Akıllı telefonlar için uzun süredir üreticilerin ve üçüncü parti servislerin sunduğu bir hizmet ile kullanıcılar cep telefonlarındaki verileri uzaktan silebiliyorlar. Ancak Amerika Birleşik Devletleri senatosuna teklif edilen yeni bir kanun taslağı eğer kabul görürse bu servisler zorunlu hale gelebilir. Üstelik bu sefer söz konusu olan sadece verilerin uzaktan yok edilmesi değil.
Smartphone Theft Prevention Act (Akıllı Telefon Hırsızlık Önleme Kanunu) adı ile sunulan yasa teklifi ile akıllı cep telefonlarında sadece verilerinin değil aynı zamanda fiziksel özelliklerin de devre dışı bırakılması öneriliyor. Böylece bir kullanıcı akıllı cep telefonu çalındığında telefonunu tümüyle kullanılmaz hale getirebilecek.
Yasa teklifi ilk anda hırsızlığın tümüyle önüne geçilebileceğini akla getirse de tartışılan pek çok yönü bulunuyor. Bunlardan en önemlisi son dönemlerde ortaya çıkan NSA‘in küresel veri akışını takip etmesi gibi faaliyetler ile alakalı. Bu tarz bir özellik sayesinde güçlü devletler dünya üzerinde belirli bir bölgedeki tüm telefonları kullanılmaz hale getirebilirler. Ayrıca bu tarz bir servisin zorunlu kılınması akıllı telefon üreticilerine ciddi yatırım ve servis maliyetlerini beraberinde getirecek.
Bağımsız analistler bu uygulamanın yasalaşması yerine üreticilerin ve üçüncü parti servislerin özgür şekilde sunmaya devam ettiği hizmetler olarak kalması gerektiğini düşünüyor.
:: Sizce böyle bir kanun hayatımızda neleri değiştirir?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}