Mobil cihazlar artık hayatımızın her noktasına iyice yerleşti. Bilgisayarlarda yapabildiğimiz her işi mobil olmanın da avantajları ile yapmamıza olanak tanıyan akıllı telefonların ve şimdilerde tablet bilgisayarların ortak sorunudur metin yazmak. Numerik klavyelerde daha hızlı mesaj yazabilme olanağı tanıyan T9 sözlükler halen kullanılıyor elbette ancak artık dokunmatik ekrana sahip modellerdeki ekran klavyeleri, bar tipi yahut yatay açılır QWERTY klavye gibi seçenekler mevcut.
Tabi tüm bu seçenekler hala kullanıcıları bu anlamda tatmin edebilmiş değil. Buradan hareketle yola çıkan bir geliştirici ekibi, dokunmatik ekranın da nimetlerinden faydalanarak bir ekran klavyesi geliştirmiş. Şimdi gelin bu teknolojinin detaylarına biraz yakından bakalım.
{pagebreak::Nasıl Çalışıyor?}
Yazımıza konu olan ve mobil dünyayı değiştirecek önemli bir fikir olarak nitelendirilen yazılımın adı Swype. Yazılıma genel manada baktığımızda bugüne kadar geliştirilmiş tüm mobil klavye çeşitlerinden ve yazım metotlarından bir şeyler aldığını görüyoruz. Zaten Swype’ın fikir babası da T9 olarak bilinen sözlük destekli yazım metodunun mucidi Cliff Kushler’dan başkası değil.
Nasıl Çalışıyor?
Swype, dokunmatik ekranlı telefonlarda yer alan ekran klavyesi üzerinden faaliyet görüyor. Dokunmatik ekranlı telefon kullanıcıları ekran klavyesi ile belirli bir alışma devresinden önce mesaj yazmanın ne kadar zahmetli ve sinir bozucu bir iş olduğunu bilir. Swype da buradan yola çıkarak ekran üzerinde parmağınızı gezdirerek karakter girmeyi olanaklı hale getirmiş. Parmağınızı ile çizdiğiniz rota üzerindeki harfler sözlük veritabanı ile kıyaslanarak kelime haline getiriliyor. Genel manada oldukça başarılı olduğu görülen uygulamadaki otomatik kelime tanımlama özelliği sayesinde, oluşabilecek küçük hatalar da böylelikle giderilmiş oluyor.
{pagebreak::Gerçekten Hızlı Mı?}
Gerçekten Hızlı Mı?
Yapılan testlerde Swype’ın ciddi anlamda hız farkı oluşturduğu görülüyor. Belirli bir alışma sürecini atlatan her kullanıcının dakikada ortalama 40 kelime yazabileceği belirtilmiş. Sistemin fikir babası ve geliştirici takımının aktif üyesi konumundaki Cliff Kusler yaptığı bir gösterimde dakikada 55 kelime yazarak dokunmatik ekranlı bir telefonda en hızlı mesaj yazma rekorunun da sahibi konumuna geldi ve Guinness’e girmeyi başardı. Cliff Kushler’ın gösterimde kullandığı dokunmatik ekranlı telefonun Samsung Omnia II olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Swype’ın geleneksel PC klavyelerinden sonra en hızlı metot olduğu iddia ediliyor.
{pagebreak::Hangi Sistemlerde?}
Hangi Sistemlerde?
Swype’ın özel bir SDK’sı bulunuyor ve her mobil cihaza uyarlanabiliyor. Üreticiler cihazlarını Swype ön yüklü olarak sunabildikleri gibi destekli cihazlara çeşitli yollar ile sonradan Swype yükleyebilmek de olanaklı. Örneğin Motorola’nın yeni akıllı telefonları Swype yüklü olarak kullanıcılara sunulacak.
Swype’ın cihazda kapladığı alan sadece 1MB dolaylarında. Buna karşılık bu alan içersinde kelime öğrenebilir şekilde tasarlanmış 65.000 sözcük kapasiteli bir sözlük de yer alıyor. Yazılımın an itibari ile desteklediği diller ise İngilizce, İspanyolca ve Rusça. Ancak Swype üreticilere kendi sözlüklerini kullanma konusunda pek çok kolay olanak da tanıyor.
{pagebreak::İşleyiş Videosu}
İşleyiş Videosu
Swype’ın nasıl çalıştığına dair hala kafanızda soru işaretleri varsa bir de şu videoyu izleyin:
#http://video.shiftdelete.net/y/fe9910fa0a3aeb7cd943361e61851455.flv#
:: Swype ve türevi yazılımlar sizce mobil cihazlarda geleceğin teknoloji olabilir mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}