Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Centrino 2 Rehberi – 1. Bölüm

Ana sayfa /

Centrino, Intel‘in bir pazarlama markası olarak yıllardır dizüstü bilgisayar piyasasını yönlendiriyor. Piyasadaki birçok Intel bileşenli dizüstü bilgisayarda aynı zamanda Centrino markasını üzerinde taşıyor; fakat sadece Intel işlemciler kullanıp Centrino‘yu oluşturan diğer parçalar olan Intel markalı sistem yongası ve kablosuz ağ kartını barındırmayan birçok ürün de mevcut.


Lenovo Thinkpad SL400, Centrino 2’nin getirdiği nimetlerden faydalanıyor.
Elbette Intel piyasadaki en iyi sistem yongası ve kablosuz ağ kartı fiyatlarını sunmuyor; fakat Centrino markası dizüstü bilgisayar üreticilerine oldukça fazla güç veriyor. Ülkemizde bazı ihalelerde zamanında “Centrino” ibaresinin aranması şartı çok uzak bir tarihe ait değil. Kablosuz ağ bir kenara, Intel sistem yongası konusunda çok iyi çeşitlemeler sunduğu için bilgisayarların Centrino ibaresi taşıması, Centrino 2 platformuyla birlikte daha da önem kazandı. Çünkü bu defa Intel dersini daha iyi çalışmış durumda. Öncelikle bakalım Intel neler sunuyor; daha sonra ise üreticilerin Centrino 2’ye verdikleri şekilleri inceleyelim.

{pagebreak::5. Yenileme}
5. Yenileme: Centrino 2

İsmi Centrino 2 olarak geçse de aslında Montevina kod adıyla anılan yeni taşınabilir sistem platformu beşinci sürüme tekabül ediyor. Beşinci nesil Centrino’ya Centrino 2 denmesinde ise aslında çok önemli sebepler var. Hani dedik ya Intel bu defa iyi çalışmış; şimdi nereye çalıştığına yakından bakalım ve bakalım siz bu isimlendirmeyi hak ettiğini düşünecek misiniz?

Centrino 2 temel olarak daha fazla pil ömrü ve daha gelişmiş performans seçenekleri sunan bir sistem. Fakat bu pil ömrü konusu biraz can sıkıcı durumda; zira Intel’in her nesilde artırdığını iddia ettiği pil ömrüne karşın üreticiler pillerdeki hücre sayılarını azaltarak bilgisayarların taşınabilir çalışma süresi performanslarına darbe vuruyor (diye kafamızda kurguluyoruz). Çünkü bunun başka makul bir  açıklaması yok.

{pagebreak::İşlemci}
Bileşenler: İşlemci

Centrino 2 platformu Intel’in 45 nanometrelik taşınabilir sistem işlemcilerini kullanıyor. Bu seride paylaşımlı 2. seviye önbelleğe sahip olan işlemciler P ve T harfleriyle başlayan iki seriye sahipler. Burada yeni P serisi 3 MB önbellekli ve uygun fiyatlı taşınabilir sistem işlemcilerini temsil ederken  yeni üretilen 1066 MHz FSB’li T serisi işlemciler ise 6 MB önbelleğe sahipler. Burada kuralı bozan bir işlemci var: P9500, 6 MB önbellekle geliyor.

FSB Yükelir, Güç Tüketimi Düşer

İşlemciler 1066 MHz FSB hızlarıyla neredeyse masaüstü işlemcilerin geçen seneki performanslarını yakalamış durumdalar. Bunların yanında Intel U serisi olarak adlandırdığı çok düşük gerilimli (ultra low voltage) serisini de yeniledi. Bu işlemciler çok pahalı da olsalar sağladıkları enerji tasarruflarıyla öne çıkıyorlar ve daha az ısınarak küçük veya çok ince dizüstü bilgisayarların üretilmesine olanak veriyorlar.

Genel özelliklere baktığımızda 1066 MHz FSB, 3 veya 6 MB ikinci seviye önbellek ve 45 nanometre üretim süreci ile yeni nesil Centrino 2 için üretilen Core 2 Duo işlemciler, hem performans hem de pil ömrü açısından önemli bir artı getiriyor. Tabii en son U serisi işlemciler, 800 MHz FSB ve 3 MB önbelleğe sahipler. Bu açıdan en yeni Centrino 2 işlemcilerinin genel kurallarından ayrılıyorlar.

Intel’in en son taşınabilir sistem işlemcilerini görmek ve tüm özelliklerine erişmek için buradaki bağlantıyı takip edebilirsiniz (sayfa İngilizcedir).

{pagebreak::Bellekler}
Bileşenler: Bellek Seçenekleri

Centrino 2 taşınabilir sistem platformu sistem belleği açısında sadece DDR2 değil aynı zamanda DDR3 desteği de sunuyor. DDR2 667 MHz ve DDR3 667 MHz bellekleri standart olarak Centrino 2 teknolojisini barındıran dizüstü bilgisayarlarda görebileceğiz. Bunun yanında daha hızlı DDR2 ve DDR3 bellekler de zamanla bu dizüstü bilgisayarlarda görülebilecek.

DDR3 dizüstü bilgisayar belleği.

DDR3 tek başına frekans artışından daha çok enerji tasarrufu açısından da getirilere sahip. Her ne kadar DDR2 belleklere göre pahalı da olsa önerdikleri daha önü açık ve standartlaşmış yüksek frekanslar ve düşük gerilim değerleriyle daha iyi performansı daha az pil ömrü tüketerek sağlayabiliyorlar.

Bellek seçeneği kullanılan yonga ve üreticinin tercihine bağlı olarak değişiyor. İlk etapta birçok üreticinin DDR2 bellekte kalacağını düşünmek için dahi olmaya gerek yok. Fakat üst modellerde, performans veya pil ömrü konularında yeni açılımlarda bulunmak isteyecek kullanıcılar için seçenekler sunulacaktır.

Sonraki Bölümler

:: Centrino 2 Rehberi – 2. Bölüm: Yonga Setleri ve Kablosuz Ağ Desteği
:: Centrino 2 Rehberi – 3. Bölüm: Ürünler ve Performans Değerlendirmeleri

Çok yakında SDN’de!

Bilgi için: Intel
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net

Yorum Ekleyin