3D yazıcıların gelişmesi, hayatımızı da kolaylaştırıyor ve geliştiriyor. 3D yazıcılarla organ bile üretimi konusunda çalışmalar başlamış durumda. Yani önümüzdeki 10 yılda, 3D yazıcı kaynaklı çok büyük gelişmelerle karşılaşırsak şaşırmayın.
Elinde 3D yazıcı ve bu yazıcıdan ürün çıkartacak kadar tasarım bilen herkes, kendisi bir nesne üretebilecek. Bu yakıt ya da su deposundan, bir organa ya da proteze kadar oldukça geniş bir yelpazede ürün gamı olacak. Tabii böyle bir gelişmenin, insan hayatına katacağı artıları da hiç azımsamamak gerek.
Yaralı caretta carettaya 3D yazıcıdan çene protezi
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekipleri geçen yıl Temmuz ayında çenesi büyük oranda parçalanmış halde buldukları yaralı caretta carettayı Pamukkale Üniversitesi’ne bağlı DEKAMER’e getirmişlerdi.
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, ilk sağlık müdehalesinden sonra hayvanın kendi başına beslenebilmesi için alternatif çözümler aramaya başladıklarını ifade edip, 3D teknolojisinin işe yarayabileceği sonucuna vardıklarını söylemişti. Bu noktadan sonra başlayan çalışmalar, şimdilik mutlu sonra tamamlandı.
3D yazıcıdan çıkartılan bir protez, yapılan sponsorluk çalışmalarının ardından AKUT-3 adı verilen caretta carettanın çenesine takıldı.
AKUT-3 adı verilen caretta caretta türü kaplumbağanın sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Kaska, “Protez çenesini fonksiyonel olarak kullanmaya başlarsa, AKUT-3 tekrar denizlere dönebilir” dedi.
İnsanlar için de fırsat
Bu teknolojilerin artması, özellikle pek çok bedensel engelli insanlar için de büyük bir fırsat. Günümüzde 3D yazıcıdan çıkartılan pek çok el, kol ve bacak protezi kullanılabilir durumda.
Yani önümüzdeki dönemde, kaza ile canlıların kaybettiklerini tekrar üretebilecek duruma gelebilecek olmamız oldukça güzel bir gelişme.
:: 3D yazıcıların gelişmesi, insanoğlunun gelişiminde ne yönde çığır açabilir?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}