Günümüzün en zengin ve ünlü teknoloji şirketlerinin CEO koltuğundaki yöneticiler elde ettikleri başarılardan dolayı hayranlık duyabiliyoruz. Hatta bunun da ötesinde o firmanın ve yöneticinin çalışanı olma hayalleri dahi kurduğumuz oluyor. Peki ya buz dağının görünmeyen yüzü çok daha farklıysa?

Amazon, Tesla ve daha bir sürü teknoloji şirketinin çalışanları işte bu görünmeyen yüzün farkındalar. CEO’ların tabiri caizse kirli çamaşırlarını kamuoyunun öğrenmesini sağlıyorlar. Elbette ki bu tüm yöneticilerin aynı olduğu anlamına da gelmiyor. Bu listemizde çalışanlarına baskı uygulayan ve adeta enselerinde boza pişiren 5 teknoloji şirketi CEO’sunu derledik.

Teknoloji dünyasının en iyi işveren şirketleri belli oldu

Teknoloji dünyasının en iyi işveren şirketleri belli oldu

Verilen bu kararlar en iyi işveren şirketler listesinde etkili. 2020 yılının çalışan dostu kararlarıyla en iyi işveren teknoloji şirketleri:

Jeff Bezos

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden Amazon’un CEO görevini üstlenen Jeff Bezos her çalışanının mutlaka uymasını istediği çok yüksek beklentilere sahip. Şirket içerisinden sızdırılan duyumlara göre; eğer Bezos herhangi bir problemi çalışanına e-postayla bildirirse onun çözüm bulmaktan başka şansı yok. Aksi takdirde çalışan kişinin hiç istemeyeceği yaptırımlarla karşılaşma ihtimali çok yüksek.

Forbes‘in açığa çıkardığı bilgilere göre, Jeff Bezos çalışanlarına sık sık birtakım sorular sorarak onların akıllarıyla dalga geçmeye çalışıyor. Örneğin “Tembel misin yoksa beceriksiz mi?”, “Neden hayatımı boşa harcıyorsun?” gibi insanı duyduğunda dumura uğratan sözlerle kafalarını karıştırıyor.

Eğer günün birinde Amazon’da görev yapmak istiyorsanız, dahası Jeff Bezos ile mesai arkadaşı olmak istiyorsanız sabır taşı olmanız gerekecek.

Elon Musk

Elon Musk, sahibi olduğu şirketlerden Tesla’nın çalışanları arasında “planladığı işlerini önceden haber vermeksizin değiştirmesiyle” biliniyor. Tuhaflıkları ve duygusuzca hareketleri SpaceX çalışanları için de sıradan bir rutin haline gelmiş durumda. Günün birinde bir partiden önce şirketteki yöneticilerden birkaçına eşlerinin hemen önünde bağırdığı ortaya çıktı. Sebebi ise SpaceX’e ait bir rokette yaşanan gecikmeydi.

SpaceX’in en özverili çalışanlarından Steve Davis zamanında bir projeyi başarıyla tamamlamıştı. Bunu Musk’a e-posta ile bildirdiğinde sadece “Tamam” cevabıyla karşılaştı. Eğer günün birinde Elon Musk ile çalışacak olursanız, monoton bir iş modeline hazır olmalısınız.

Evan Spiegel

Snapchat uygulamasını da bünyesinde barındıran Snap Inc.’in CEO koltuğundaki Evan Spiegel şirketi adeta bir diktatör gibi yönettiği söylentileriyle anılıyor. Hatta sızdırılan duyumlara göre Spiegel öyle ilginç bir insan ki, çevresinden gelen tavsiyeleri kesinlikle kulak ardı ediyor. Ketum bir kişiliğe sahip olan Evan Spiegel, çalışanlarına hem ellerinden gelmeyen işleri veriyor hem de yapamadıklarında onları “beceriksiz” olmakla suçluyor.

Snap Inc.’teki üst düzey yöneticilerin önemli bir kısmı ise Evan Spiegel’in tutumlarını yanlış buluyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda Spiegel ile fikir ayrılığına düşen bazı yöneticiler şirketten istifa etmişlerdi.

Elizabeth Holmes

Bir zamanlar dünyanın en genç kadın milyarderi olarak bilinen Elizabeth Holmes, yönettiği Theranos isimli sağlık şirketi batana kadar popülerdi. Parmaktan alınan bir damla kanla kişinin sağlık sorunlarını tespit edebildiğini iddia ettiği bir makine geliştirecekti.

CEO’su olduğu Theranos şirketi, eski çalışanların ifadelerine göre Holmes’un adeta şahsi bir imparatorluğuydu. Haftanın her günü 16 saat çalışıyor; aynı zamanda tüm görevlilerin de kendisi gibi olmalarını bekliyordu. Hatta erkek arkadaşı ve operasyon yönetiminden sorumlu genel müdür yardımcısı Ramesh Balwani tüm çalışanlarını uzaktan takip ederken, akşam yemeği saatlerini 20.00’a kaydırma saygısızlığını dahi göstermişti.

Holmes ve Balwani de aşırı derecede ketum ve kontrol hastasıydılar. Bu da mobbing’i beraberinde getiriyor ve güvensiz bir çalışma kültürünü doğuruyordu. Şirketinde çalışan güvenlik görevlileri, tuvalete gittiklerinde bile kaldıkları süre boyunca onları takip ediyorlardı.

Tim Armstrong

AOL Inc. şirketinden Tim Armstrong acımasızlığıyla tanınan bir başka CEO. Eski bir çalışanı onu “robot gibi ve muhtemelen sosyopatik bir yönetici” olarak tanımlamıştı. Çalışana göre Tim içgüdüsel olarak harekete geçiyor ve aldığı işten çıkarma kararlarının ayrıntılarını ivedilikle notlarında duyuruyordu. Ayrıca çalışanlarıyla ulu orta yerde alay etmekten de bir hayli keyif alıyordu.

Mark Pincus bir konferans sırasında fotoğrafını çeken bir vatandaşı salondan sertçe kovmuştu. Adama defalarca kez bağırmış ve meslektaşlarının önünde salondan çıkmasını söylemişti. Daha sonra aynı konferans salonunda, doğum yapan iki kadın çalışanla da dalga geçme cüretkârlığını göstermişti.