Gmail‘in hayatımıza ilk girişi 2004 yılında oldu. Başlangıçta çekincen ve ürkek bir e-posta hizmeti görünümünde olan Gmail, kısa bir süre sonra benim gibi teknoloji tutkunlarının önemli bir seçeneği haline geldi.
Akıllı telefonların yaygınlaşması, Gmail ile beraber kullanılan Takvim, Docs ve benzeri uygulamaların artması bu servisin popülerliliğini artırdı. Günümüzde başta iOS olmak üzere Android, BlackBerry, Symbian ve benzeri mobil işletim sistemlerinin hemen hemen hepsi Gmail ile senkronizasyon kurabiliyor.
Senkronizasyonu sadece e-posta alıp göndermekle karıştırmamak lazım. Senkronizasyonu doğru yaptığınızda Takvimleriniz, Adres defteriniz, dokümanlarınız ve diğer Google/Gmail servislerinizi de cepten rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Gmail senkronizasyonunun önemli avantajlarından biri de çift taraflı olması. Yani cep telefonunuzda Takvim’e bir etkinlik girdiğinizde bunu bilgisayarda da görebiliyorsunuz. Ya da tam tersi. Benzer şekilde Gmail adres defterini aktif olarak kullanıyor ve telefon numaralarınızı burada tutuyorsanız bütün numaraları cebinize anında taşıyabiliyorsunuz.
{pagebreak::2}
Android ile Gmail Keyfi
Gmail’in bence en kolay senkronizasyonu Android ile yapılıyor. Bu çok doğal çünkü Android işletim sisteminin sahibi aynı zamanda Gmail’i geliştiren Google. Hal böyle olunca birkaç tıklama ile bütün ayarlarınızı cebinize taşımanız işten bile değil. Zaten cepte online uygulama mağazası Android Market‘i kullanacaksanız mutlaka bir Gmail hesabınızın olması da gerekiyor.
Eğer adres defterinizi Gmail hesabınıza taşıdıysanız ve bütün telefon/e-posta vb. bilgisiyi burada tutuyorsanız telefon değiştirdiğinizde 5 dakika içinde bu bilgileri Androidli cihazınıza taşımanız mümkün. Benzer şekilde senkronizasyon ile Takvim ve Reader gibi hizmetleri de anında kullanabiliyorsunuz.
{pagebreak::3}
Gmail’in en iyi anlaştığı mobil işletim sistemi Android. O kadar ki çok ileri seviye ayar ve uygulamalarda bile sorunsuz bir şekilde kullanım mümkün oluyor. Google bu anlamda dersine iyi çalışmış.
Android’de telefonu ilk kurduğunuzda Gmail ayarlarını yapabileceğiniz gibi daha sonra Ayarlar sekmesine girerer Hesaplar ve Senkronizasyon bölümünden de ekleme/çıkarma yapmanız mümkün. Ayarları yaparkan Gmail adresi ve şifrenizi girmeniz yeterli. Gerisini işletim sistemi hallediyor. Ayarları değiştirmek içinse Ayarlar/Hesaplar ve Senkronizasyon bölümüne girmeniz yeterli.
{pagebreak::4}
iOS’ta durum biraz farklı
Apple‘ın geliştirdiği mobil cihazlarda kullanılan iOS’ta da Gmail ayarlarını yapmak çok zor değil. Bunun için iki seçeneğiniz bulunuyor: Birincisi Mail, Kişiler, Takvimler bölümüne gelip Gmail seçeneğini işaretleyerek bilgileri girmek. İkinci yöntem ise yine aynı bölümde Microsoft Exchange seçeneği üzerinden ayar yapmak.
{pagebreak::5}
İki seçenek arasında önemli bir fark bulunuyor (buraya dikkat): Doğrudan Gmail ayarlarını girdiğinizde Adres Defteriniz cep telefonunuza gelmiyor. Exchange yaptığınızda ise Adres Defteriniz de geliyor. Eğer telefon numaralarınızı Gmail üzerinde tutuyorsanız önemli bir detay.
Gmail seçeneği gayet kolay. Kullanıcı adı ve şifre girerek kullanıma başlıyorsunuz. Exchange bölümünde ise küçük bir ipucunu bilmenizde fayda var. Domain yani Alan kısmını boş bırakıyorsunuz ama Server yani Sunucu kısmına m.google.com yazmak gerekiyor. Bunu yaptığınızda ayarlar tamamlanıyor.
{pagebreak::6}
Android’de olduğu gibi iOS‘ta da Takvim, Kişiler ve E-postalar senkron olabiliyor. Hangisi ile senkronizasyon yapılıp yapılmayacağını sizin belirlemeniz mümkün. Ancak bazı uç örneklerde (mesela aynı Gmail hesabı üzerinden başkalarının Takvimlerini de görmeniz gerektiğinde) iOS size yardımcı olamıyor. Yine de günlük kullanımda fazlasıyla yeterli bir senkronizasyon çizgisi olduğunu söyleyebilirim.
Diğer işletim sistemleri
iOS ve Android gibi kolay olmasa da Symbian ya da BlackBerry‘de de Gmail ile kısmen de olsa senkronizasyon yapılabiliyor. Öte yandan kısa bir süre önce ülkemizde de satılmaya başlanan Windows Phone kullanan cep telefonlarında da Gmail senkronizasyonu bulunuyor.
Sonuç olarak cep telefonunda Gmail kullanımı birçok artısı ile beraber işlevsellik ve iş başarımı gibi konularda kullanıcılara önemli avantajlar sağlıyor.
:: Cepte Gmail senkronizasyonu kullanıyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}