Ortaya çıkan son haberlere göre Boeing, uçan taksi projelerindeki yatırımlarını genişletiyor. Şirket, Google’ın kurucu ortağı Larry Page tarafından pilotsuz uçak geliştirmek için kurulan Wisk Aero’ya 450 milyon dolarlık (6.1 milyar TL) bir yatırım yaptı. İşte detaylar…
Boeing, uçan taksileri beklenenden erken getirebilir
Larry Page tarafından başlatılan havacılık girişimi Wisk, 2019 yılında Boeing ve Kitty Hawk Corporation arasında bir ortak girişim olarak kuruldu. O günden beri de geliştirdiği elektrik motorlu uçak prototipleri ve uçan taksi projeleriyle kendine çizdiği yol haritasında ilerliyor.
Pilotsuz bir şekilde kendi kendine uçabilen taksilerin geliştirilmesi için artan bir yarış görüyoruz. Sızdırılan bilgilere göre de Wisk, 2021’in Mayıs ayında ABD’de hava taksileri işletmek için ilk anlaşmasını imzaladı. Boeing tarafından yapılan bu son yarım milyar dolarlık yatırımla birlikte de sektördeki liderlik koltuğuna aday rakiplerini geçmek istediğini anlaşılıyor.
Wisk CEO’su Gary Gysin Pazartesi günü web sitesinde yayınlanan bir açıklamada gelen yatırımla ilgili şunları söyledi:
Büyümemizin bir sonraki aşamasına girerken ve bu ek fon bize sermaye sağlarken, temel işimize ve bir numaralı önceliğimiz olan güvenliğe odaklanmamıza izin veriyor.
Buna ek olarak ortak girişim, yıllık 14 milyona yakın uçuş gerçekleştirmeyi hedefliyor. Tabii farklı ülkelerde göstereceği olası başarılarla birlikte bu sayı katlanarak artabilir. Ancak ilk uçuş veya resmi faaliyete girme planlarına dair bir bilgi paylaşılmadı.
Açıklamaya göre Wisk’in 6. nesil eVTOL uçağı, ABD’de otonom, tamamen elektrikli ve yolcu taşıyan bir uçak sertifikasyonuna ilk aday olacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Boeing baş strateji sorumlusu Marc Allen şunları söyledi:
Özerklik, yolcudan kargoya ve ötesine kadar tüm AAM (advanced air mobility yani gelişmiş hava hareketliliği) uygulamalarında ölçeğin kilidini açmanın anahtarıdır. Bu nedenle doğrudan özerklik temel bir ilkedir.
Directional Aviation Capital müdürü Kenn Ricci’de verdiği bir röportaj sırasında, Airbus ve Embraer gibi rakiplerin de kendi elektrikli hava taksilerini geliştirdiklerini söyledi. Fakat hepsinin karşılaştığı ortak ana zorluğun, üretim sertifikası almak olduğunu belirtti.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}