Hindistan merkezli bir araştırma kuruluşu olan VNL, mobil cihazların iletişimini sağlayan baz istasyonlarının, alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi konusunda, dikkat çekici veriler ortaya koymuş. Ülkemizde de Avea’nın İzmir’in Çeşme ilçesinde kurduğu çevreci baz istasyonuna dair detayları, sizlere daha önce buradaki açıklamıştık.
Konuya benzer noktalardan yaklaşan VNL, bulunduğu bölgeye yönelik çarpıcı veriler sunarak alternatif enerji kaynaklarının önemine dikkat çekmeye çalışmış. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkelerden olan Hindistsan’da elektrik şebekesi ağı da çok gelişmiş değil. Bu yüzden birçok baz istasyonunun enerji ihtiyacını, dizel jeneratörler ile karşıladığını, bunun da senede tek bir baz istasyonu için kaba bir hesapla 1.8 milyar litre fosil yakıt tüketimi anlamına geldiği ifade ediliyor.
Oysaki yenilenebilir enerji kaynaklarının çok daha hesaplı, pratik ve en önemlisi de çevre dostu olduğu belirtilmiş. Kaba bir hesap çıkaran VNL ekibi, bir baz istasyonunun ihtiyacı olan akım gücünün 100 watt olduğunu ve bu değerleri elde etmek için kurulabilecek solar panellerin sadece 15.000 dolara mal edilebileceğine dikkat çekiyor. Üstelik kurulum için ihtiyaç duyulan iş gücü ise iki kişi ile birlikte sadece 6 saat olarak ifade edilmiş.
Hem ülke ekonomisine hem de çevreye ciddi kazanımlar sağlayan bu adımı öncelikle teknoloji odaklı firmaların atması, sürecin hızlanmasında önemli bir etken teşkil edecektir.
:: Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de bu teknoloji ilk olarak özellikle baz istasyonlarında mı uygulanmalı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}