Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Bitcoin hakkında az bilinen ilginç gerçekler

Ana sayfa / Kripto para

2009 yılında piyasaya sürülen dijital para birimi Bitcoin popülerliğini günden güne artırıyor. Özellikle genç ve teknoloji meraklılarının dikkatini çeken kripto para birimi, geleneksel paraların aksine anti-otoriter ve özgürlükçü yapısıyla dikkat çekiyor.

Neredeyse herkesin dilinde olan Bitcoin, rap şarkılarından tutun Hollywood filmlerine kadar hayatımızın her alanına girmiş durumda. İşte herkese ve her şeye ilham kaynağı olan dünyanın en popüler kripto para birimi hakkında ilginç gerçekler.

Ünlü sanatçı evini kripto para ile satışa çıkardı

Ünlü Fransız DJ ve prodüktör David Guetta, ABD'nin Miami kentindeki 14 milyon dolarlık lüks dairesini kripto para ile satışa çıkardı.

Reklam
Reklam

Bitcoin hakkında ilginç bilgiler

Düşüncesizce hatalar pek çoğumuza para kaybettirmiştir. Ancak kimsenin eski bir sabit diski çöpe atarak n 290 milyon dolar kaybetmemiştir. Güney Galler’deki Newport’tan James Howells için bu kabus senaryosu gerçek oldu. Teknolojiye meraklı bir birey olan Howells, para biriminin 2009’da piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra 7.500 Bitcoin satın aldı. Kripto paralarını çekmecesindeki bir sabit diskte barındıran Howells, zaman içinde Bitcoin‘i tamamen unuttu ve diski çöpe attı. 2013’te hatasını fark ettiğinde çöpe attığı para 7,5 milyon dolardı.

O dönemden itibaren kayıp diskini bulmak için yanıp tutuşan talihsiz “milyoner”, yerel yönetim konseyine kazı izni için paranın dörtte birini ödemeyi teklif etti. Ancak Newport konseyi, lisans izinleri bunun mümkün olmadığını söylüyor. Kazının maliyeti ve potansiyel çevresel hasarı göz önüne alındığında, “diski bulma veya hala çalışır durumda olacağı garantisi olmadan” bunu yapmayı reddediyorlar. Kayıp paranın bugünkü değeri ise tam olarak 302 milyon 965 bin 500 dolar.

Çeşitli borsalarda bulunan kripto para birimlerinin karşı karşıya kaldığı en büyük risk siber saldırılar. İsimsiz bir hacker grubu, “Robin Hood” olma kararı alarak bu siber saldırıları gerçekleştirdi. Büyük şirketlerden Bitcoin çalan korsanlar, işin sonunda birkaç milyon dolar elde ettiler. Ancak Dark Web‘e göre, saldırıyı gerçekleştiren siber suçlular tüm parayı kendilerine ayırmak yerine hayır kurumlarına katkıda bulunmayı tercih ettiler. Ekim 2020’de yapılan bir açıklamaya göre Sahra altı Afrika’ya temiz su sağlayan bir yardım sağlayan su projesi ve Children International‘a binlerce dolar değerinde yardım yapıldı. Ancak bazı hayır kurumları ahlaki gerekçelerle paralarını reddetti.

LinkedIn‘in kurucu ortağı Reid Hoffman, Eylül 2019’da YouTube‘da Bitcoin temalı bir rap videosu yayınladı. Hamilton müzikalini izledikten sonra buradan ilham aldığını söyleyen ünlü iş insanı, rap müziğin “kripto para birimi ve merkezi para birimleri arasındaki güçlü tartışmayı” keşfetmek için mükemmel bir yol olacağını düşündü. Videoda Alexander Hamilton, Bitcoin‘in esrarengiz yaratıcısı Satoshi Nakamoto karşılıklı bir söz düellosuna girişiyor. Her ne kadar tamamen parodi gibi görünse de Hoffman, Bitcoin‘e karşı çelişkili tutumları düzgün bir şekilde özetliyor.

Hindistan da diğer pek çok ülke gibi Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin popülerliğinden etkilendi. Ancak Asya ülkesi, kriptonun çirkin yüzüne denk geldi. Varlıklı ailelerin üyelerini kaçıran fidyeciler, rehineleri serbest bırakmak için sık sık Bitcoin talep etti. Örneğin Aralık 2020’de sekiz yaşındaki bir çocuk dedesiyle yürürken Karnataka’da kaçırıldı. Suçlular, babası zengin bir yatırımcı olan çocuğun serbest kalması için 100 Bitcoin (4 milyon dolar) ödenmesini talep etti.

Neyse ki, eyalet polisi, sekiz yaşındaki çocuğu fidye ödemesi yapılmadan kurtarmayı başardı ve altı suçluyu tutukladı. Bu kaçırma olayı, 2018‘den bu yana ülkede gerçekleşen üçüncü Bitcoin gaspı girişimi vakası oldu. Gujarat‘ta bir işadamı, 3 milyon dolarlık Bitcoin dolandırma umuduyla kendi kaçırılmasını bile taklit etmeye çalıştı.

Ünlü oyuncu Kurt Russell, 2019 yılında New York Bitcoin pazarındaki yozlaşmaya dayanan garip bir finansal suç dramasında yer aldı. Crypto isimli film, hem izleyicilerden hem de eleştirmenlerden oldukça iyi puanlar aldı. Bazıları bunun 1990’ların ucuz internet filmlerini hatırlattığını söyleyerek oldukça beğendiğini ifade etti. Film, Rus siber suçlulardan oluşan bir çetenin kripto paraları kullanarak kara para aklama planına odaklanmaktadır.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam