Ev sinema sistemi kurmak isteyen birçok insanın kafasında Blu-ray oynatıcılar ile ilgili soru işaretleri oluşur. DVD hakimiyetinin yavaş yavaş azaldığı günümüzde Blu-ray‘in sunduğu avantajların neler olduğunu herkes tam olarak bilemeyebiliyor.
Philips BDP5180/12 Blu-ray oynatıcının fiyatını öğrenmek için tıklayın
Farkı Ne?
Kaliteli bir ev sinema sistemi oluşturmak için Blu-ray almak şart mı? Blu-ray ile DVD arasındaki farklar neler? Bu soruların cevabı birçok kullanıcının kafasını kurcalıyor.
Blu-ray Oynatıcı Satın Alma Rehberi
İki format arasındaki farkın Blu-ray‘i tercih etmeye yetip yetmeyeceğini iki formatın özelliklerini birbirleriyle karşılaştırarak görelim.
{pagebreak::Mavi Lazer}
Mavi Lazer
İki disk formatı arasındaki asıl fark veri okunurken kullanılan lazerden geliyor. Blu-ray disklerde 405 nm‘lik mavi lazer kullanılıyor. Öte yandan DVD‘lerde 650 nm‘lik kırmızı lazer kullanılıyor.
Lazerler arasındaki dalga boyu farkı aynı alanda daha fazla veri okunabilmesini sağlıyor. Bu da tek bir katmanda DVD‘ye oranla 5 kat daha fazla veri depolanmasına olanak tanıyor. Dalga boyunun daha kısa olması ile lazer daha küçük bir noktaya odaklanabiliyor.
Sony BDP S470 Blu-ray oynatıcının fiyatını öğrenmek için tıklayın
Koruma Katmanı
Bunun ortaya çıkardığı sonuçlardan biri koruma katmanının daha ince olması. Optik etkilerin daha az olması için koruma katmanı ince olmalı. Bu yüzden Blu-ray‘de veri katmanı diskin yüzeyine daha yakın.
Bu da Blu-ray disklerin çizilmeye daha duyarlı olduğu anlamına geliyor fakat bütün Blu-ray disklerde dayanıklı katman bulunuyor. Böylece bu sorunun üstesinden gelinmiş oluyor.
{pagebreak::Kapasite Farkı}
Kapasite Farkı
Blu-ray disklerin DVD‘lere göre sunduğu avantajların başında yüksek kapasiteleri yer alıyor. Günümüzde standart bir tek katman Blu-ray diske 25 GB veri sığabiliyor. Çift katmanda ise kapasite iki katına çıkıyor.
Tek katman tek taraflı DVD’ler 4,7 GB, tek taraflı çift katmanlılar 8,5 GB, çift taraf tek katmanlılar 9,4 GB ve çift taraf çift katmanlı DVD’ler ise 17 GB kapasiteye sahip
Samsung BD-C6900/XTR 3RD Blu-ray oynatıcının fiyatını öğrenmek için tıklayın
Mini Blu-ray
Standart Blu-ray diskin çapı 12 cm uzunluğunda. Bunun yanı sıra çapı 8 cm olan mini Blu-ray diskler de bulunuyor. Bunların tek katmanlılarında 7,8 GB, çift katmanlılarında ise 15,6 GB‘lık veri depolanabiliyor.
Tek katman standart bir Blu-ray diskte 5,5 ile 8,5 saat arası HD video saklanabiliyor.
{pagebreak::Full HD Desteği}
Full HD Desteği
Teknik özellik olarak DVD‘den çok daha ileri olan Blu-ray diskler filmler söz konusu olduğunda bu farkı nasıl avantaja çeviriyor?
Öncelikle, Blu-ray disklerin sunduğu çözünürlük desteği standart DVD‘lerden çok daha yüksek. Blu-ray diskler Full HD olarak adlandırılan 1920 x 1080 yani 1080p çözünürlüğe destek veriyorlar. Böylece Full HD televizyonların tüm nimetlerinden faydalanabiliyorsunuz.
Sony BDP S770 Blu-ray oynatıcının fiyatı için buraya tıklayın
Upscale İşe Yarar mı?
DVD‘ler ise en fazla 720 x 480 (480p) çözünürlüğe destek veriyor. Bazı cihazlar Full HD TV‘lerde tam ekran seçeneği sunmasına ya da upscale adı verilen kalite artırma yöntemleri kullansa da alınan sonuçlar çok tatmin edici olmuyor.
{pagebreak::Video Sıkıştırma}
Video Sıkıştırma
Blu-ray disklerin görüntü kalitesi için tek avantajı çözünürlük değil. Daha gelişmiş video sıkıştırma seçeneklerine olanak tanıyan Blu-ray disklerdeki filmler hem daha yüksek kontrasta sahip olabiliyor, hem de renkleri daha iyi yansıtıyor.
Bu da Blu-ray filmlerin görüntü kalitesini çok üst düzeye taşıyor. Öyle ki, Full HD yayın yapan televizyon kanallarının sunduğu görüntü kalitesinin bile üzerine çıkılıyor. Blu-ray’in bir diğer avantajı ise yeni nesil 3D filmlere destek vermesi.
LG BX580 Blu-ray oynatıcının fiyatını öğrenmek için tıklayın
Ses Standartları
Blu-ray disklerin sunduğu bir diğer avantaj ise ses konusunda. Aynı videoda olduğu gibi ses sıkıştırma konusunda daha ileri olan Blu-ray’ler Dolby True HD, DTS HD Master Audio gibi standartlara da destek verebiliyor.
Blu-ray oynatıcı almaya karar verirseniz, elinizdeki DVD arşivinden de vazgeçmek zorunda değilsiniz. Blu-ray oynatıcılar DVD’lerle geri uyumlu, yani DVD’lerinizi Blu-ray oynatıcı ile de çalıştırabiliyorsunuz.
:: Blu-ray oynatıcıların en büyük avantajı sizce ne?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}