Bitcoin ve benzeri kripto paralar konusunda dünya devletleri ikiye bölünmüş durumda. Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinin yanı sıra bazı Afrika ülkelerinde ya kısıtlanmış şekilde erişime açıklar ya da tamamen yasaklanmış durumdalar. Öte yandan Ukrayna ve El Salvador gibi ülkelerdeyse sınırlandırmanın tam aksine halk ve şirketlere yatırım yapmaları için teşviklerde bulunuluyor. Hatta devlet bazında yatırımlar yapılıyor.
Örneğin Ukrayna, nükleer enerji santrallerinden artan elektriğin bir kısmını kripto para madenciliğinde kullanmayı tercih etti. El Salvador da devlet bütçesiyle Bitcoin’e yatırım yaptı. Bu sebeple sanal paranın düşüş yaşadığı dönemde ülke ekonomisi de sallantıya girdi. Ancak sanal paranın değerinin tekrar 60 bin Dolar seviyesine yükselmesiyle birlikte tüm ülke derin bir nefes aldı.
El Salvador, Bitcoin’i para birimi olarak benimsiyor
Diario La Huella‘nın bir haberine göre, El Salvador‘un Başkan Yardımcısı Félix Ulloa, LATFRAN derneği başkan yardımcısı Pascal Drouhaud ile yaptığı görüşmede, ülkenin Bitcoin benimseme modelini izleyeceğine dair detayları görüştü.
Ulloa, Bitcoin’e yapılan yatırımlar sayesinde, ekonomik güçlük ve yolluk çeken ülkenin zenginleşmesini ve finansal bir merkez olmasını sağlamaya çalışıyor. Buna ek olarak Amerika’da yaşayan 1.17 milyon Salvadorlu göçmene de benzer şekilde fayda sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Bitcoin tartışmaları sürüyor
El Salvador‘un Başkan Yardımcısı Félix Ulloa‘ya göre ülkelerinde Bitcoin cüzdanı olan kişilerin sayısı, normal banka hesabını kullananları 2’ye katlamış durumda. Bu durum, halkın politikacılara ve kripto paralara duyduğu güvenin giderek arttığını söylüyor. Yani halk, tam destek veriyor.
Tabi ki herkesin aynı görüşte olması beklenemez. El Salvador’da da Eylül ayından beri bir takım protesto gösterileri sergileniyor. Ancak bu durum, ülkenin yeni yasa tasarısının kabul etmesinin önüne geçemedi. Yeni çıkan yasaya göre, ülke içerisindeki şirketler ve işletmeler Bitcoin’i veya en büyük kripto paraları, yasal bir para birimi gibi kabul etmek zorunda olacaklar.
Fransız Amerikalıları derneği başkanı ve ona katılan ülke liderleri, El Salvador’un almış olduğu karar için, “pervasız ve düşüncesizce” dedi. Tartışmalara Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de katıldı. Ülke başkanı Nayib Bukele ve yardımcısı Ulloa hakkında, gidiş yönünde kesin bir tahminde bulunamayacağı bir ortama bütün ülke ekonomisini bağlayarak çılgınca hareket ettikleri yönünde sert iddialarda bulunuldu.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}