Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Championship Manager 2010 İncelemesi

Ana sayfa /

Puan: 10/8.1

Menajerlik oyunlarının en bilindik isimlerinden biri olan Championship Manager’ın 2009/2010 sezonu versiyonu nihayet yayınlandı. Son yıllarda iyice rölantide giden yapım, Football Manager‘ın gölgesinde kalmıştı. Sıradan geliştirmelerle satışa sunulan oyun, bir türlü büyük rakibini geçmeyi başaramıyordu. Nihayet yapımcı Beautiful Game Studios silkinip kendine geldi ve Championship Manager 2010 için sıkı düzenlemeler yaptı!

Reklam
Reklam

Evvela ülkemiz oyuncuları için çok önemli bir yenilik, Championship Manager 2010’da (CM 2010) bizi bekliyor. Öyle ki, yeni yapım tamamen Türkçe dil desteği ile beraber geliyor! Dolayısıyla, yeteri kadar İngilizcesi olmadığı için menajerlik oyunlarının karmaşasından uzak duran kullanıcılar, artık CM 2010 ile takımlarının başına geçebilecek.

{pagebreak::2}

Tamamen Türkçe olan yapımda, enteresan çeviri hataları da görmek mümkün. Ancak metilerinden tamamen farklı bir dilde olmasından iyi olduğu için, bu problemi sineye çekmekte zorlanmıyoruz. Championship Manager 2010’daki kariyerimize başlamadan, hangi transfer dönemine göre oyuna start vereceğimizi seçmemiz gerekiyor. İsteğe bağlı olarak ya Temmuz ayındaki transfer içerikleriyle oynayabiliyoruz ya da Eylül, yani alım satımların tamamlandığı dönemdeki kadrolarla menajerliğe başlıyoruz.

Oyunun yapımcısı Roy Meredith, geçtiğimiz ay ülkemize gelip, Championship Manager’ı bizzat kendisi tanıtmıştı. Orada yaptığı konuşmasında, kullanıcıların son transferlerden memnun olmayabileceğini, bu yüzden de isteğe bağlı olarak Temmuz ayındaki kadrolarla oyuna başlayabileceğini belirterek, duruma açıklık getirmişti. Eğer siz kadroların son halinden memnunsanız, Eylül ayını seçerek, kariyerinize ilk adımı atabilirsiniz ancak bu durumda ufak bir download yapmanız gerekiyor. Zira Eylül kadroları, yapımın resmi İnternet adresinden 116 MB büyüklüğünde bir dosya ile iniyor. Bu update’i indirmek için oyundaki arabirimi kullanmanız yeterli.

{pagebreak::2}

Gayet şık tasarlanan menüler, türün yeni kullanıcılarını ürkütecek tarzda çok ayrıntı içeriyor. Aslında Championship Manager 2010 çok ayrıntılı bir oyun. Menajerlik ile ilgili aklınıza gelebilecek hemen her türlü içerik yapımda mevcut. Bunlar arasında en çok dikkatimi çeken, Roy Meredith’in de ülkemizde tanıttığı duran top organizasyonları. Antrenman bölümünden ayarlayabileceğiniz bu uygulamada, topun ne taraftan geleceğini, kim tarafından gönderileceğini, ceza sahasında kimlerin koşacağını ve kaleye şutu kimin çekeceğini ayarlıyorsunuz. İşin zevkli yanı bundan sonra başlıyor…

Taktik tahtasında işaretlediğiniz organizasyonu anında uygulamaya dökebiliyorsunuz. Bunun için “Çalışmaya Git” sekmesini tıklamanız yeterli. Baktınız ki işler istediğiniz gibi gitmiyor, o zaman hemen değişikliğinizi yapıp, yeniden uygulamada tecrübe ediyorsunuz. İlk kez bu özelliğin başına geçtiğimde, sanırım farkında olmadan bir saat kadar vakit harcadım. Zira zaman ayırarak, oldukça başarılı duran top organizasyonları çıkarmanız olası.

{pagebreak::2}

Gelelim en çok merak edilen kısımlardan maç motoruna. Tamamen 3B tasarlanan Championship Manager saha içi görseleri, evvela animasyonlarıyla dikkat çekiyor. Futbolcuların animasyonları çok akıcı olmasına karşın, çoğunlukla göze abartılı geliyor. Örneğin, sadece iki metre ötesindeki adama pas vermek için topa öyle bir vuruyor ki, iki ayağı da yerden kesiliyor. Animasyon bu şekilde olmasına karşın görüntüye baktığımızda, meşin yuvarlağın tıngır mıngır gittiğini görüyoruz.

Bir de koşu yaparlarken, futbolcuların savrulma durumları var ki, hemen hemen her hızda düşüp takla atmamak için adeta yan yatarak dönüş yapıyorlar. Bütün animasyon problemlerinin haricinde yapay zekaya göz gezdirdiğimizde, hâlâ bir hayli zayıf olduğunu görüyoruz. Topa çok yakın olan defans oyuncusu iki adım öteye gidip müdehale yapmıyor, taa karşıdan gelen futbolcu, topu kapıveriyor. Dahası var; kaleciyle karşı karşıya kalan oyuncular dümdüz vurup topu file bekçisine teslim ediyor. Barcelona takımında, kimsenin olmadığı yere doğru pas veren futbolcular bile gördüm…

{pagebreak::2}

Maç analiz yazılımı ProZone‘un varlığını koruduğu yapımda, geçmiş maçlarınız hakkında detaylı bilgi edinmek ve takımdaki zayıf yerleri keşfetmek için bu programı kullanabilirsiniz. İki takımı karşılaştıran yazılım, maç içerisinde kimin hangi bölgede nasıl üstünlük sağladığının raporunu, görüntülü olarak kullanıcıya sunuyor.

Genel olarak bakıldığında, Championship Manager 2010, serinin önceki oyunlarından daha başarılı bir hale gelmiş. Rakibi Football Manager (FM) ile karşılaştırdığımızda (Şimdilik 2009) , görsel bakımdan daha iyi görünüyor olsa da, yapay zeka açısından epey yol alması gerekiyor. Football Manager, geniş ve gerçekçi veritabanının yanında, başarılı maç motoruyla da türünün en ileri örneği olarak gösteriliyor. Ancak bu demek değil ki, CM oynamayacağız. Hele ki tamamen Türkçe olmuş Championship Manager, ülkemizdeki FM kullanıcılarının önemli bir kısmını kendi saflarına çekebilir. Ancak yine de son sözü söylemeden, Football Manager 2010’u beklemek gerek.

Puan: 10/8.1

:: Championship Manager 2010 hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu yıl Football Manager’ın önüne geçer mi?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam