Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Cep Telefonu Sizi Öldürebilir(!)

Ana sayfa /

Kulağa hoş gelmediğini, hatta aksine tırmaladığını biliyorum ama işin doğrusu cep telefonlarıyla ilgili bu ay aldığımız haberlerin çok da iç açıcı olmadığını ve en azından uyarabildiğimiz kadar insanı uyarmamız gerektiğini düşünüyorum.

Cep telefonlarımız öylesine vazgeçilmez hale geldi ki kritik noktalarda bile tehlikeyi göz ardı edip, vurdumduymaz şekilde rahatlıkla kullanabiliyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda araç kullananların cep telefonuyla mesaj yazması veya konuşması nedeniyle meydana gelen kazalarda dünyanın çeşitli yerlerinde yüzlerce kişi yaralandı veya öldü.

Dünyanın dört bir yanındaki kazalar, cep telefonu kullanımı hakkında ciddi denetim ve yaptırımlar uygulanmasını gerektiriyor.

Trafik polisine yakalanmamak için uğraştığımız kadar bir mikrofon – kulaklıkla uğraşsak çok daha rahat ederiz. Kablosuyla uğraşamıyorum diyenler için envai çeşit Bluetooth kulaklık mevcut.

Bunlarla da uğraşamayanlar için araç içi kurulum gerektirmeyen cihazlar edinmek ve işlemi otomatiğe bağlamak da mümkün.

Plüton gezegen değilmiş

Uzun süre önce Kanada’daki bir yazılım firmasının geliştirdiği araca kurulan bir donanım-yazılım çözümü sayesinde araç belli bir hızın üstüne çıktığında iletişim otomatik olarak engellendiği duyurulmuştu.

Arayanlara bu yönde bir uyarı mesajı gönderiliyor ve sürücü alarmlarla uyarılıyordu ancak üzerinden belki de 5 yıl geçmesine rağmen teknolojinin gelişiminden haber yok.

Mobil dünyanın zararları başka formlarda da kendini gösteriyor. Sürekli konuşulan popüler konulardan bir diğeri de cep telefonunun sağlığa olan zararı. Ancak bu konu o kadar çok konuşuldu ki, bir daha buradan cep telefonu sinyalleriyle başınızı ağrıtmaya niyetim yok.

Bilim insanları bu konuda çelişkili açıklamalar yapıyor. Dolayısıyla yıllar sonra “Plüton gezegen değilmiş” diyen bilimin daima “yanılabilir” olduğunu göz önünde bulundurarak, konuya temkinli yaklaşmalıyız.

40 puanla şampiyon

Cep telefonlarının araçlarda veya normal kullanımda başımıza iş açmaması için bazı basit önlemler almak yeterli olabilir. Kablolu kulaklık veya Bluetooth kulaklık kullanmak veya araç içi çözümlerden edinmek sorunlarımızı büyük ölçüde engelliyor. Bunun yanında hoşunuza gitmese de emniyet kemeri kullanmayı lütfen ihmal etmeyin.

Araç içinde telefon kullanmaktan daha ölümcül olduğu ortada. Emniyet kemerinizi takmanız için size yalvaran teknolojileri 1 liralık aparatlarla devre dışı bırakmamaya özen gösteriniz.

Rahmetli Barış Manço yaşasaydı, sanırım her programda küçüklere öğütlediği emniyet listesine bugün büyükler için araç içinde cep telefonunu ve emniyet kemer tokasını kullanmamayı da eklerdi.

:: Cep telefonlarının zararları hakkında ne düşünüyorsunuz?    

 

Yorum Ekleyin