Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Canon PowerShot SX 20 IS İncelemesi

Ana sayfa /

Canon‘un PowerShot SX serisi hızla ürün yelpazesini genişletiyor. Serinin son ürünü SX 20 IS, 2009 Ekim ayı içerisinde raflardaki yerini almaya hazırlanıyor. SDN Test Merkezi‘ne gelen SX20‘yi sizler için inceledik. SLR-benzeri kategorisinde yer alan kamera, yarı profesyonel yarı amatör fotoğrafçıların yeni göz bebeği olma potansiyeline sahip.

 

Reklam
Reklam

Canon’un kendi teknolojisi olan Image Stabilizer özelliği SX 20 IS’te de mevcut. Image Stabilizer, fotoğraf makinesinin değil, objektifin bir özelliği aslında. Entegre lensi (Compact) sayesinde fotoğraf makinesine bağlı olarak kullanabiliyoruz. Zaten ürünün adında yer alan IS son eki de Image Stabilizer’dan geliyor. SX 20 IS’in LCD ekranı ise ortalama ebatlarda. 2.5 inç PureColor LCD ekranı, tıpkı dijital bir video kamerada olduğu gibi kontrol edilebiliyor.

{pagebreak::LCD Ekran}

LCD Ekran

2.5” LCD ekran sayesinde çektiğiniz fotoğrafların büyük hallerini ekran üzerinde görebiliyoruz. Ayrıca fotoğraf çekerken görüntüyü LCD’den almak yerine vizörden de alabilme imkanına sahibiz. Fakat vizörden aldığımız görüntü yine doğal değil, dijital bir görüntü. Görünüm seçeneklerini değiştirmek için LCD ekranın sağında yer alan DISP tuşuna basmamız yeterli.

LCD ekranın bir diğer özelliği de, makineyi ne tarafa çevirirseniz, ekrandaki sensörler hareketi algılayıp görüntüyü o tarafa aktarıyor. Örneğin fotoğrafı çektiniz ve başkasına yan çevirip göstermek istiyorsunuz, makine yana doğru çevrildiğini algılayıp fotoğrafı ona göre düzeltiyor.

{pagebreak::Fotoğraf Ve Video}

Fotoğraf Ve Video

SX 20 IS’in video çekme özelliği de mevcut. HD kalitesinde video çekebilen kamera, saniyede 30 kare görüntü alabiliyor. Tabii ki video çekme özeliği sadece bununla sınırlı kalmamış. Fotoğraf makinesinin sağ kenarında yer alan USB portunun hemen yanında bir adetde HDMI port’u bulunuyor. HDMI port’u aracılığıyla da videolarınızı, HDMI port’a sahip televizyonlardan izleyebilirsiniz. USB ve HDMI port’un dışında iki adet port daha bulunuyor. Bunlar DC IN ve A/V OUT.

SX 20 IS’in 35mm formatında 28-560mm‘ye sahip dahili lensi bulunuyor. SLR-benzeri fotoğraf makinelerinde olduğu gibi bu lensi değiştirme imkanımız yok. Zaten mevcut lens de yeterince kaliteli. 560mm‘lik açıklık ise optik zoom olarak 20x‘e denk geliyor. 80x‘e kadar ise dijital zoom’a sahip. Eğer profesyonel anlamda bu makineyi kullanmayı düşünüyorsanız, ürün size bu avantajı sağlayacaktır. Zira odaklama, netleme gibi işlemleri SX 20 IS ile yapabilmek de mümkün. Makine, 4000×3000, 3840×2160, 3264×2448, 2592×1944, 1600×1200, 640×480 ve 320×240 çözünürlüklerinde fotoğraf çekebiliyor. Exposure değerleri ise aılşık olduğumuz gibi +2/-2 arasında değişiyor.

{pagebreak::Çekim Ayarları}

Çekim Ayarları

Fotoğraf çekme modunda da 12.1 megapiksele kadar çıkabiliyor. SX 20 IS‘nin en önemli avantajlarından biri de, Canon’un DIGIC 4 işlemcisini kullanıyor olması denilebilir. Makinenin üzerinde normal fotoğraf çekmenin dışında makro ve süper makro fotoğraf çekme özellikleri bulunuyor. Normal fotoğraf çekmek isterseniz, odağı 1 metreye ayarlayabilir, sonsuza kadar götürebilirsiniz.

 

Normal çekim modunda iken çok uzaktaki objeleri netlemek istiyorsanız odağı sonsuza almanız doğru tercih olacaktır. Eğer amacınız 2 metre önünüzdeki bir objeye odaklanmak ise, bu durumda LCD ekranın sağında yer alan tekerlekten, odak ayarını 2 metreye çekmeniz yeterlidir. Makro çekim modlarında ise santimetreler mertebesinde odaklama yapabilmek mümkün. Değiştirilebilir ISO değerleri de 80‘e kadar inebiliyorken, maksimum 1600’e kadar çıkabiliyor. Fakat iç mekan çekim moduna ait olan 11 farklı alt çekim modunda ISO 3200 adıyla bir çekim modu daha mevcut. Burada da ISO ayarını 3200’de sabitleyebilme imkanına sahibiz.

{pagebreak::Custom Mode}

Daha önceden dediğimiz gibi yarı profesyonel yarı amatör kullanıma hizmet edebilen SX 20 IS’in üzerinde birçok farklı çekim modu mevcut. Toplamda 22 adet çekim modu bulunuyor. Şimdi bu modları yakından inceleyelim:

Custom Mode

Bu mod ile birlikte, kendi ayarlarınızı önceden belirleyebilir ve bir sonraki çekimlerde de bu ayarları kullanabilirsiniz. Ayarlanabilir özellikler arasında manuel odaklama, makro çekim modu, flaş ayarı, otomatik zamanlama, ISO değeri, ışığın yığılma merkezi ve White Balance ayarları yer alıyor.

Bu modun çok fazla tercih edileceğini düşünmüyoruz zira, otomatik manuel ya da program modunda çok daha kaliteli fotoğraflar çekebilmek mümkün oluyor. Bu da Custom Mode ile uğraşarak zaman kaybı yaşayabileceğimiz anlamına geliyor.

{pagebreak::Manuel Mode}

Manuel Mode

Bu mod, amatör fotoğrafçılardan çok, SX 20 IS’i profesyonel anlamda kullanmak isteyenlerin tercih edebileceği bir mod. Tüm ayarlarla oynayabilir, değiştirebilir, farklı zaman dilimleri için farklı ışık değerlerine ulaşabilirsiniz. Custom mod‘da belirlediğiniz tüm özellikleri bu mod’da değiştirebilirsiniz. Uyarmalıyız ki her yerde farklı ışık değerlerine ihtiyacınız olacağından, eğer ciddi anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenmiyorsanız bu mod sizi bir hayli yoracaktır.


SX 20 IS ile Manuel Mod’da çekilmiş bir fotoğraf.

Manüel mod’u kullanmanın avantajlarından biri de, pozlama süresini ayarlayabiliyor olmanız. Minimum pozlama süresi olarak 1/3200 (yani saniyenin 3200’de 1’i), maksimum pozlama süresi olarak da 15 saniye değerlerini ayarlayabiliyorsunuz. SX 20 IS, SLR-benzeri kategorisinde yer aldığı için, Canon’un DSLR makinelerinde olduğu gibi 30 saniye veya BULB (yani bizim ayarladığımız süre) pozlama imkanına sahip değiliz.

{pagebreak::Manuel Mode II}

Manuel Mode II

Pozlama süresinin yanı sıra diyaframın açıklık değerini de değiştirebilmek mümkün. Bunun için makinenin açma kapama tuşunun altında yer alan üçlü tuşlardan, ortadakine tıklayıp diyafram (F) sembolünü aktif hale getirmelisiniz. SX 20 IS’in lensi yeterince kaliteli demiştik. Bunu dememizin sebeplerinden bir tanesi de diyafram açıklığının 2.8’e kadar çıkması. Diyaframı en fazla 2.8’e kadar açabilme imkanına sahipken, en az 8.0’a kadar kısabiliyoruz.

 

İpucu: Eğer pozlama süresini düşük tutacaksanız, diyaframı biraz daha açık tutmanızda fayda var. Örneğin kapalı bir mekanda ISO değeri 200 olarak ayarlanmış ise, pozlama süresini 1/100 yaparsanız, diyaframı sonuna kadar açsanız bile karanlık bir fotoğraf elde edersiniz.

{pagebreak::AV TV Mode}

AV (Aperture Value) Mode

Bu modda diyafram açıklığına göre fotoğraf çekmek esas alınıyor. Buna göre diyafram öncelikli fotoğraflar çekebilir ve farklı derinlikler kazanabilirsiniz. ISO ve pozlama değeri ise yine değiştirilebilir. Eğer önceliğiniz diyafram aralığını belirlemek ise, bu mod’da çekim yapmanızı tavsiye ediyoruz. Diyafram aralığı, 2.8 ile 8.0 arasında değişiyor demiştik. Diyaframın 2.8 olması, sonuna kadar açık olması anlamına geliyor. 8.0 ise diyafram aralığının olabildiğince kapalı olması anlamına geliyor.

TV Mode

Bu mod ise, AV’nin tam tersine, önceliği diyaframa değil de pozlama süresine veriyor. Böylece fotoğraf çekerken, önceliğiniz poz süresi ise, diğer ayarları pozlama sürenize göre değiştirebiliyorsunuz. Pozlama süresi, perdenin ne kadar süre açık kalacağını belirler. Örneğin bol ışık olan bir mekanda çekim yapacaksanız, düşük poz süresi vermeniz yeterlidir. Zira halihazırda ortamda bol ışık varken perdenin uzun süre açık kalması fotoğrafı bembeyaz gösterecektir.

{pagebreak::Auto Mode}

Auto Mode

Adından da belli olacağı üzere bu mod, daha çok amatör düzeyde veya anlık fotoğraf çekenlerin en çok tercih edeceği mod’tur. Belli başlı ayarlar dışında teknik ayarlarla uğraşmanıza gerek yok. Işık değerlerine göre makine kendini ayarlıyor.

 

Bunların dışında diğer çekim modları Portrait Mode (portre çekimler için), Landscape Mode (manzara çekimleri), Night Snapshots (gece çekimleri), Sport Mode (spor çekmleri), Indoor (iç mekan çekimleri) olarak belirlenmiş. İç mekan çekimleri de kendi içinde 11 farklı moda ayrılıyor. Dolayısıyla SX 20 IS, toplamda 22 adet farklı çekim moduna sahip.

{pagebreak::Entegre Flaş}

Entegre Flaş

SX 20 IS’in entegre flaş‘ı amatör kullanıcıya yetecek gücçte. Flaş şiddetini ayarlayabiliyoruz. Kırmızı göz düzeltme imkanına da sahibiz. Flaşı patlattığınızda, fotoğraf içerisinde patlayan (over-exposed olan) bir bölge varsa, ışık diyagramında o bölgeyi gösteriyor.

 


SX 20 IS ile güzel alan derinlikleri oluşturabilirsiniz.

Sıralı çekim modu ise serinin diğer makinelerine oranla biraz yavaş kalıyor denebilir. Eğer anlık bir olayı ard arda fotoğraflamayı düşünüyorsanız, poz sürelerini kısa tutmanızda fayda var, yoksa yakalamak istediğiniz kareleri kaçırabilirsiniz. Eğer fotoğraf değil de video çekmek istiyorsanız, SX 20 IS ile bu mümkün. Video çekim moduna geçmek için, illa kamerayı video moduna almanız şart değil. Vizörün sağında yer alan kayıt tuşuna bastığınız anda hangi çekim modunda olursanız olun, video çekim moduna geçmiş oluyorsunuz. Bu tabii ki ürün için artı puan demek oluyor. 720P çektiğiniz videoların kalitesi de bir hayli iyi.

{pagebreak::Teknik Özellikler}

Teknik Özellikler

Canon PowerShot SX 20 IS paketinin içinden ayrıca USB kablosu, PowerShot askılık, güneşli havalarda ışığın objktife yanlardan gelip yansıma yapmasını engelleyen Canon LH-DC50 Lens Hood ve A/V kablosu çıkıyor.

Teknik Özellikler

CCD Algılayıcı: 1/2.3”
Megapiksel: 12.1 Milyon
İşlemci: Canon Digic 4
Objektif: 28-560mm (f2.8) entegre objektif
ISO Aralığı: 80-1600
Enstantane Aralığı: 15”-1/3200
LCD Ekran: 2.5”
Desteklediği Kart Formatı: SD/SDHC/MMC/MMC PLUS/HC MMC PLUS
Boyutları: 124mm x 88mm x 87mm
Ağırlık: 560 Gram (Pilsiz)

Ürünün yurtdışı satış fiyatı 400 Dolar civarında. Ülkemizde ise 1000 Dolara yakın olması bekleniyor.

:: Bu inceleme size faydalı oldu mu?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam