Canon, Doğayı Koruma Görüntüleme Ortağı sorumluluğunun gereği olarak WWF International’ın Norveç yakınlarındaki Svalbard adaları (Nisan 2014) ve Rusya yakınlarındaki Laptev Denizi’nde (Ağustos 2013) yürüttüğü en son bilimsel keşif gezilerine sponsorluk yaptı.
WWF, Canon ve Norveç Kutup Bölgesi Enstitüsü’nün bu yıl Svalbard adalarına yaptığı keşif gezisinin amacı, Avrupa’nın en batısında yaşayan ayı popülasyonu ve bu ayıların doğum yaptıkları mağaraların konumlarındaki değişikliklere dair kritik veriler toplamaktı. Araştırma ekibi, bu yıl içinde toplam 29 dişi ayının sadece 3 tanesinin yavruladığını tespit etti. Araştırmacılar bu bulgudan çok fazla anlam çıkarmamaya dikkat ediyor ancak deniz suyu çekilmesinin Kuzey Kutbu’nun diğer kısımlarında da ayıların üreme başarılarını olumsuz yönde etkilediği biliniyor.
Araştırma ekiplerince toplanan numunelerin, bir ilk olmak üzere, kutup ayısı DNA’sının karda bırakılan bir ayak izinden ayrıştırılması için DNA uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından incelenmesine de izin verildi. SPYGEN’deki laboratuvar için bir sonraki adım, bu şekilde elde edilen DNA’nın, ayak izi bırakan hayvanlar hakkında araştırmacılara daha fazla veri sunup sunamayacağını görmek olacak. Bu yeni teknik, bu iş için gereken yatırımı ciddi oranda azaltabilir ve bilim insanlarının bu tür bilgiler elde etmek için kullanmakta oldukları yöntemlerin yol açtığı zorlukları ortadan kaldırabilir ve böylelikle ayı popülasyonlarını izlemek gelecekte daha kolay olabilir.
WWF ve Canon’un 2013 yılında Rusya’nın Sibirya bölgesine yakın Laptev Denizi’ndeki Taimyr Yarımadasına yaptığı bir önceki keşif gezisinde, Laptev bölgesine özgü genetik açıdan farklı mors popülasyonları olup olmadığını görmek veya buradaki hayvanların civardaki popülasyonların biri veya daha fazlası ile ilişkili olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştı.
Bilim insanlarının, her iki tür için de etkili durum izleme sistemleri geliştirmek ve ticari deniz taşımacılığının artış gösterdiği bir alanda bu türlerin korunması için yapılması gerekenleri belirlemek üzere bu soruyu cevaplamaları gerekiyordu. Laboratuvarda yapılan ilk testlerden alınan sonuçlar, Laptev’deki morsların genetik yapı olarak Atlantik morslarından çok Pasifik morslarına benzediğini ancak her iki bölgedeki türlerden ayrı bir popülasyon olarak değerlendirilmeye yetecek farklılıklara da sahip olduklarını gösterdi.
Svalbard ve Laptev Denizi’ne yapılan keşif gezilerinden önce 2012 yılında Grönland’dan Kanada’nın Üst Kutup Bölgesine bir “Siku’ya Seyahat” gezisi yapılmıştı. Bu gezinin amacı gelecekteki yönetim opsiyonlarını değerlendirmeye yardımcı olmak ve yaz denizi buzullarının erimesini önlemek için Son Buzul Alanı konusunda bilinçliliği artırmaktı. Bu keşif gezilerinde Canon’un sponsorluk yaptığı profesyonel fotoğrafçılar şunlar: Thorsten Milse, Alexey Ebel ve Brutus Östling. Keşif ekipleri, bu gezilerin her üçünde de karşılaştıkları vahşi yaşamı fotoğraflamak ve faaliyetleri kaydetmek için Canon’un görüntüleme ekipmanlarını kullandılar.
Canon Europe, 1998 tarihinden beri WWF International’ın doğayı koruma ortağı.
:: Canon ve WWF International’ın yaptığı araştırma ile ilgili görüşleriniz nedir?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}