Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Bulut Bilişim ve Fiber İnternet

Ana sayfa /

Günümüzde hayattaki pek çok şey internet olmuş durumda. Artık bir şarkı dinleyeceğimiz zaman genelde YouTube ya da Fizy gibi internet hizmetlerinden yararlanıyoruz. TuneIn gibi radyo programlarını da unutmayalım. Artık yanımızda fazla depolama imkanı sunan cihazlar yerine, internete bağlanabilen cihazlar taşımamız yeterli. İnternet üzerinden tüm bilgileri alabiliriz. 

Esasında bulut bilişimin çıkış noktası da tam olarak bu.

Örneğin günlük kullandığımız Google Docs hizmeti, bir bulut teknolojisidir. İnternet üzerinde, size özel depolayabildiğiniz ve istediğiniz zaman ulaşabildiğiniz her hizmete bulut denebilir. 

Reklam
Reklam

Google Drive, Microsoft SkyDrive, Apple iCloud, Dropbox, Box başlıca bulut bilişim çözümleri olarak sıralanabilir. İnternet üzerindeki hard diskiniz diyebileceğimiz bulut teknolojisinde, internete çıkışı olan her cihazdan veri yollayabilir, bulutta depoladığınız kişisel bilgileri alabilirsiniz.

Bulut Bilişim Topolojisi

İş yerinizde bilgisayarınız var. Evinizde bilgisayarınız var. Akılıı telefonunuz belki tabletiniz var. Bunların hepsinde ulaşabileceğiniz, 100GB belki de daha fazla bulut alanı nasıl olurdu?

Örnek olarak Dropbox’dan bahsedelim. Dropbox’ı telefonunuza kurduğunuzda otomatik olarak çektiğiniz fotoğraflar bulut depolamanıza yükleniyor. ( Dropbox ücretsiz olarak 2GB alan sunuyor ) Bilgisayarlarınızdan sık kullandığınız belgeleri, şarkıları ve fotoğrafları bu alana yollayabilirsiniz. İşiniz düştüğünde bunlara telefondan bakabilirsiniz. Bulut teknolojisi pratiklik, hız ve ek cihaz taşıma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

{pagebreak::2}

Peki bulut için bize ne gerekiyor?

İnternet…

Ülkemizde ADSL ile beraber yaygınlaşmaya başlayan internet kullanımı, gün geçtikçe artan bir grafiğe sahip. Ülkemizdeki ADSL hızları, dünyadaki pek çok gelişmiş ülkeye göre düşük. Özellikle de upload ( yükleme ) hızı 8 megabitlik bir ADSL hizmetinde, 1 megabit seviyesinde. Çoğu zaman hız testlerinde 1 megabit değerini yakalayamadığı açıkca görülüyor. En iyimser yaklaşımla ortalama upload hızı ülkemizde 512kbps seviyesinde.

Bulut tabanlı çözümlerde internetten indirme hızı kadar, yükleme hızı da son derece önemlidir. Artık akıllı telefonlar 1080p ve 720p video çekebiliyorlar. Çekilen bir video 100 MB seviyesinde dersek, bunun yükleme hızı ADSL ile epey vakit alacaktır. Fakat fiber internet çözümleri bu hızı epey yükseğe çıkarıyor.

Turkcell Superonline‘ın 20Mbps‘lik Fiber bağlantısını düşündüğümüzde, teorik olarak 10Mbps yükleme hızı sunabiliyor. Fakat genel kullanıcılara baktığımızda 8Mbps’e kadar düşebiliyor. ADSL’deki 512 Kbps değerinden kat be kat fazla. 100MB‘lık video’yu Fiber internet sayesinde çok kısa bir sürede yükleyebileceksiniz. Fakat ADSL’de bu durum maalesef dakikalar alacak.

Tabi Turkcell Superonline‘ın 100Mbps’e kadar hız seçenekleri mevcut. Biz sadece en düşük seçeneği düşündük. ADSL’e göre fiberin avantajını düşünün.

Bulut teknolojisini tam olarak kullanabilmek için, fiber internetin hızından yararlanmak daha gerçekçi bir senaryo. Özellikle 3G bile pek çok noktada ADSL’den daha iyi sonuçlar verebiliyor. Ayrıca ADSL hizmetlerinin hız olarak sınırlı olup, AKK ile kota olarak da sınırlı olması, pek çok kullanıcı tarafından hoş karşılanmıyor.

Bulut teknolojisini sadece kişisel dosya depolaması olarak düşünmesek de olur. Google’ın ChromeOS tabanlı Chromebook’ları, bulut tabanlı çalışan taşınabilir bilgisayarlar. Tüm bilgiler internet üzerinden ulaşılıyor. Ülkemizdeki ADSL alt yapısı henüz buluta ne kadar hazır tartışılır. Biz bulut teknolojisi için, Fiber interneti öneriyoruz. 

Ek Bilgi: Dropbox Nedir? Nasıl Kullanılır yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

:: Bulut teknolojisi hayatınızda yer etmeye başladımı? Fiber kullanımı gerekli mi? Forumumuzda tartışalım…

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam