2011 yılında hayata geçen Chengdu J-20 süper savaş uçağı son testlerinin ardından Çin ordusunun envanterine girdi ve kullanıma hazır hale geldi! Chengdu J-20, sunduğu özellikler ile göz dolduruyor!
Chengdu J-20 hava kuvvetlerine giren 3. hayalet uçak oldu!
Çin ordusundan bir sözcünün yaptığı açıklama ile Çin’in ilk hayalet savaş uçağının Chengdu J-20 modelinin ordu envanterine girdiği resmen belirtilmiş oldu. F-22A Raptor ve F-35 Joint Strike Fighter modellerinin arından hava kuvvetleri envanterine giren 3. hayalet uçak olan J-20, çok önemli aşamalardan geçti.
Çin Savunma Bakanlığı’nda görevli Kıdemli Albay Wu Qian, 28 Eylül’de bu uçağın Çin ordusuna dahil edildiğini açıkladı. Geliştirme aşamaları sırasında J-20 olarak adlandırılan uçak, operasyonel faaliyetler sırasında J-20A adıyla anıldı. İsim bazında bu uçağın 2005 yılında Amerikan Hava Kuvvetleri’ne katılan F-22A Raptor modeline karşılık geldiğini belirtmek gerekiyor.
1990’lı yıllarda ilk adımları atılan Chengdu J-20 hayalet savaş uçağı, Chengdu firmasının geliştirdiği çift motorlu yapıdan gücünü alıyor. 2018 yılında aktif kullanıma girecek olan savaş uçağı dikkat çeken özelliklere sahip.
Chengdu J-20 gerçek bir hayalet uçak!
J-20, diğer adıyla J-20A modeli, sivri burun ucu, tenteli yapısı, büyük ve geniş hava kanalları gibi zaman içinde tasarlanıp geliştirilmiş özelliklere sahip. Motor başına 44000 lbs güç üreten uçak bu konuda rakibi olan F-22’nin 35000 lbs itiş gücü üreten motoruna göre büyük üstünlük sahibi.
Chengdu J-20’nin yaklaşık 19.5 ton boş ağırlığı, MTOW (Max Takeoff Weight) yani en ağır yüklü hali ile 40 ton seviyesine kadar çıkabiliyor. 20 metre uzunluk ve 13.5 metre kanat açıklığına sahip olan J-20, 13.5 metre kanat açıklığı sunan ve 18 metre uzunlukla tasarlanan F-22 Raptor’a göre oldukça heybetli duruyor.
Mühimmat noktasında ise J-20’nin 4-6 uzun menzilli füze ve 2 kısa menzilli ve ısı güdümlü füze taşıyabileceği ifade ediliyor. Havadan havaya atış özellikli bu füzelere ek olarak havandan karaya saldırı için de seçenekler mevcut.
Chengdu J-20 uzun uçuşlara son derece müsait!
Chengdu J-20 savaş uçağı 11 tonluk yakıt taşıma kapasitesine de sahip. Bu açıdan da F-22 Raptor’a karşı avantajlı olan savaş uçağı, özellikle motor bölgesindeki radar sinyallerine kıran boyasıyla dikkat çekiyor. Kızılötesi ve takip sensörlerinin yer aldığı sistem, güdümlü füzelerin kullanımı için ise kızılötesi kameralara sahip. Bu kameralar düşmanı arama, tarama, tespit ve takip etme gibi kullanımlara son derece uygun.
Distributed Aperture System (DAS) adı verilen teknoloji ise tek kişilik kokpite sahip olan uçağın pilotunun etrafındaki her yeri görmesini sağlıyor. Uçak içindeki 4K çözünürlüklü kokpit sistemi ise pilotun sorunsuz görüntü almasını sağlıyor. DAS destekli diğer uçak modeli ise F-35!
J-20 savaş uçağı düşük tespit özelliği sunan bir tasarıma sahip. Dış kaplamalarda kullanılan malzeme ve boya yapısı, J-20’nin orta düzeyde hayalet olmasını sağlıyor. Özellikle motor ve hava kanalları bölgesinin radar sinyallerini emen yapısı, bu uçağın en önemli avantajları arasında yer alacak.
Çin ordusunun şu anda 4 tane Chengdu J-20 modelini son testlere soktuğu ve sonrasında ise operasyonel faaliyetlerde kullanacağı belirtildi. Çin’in asıl amacı ise A2/AD (Anti Access / Aerial Denial) görevlerinde bu uçakları kullanmak. Bu operasyonların geleceğin savunma saldırı yöntemlerinden olması bekleniyor. A2/AD tipi operasyonlarda, uzun menzilli uçuş, radar karşı sağladığı avantajlar gibi özellikler son derece kritik.
Maliyet ne kadar?
Bu muhteşem savaş uçaklarının 2011 yılındaki birim maliyeti ise yaklaşık 115 milyon dolar olarak açıklandı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}