Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Böbrek Hastalarına Yeni Umut

Ana sayfa /

Kronik böbrek yetmezliği tüm dünyada milyonlarca insanın çektiği çok yaygın bir rahatsızlık. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon vakalarının da her yıl artmasıyla, böbrek yetmezliği vakaları da ne yazık ki her sene daha da artış gösteriyor. (Facebook Sayesinde Böbrek Buldu)

Bu rahatsızlığı çekenlerin önünde tek seçenek duruyor, o da böbrek nakli. Bu da her hastanın kolay kolay ulaşabildiği bir çözüm olmaktan uzak. Uygun böbrek için bekleyen hastaların hayatta kalabilmelerinin tek yolu ise diyaliz.

 

Reklam
Reklam

Diyaliz hem fiziksel hem de maddi açıdan çok zorlayıcı bir işlem

Diyaliz Çok Zor

Diyaliz, böbrek yetmezliği çekenlerin hayatlarını devam ettirmesini sağlasa da çok zahmetli ve masraflı bir işlem. Bir böbreğin yapabildiği işlemin sadece %13′ünü gerçekleştiren diyaliz işlemi, hastaları fiziksel olarak çok fazla yoruyor.

California San Fransisco Üniversitesi’nin yürüttüğü bir çalışma, böbrek yetmezliği çekenlerin sıkıntılarını azaltmayı amaçlıyor. Doktorlar, mühendisler ve biyologların üzerinde çalıştığı şey ise yapay bir böbrek.

{pagebreak::Vücuda Nakledilebilen Yapay Böbrek}

Vücuda Nakledilebilen Yapay Böbrek

Bilim adamları daha önceden geliştirilen ve gerçek bir böbreğin yaptığı işlemin neredeyse tamamını gerçekleştirebilen fakat bir oda büyüklüğünde olan yapay böbreği, insan vücuduna nakledilebilecek boyuta indirmeyi hedefliyor. (Engelliler İçin Yeni Umut)

Silikon üretim teknolojisi kullanılarak üretilmesi hedeflenen yapay böbreğin boyutunun bir çay fincanı boyutunda olacağı belirtiliyor.

İçinde binlerce adet mikroskobik filtre, enerji kaynağı ve su dengeleme sistemi içerecek olan yapay böbreğin geliştirilmesinde bilim adamları daha ilk aşamalarda.

 

Üzerinde çalışılan yapay böbreğin boyutları bir çay fincanı kadar olacak

Daha Vakit Var

Bilim adamları ilk aşama olarak cihazın boyutlarını insan vücuduna uygun hale getirdikten sonra bunu önce hayvanlarda deneyecek.

Çalışmanın başındaki isim olan Shuvo Roy, birçok üniversite ve tıp merkezi ile birlikte yürüttükleri çalışmanın sonuçlanmasının en az 10 sene alacağını belirtti.

:: Yapay organlar, yetmezlik çeken hastalara çare olabilir mi?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam