedi. Haziran 2016’da iMesh, önceden bildirimde bulunmadan hizmetlerini kapattı. Daha sonrasında ise “iMesh’in artık kullanılmadığını bildirmekten dolayı üzgünüz” şeklinde bir açıklama yapıldı.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam