RIM, uzun süredir hazırladığı BlackBerry 10 işletim sistemini, 30 Ocak’ta resmen tanıtacak. RIM‘in son yıllardaki en büyük hamlesi olan BlackBerry, QNX tabanlı ve ciddi optimizasyon sürecinden geçmiş bir işletim sistemi olarak dikkat çekiyor.
RIM Türkiye Ürün Müdürü Sercan Uslu’nun bize demo gösterimi yaptığı BlackBerry 10 işletim sistemini, BlackBerry Dev Alpha B adlı cihazda denedik.
30 Ocak’ta tanıtılacak olan nihai ürünü göstermeyen firma, ürünle video çekilmesini de şimdilik istemiyor. Biz de işletim sistemini sizlerle fotoğraflarla anlatacağız.
BlackBerry 10
Yazımızın başında da dediğim gibi QNX tabanlı olan BlackBerry 10 işletim sistemi, gözlemlerimize göre son derece kararlı çalışıyor.
QNX tabanı sayesinde başarılı çoklu işlem(multi-tasting) performansı sunan sistem, aynı anda 8 işlemi aktif olarak çalıştırabiliyor.
Android işletim sistemi gibi bazı mobil işletim sistemlerindeki çoklu işlem, gerçek çoklu işlem deneyimini bizlere sunmuyor. Android‘te bir işlemi kapattığınızda, son anın fotoğrafı çekiliyor ve uygulama nerede kaldıysa durduruluyor. Daha sonra aynı yerden başlamaya devam ediyorsunuz. Bazı oyunlarda aynı yerden bile devam edemeyebiliyorsunuz.
İşte QNX kerneli bu noktada avantajını gösteriyor. Aynı anda 8 tane işlem çalışıyor ve bu işlemleri anlık olarak ana sayfada görebiliyorsunuz. Çalıştırdığınız her işlem, widget gibi ana sayfadaki pencerelerde gözüküyor.
Gerçek zamanlı çalışan pencereler
BlackBerry işletim sistemi, tamamen tuşsuz kullanım için tasarlanmış. Çeşitli parmak hareketleri ile ekran klidini kaldırıp, hub‘a bağlanıp, ana menüye dönebiliyorsunuz. Her şey parmak hareketlerinize bağlı.
Yaklaşık son 1 yılını uygulama ekosistemine harcayan firma, 70.000 uygulama ile piyasaya merhaba diyecek. Çok ciddi uygulamaları üzerinde barındırdığı söylenen ekosistem, Android 2.3 Gingerbread sürümünde çalışan her uygulamayı da çalıştırabiliyor. Geliştiricilere sağlanan imkan ile, sadece 10 dakikada biten portlama işlemi sonrasında, Android için hazırlanan sanal makine, bu uygulamaları çalıştırabiliyor.
Zaten Android‘te bir sanal makine üzerinde çalıştığı için, uygulamalarda performans kaybı olmadığını aktaralım. Dilerseniz artık cihazla ilgili deneyimlerimizi aktarmaya başlayalım.
{pagebreak::2}
Parmak hareketleri
BlackBerry 10 tabanlı bir telefon kullandığınızda, ilk olarak yeni eklenen parmak hareketleri dikkat çekiyor.Tamamen dokunmaya duyarlı olarak tasarlanan telefon, ekranın aşağısından yukarı doğru ittirdiğinizde ekran kilidini kaldırıyor. Tabi bu hareket, işletim sistemini kullanırken aynı anda ana ekrana dönmenizi ve uygulamaların ana sayfadaki pencerelere düşmesini sağlıyor. Uygulamayı kapamak istiyorsanız, bu pencereleri kapatabilirsiniz.
Samsung‘un Galaxy ailesindeki gibi Ayarlar ya da seçenekleri görmek için de yukarıdan aşağıya doğru parmak hareketi yapmanız yeterli.
Parmağınızı sağdan ortaya doğru sürüklediğinizde, bildirimler gözüküyor. En alt ortadan başlayıp, parmağınızı sonra sağa doğru götürdüğünüzde, BlackBerry Hub’a bağlanıyorsunuz ve burada bildirimlerin hepsini okuyabiliyorsunuz.
Parmağınızı aşağıdan ortaya doğru sürüklediğinizde ise, çalışan uygulamalar, ana menüdeki pencereye taşınıyor ve siz de ana menüye gitmiş oluyorsunuz. Pencereleri daha sonra toplu olarak kapatabiliyorsunuz.
{pagebreak::3}
Kişisel ve iş kullanım modları
BlackBerry, kurumsal kullanımı ile de ön plana çıkan bir platform. BlackBerry 10’da BIS artık yok. Sadece kurumsal şirketlerdeki BES sistemi devam edecek. Eğer cihazınızda BES hizmeti tanımlıysa, iş modu da aktif oluyor.
Telefonunuzu hem iş hem de kişisel olarak, sanki ayrı iki telefonmuş gibi kullanabiliyorsunuz. Kısaca bir işletim sisteminde, iki kullanıcı varmış gibi.
Fakat BlackBerry ekibinin iddiasına göre çok güçlü bir şifreleme söz konusu. Kişisel kullanımda vereceğiniz bir açık, kurumsalı etkilemeyecek kadar ayrı yapılarda olacak.
Bu kadar ayrı yapıda olan iki sistem arası geçiş, bir o kadar da kolay. Parmağınızı ortadan aşağı doğru ittiğinizde, üst kısımda kişisel ve iş menüsü diye iki seçenek çıkıyor. Buradan birini seçtiğinizde, o mod hızlı bir şekilde yükleniyor.
{pagebreak::4}
Çok daha akıllı klavye ve sizi tanıyan, kolay kelimeler
BlackBerry 10′da, fiziksel klavyeye pek gerek kalmıyor diyebiliriz. Özellikle sizin parmak ve basma şeklinizi algılayan layerlar, otomatik olarak sizin parmaklarınızı kalibre ediyor ve siz ek bir iş yapmadan, parmaklarınıza alışan bir sanal klavye karşımıza çıkıyor.
Mesaj yazacağınız platformu seçtikten sonra, ona göre öneriler sunan klavye, işinizi son derece kolaylaştırıyor. Mesela bir mail yazıyorsunuz, burada kurumsal yazdığınızda öneriler, düzgün bir Türkçe ile geliyor.
Fakat Twitter‘da yazı yazacağınız zaman, sık kullandığınız kısaltmaları hatırlayarak, size öneriler sunuyor.
Önerilerin ötesinde, BlackBerry 10′da tuşa basmanıza gerek yok. İlgili harflerde, kelime önerileri yer alıyor. Mesela merhaba yazdınız. Daha sonra n harfinin üzerinde naber kelimesi görülüyor. Bu kelimeyi sürüklemeniz yeterli oluyor. Böylece hiç basmadan, sadece kaydırma işlemi ile yazı yazabiliyorsunuz.
:: BlackBerry 10 sizce başarılı bir işletim sistemi mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}