Televizyonun her evde olmadığı, olsa da yalnızca tek kanal izlenebildiği, yabancı karışık diye kasetlerin doldurulduğu, hoşlanılan kıza derste not yazarak ilan-ı aşk edilen 80’lerin o teknolojik ortamında Commodore 64‘ün Türkiye’ye gelmesiyle oyunları ücretsiz oynamak isteyen bir grup çocuk orijinal oyunları kopyalamaktan yola çıkarak programlamayla haşır neşir olmaya başladı.
Zamanla çok daha geniş kollara yayılan bu uğraşla ilgilenenlerin oluşturduğu alt kültür, bugün halen 7DX Demo Scene Party ile devam ettirilmektedir.
Oyunları kırmak (cracking) ile başlayan bu serüven kısa sürede aynı mahalleden veya yakın şehirlerden irtibatta olan çocukların bir araya gelerek oyunların başına kendi intro’larını eklemesine dönüştü. Oluşan farklı farklı gruplar grafikler tasarlıyor, dijital sesler üretiyordu ve daha sonra kendi gruplarının ismiyle ürettikleri oyunların başına ekliyorlardı.
Büyük uğraşlar sonucu bugünkü halini alan 7DX Demo Party hem bu alt kültürü yaşatmayı hem de amatör bilgisayar kültürüne ilgi duyanları bir araya getirmeyi amaçlıyor.
2 gün süren ve geceyi de kapsayan etkinlikte scenerlar uyumaksızın içerik üretiyorlar ve 2. günün sonunda da demo, oyun, piksel grafik, freestyle art, chipmod müzik, MP3 bilgisayar müziği, 256 byte, scripting ve wild kategorilerinde ürettiklerini yarıştırıyorlar.
Seminelerler de var
Bu yarışmaları kazananlara sponsorlardan birçok ödül gelse de, kazandıkları en büyük ödül geçirdikleri eğlenceli zaman oluyor çoğu kez. Ayrıca etkinliğe katılanlar Microsoft‘un geçen sene düzenlediği “sanal karakter animasyonu” semineri gibi seminerlerden faydalanabilir, scenerları iş başında izleyebilir ve onlarla sohbet imkanı bulabilir.
Bu sene de Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü (COMPEC)’in katkılarıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek olan 7DX Demo Party 2012 15-16 Aralık‘ta ETA A binasının B katında gerçekleşecek.
:: 7DX Demo Party’e katılacak mısınız?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}