Yaklaşık 20 yıldır dijital bir PET cihazı üzerinde çalışan Çinli bilim insanları, aradan geçen yılların ardından cihazın son dokunuşlarını tamamladı. Tamamen dijital olarak çalışan pozitron emisyon tomografi (PET) tarayıcısı ile beyin tümörlerinin ve parkinson hastalığının erken teşhisi yapılabilecek.
Beyin tümörü teşhisi için önemli gelişme
Çin’in güneyindeki Guangdong Eyaleti’nin Guangzhou şehrindeki Sun Yat-Sen Üniversitesi Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan cihaz, temelde beyin tümörleri ve parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkların erken teşhisi ve doğru tedavisi için çok önemli bir işleve sahip olacak.
Yalnızca beyin görüntüleme için geliştirilen ilk full dijital PET cihazı ile birlikte beyinle ilgili araştırmaların da hızlanması bekleniyor.
Cihazı geliştiren ekibin başındaki isim olan Sun Yat-Sen Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Zhang Xiangsong konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Çok sayıda klinik çalışmanın sonucunda beyin sulci ve gyri ve beynin ventriküllerinin net bir şekilde görüntülenmesini sağladık” dedi.
Bildiğiniz gibi beynin birçok özelliği henüz gizemini koruyor. Söz konusu cihaz ile bazı gizemlerin de çözülebileceği düşünülüyor.
Zhang, yeni geliştirilen cihaz sayesinde kısa bir süre önce 30 yaşında bir kadın hastaya Parkinson hastalığı teşhisi konulduğunu belirterek “Bu cihazla çok erken bir şekilde tanı konulabildi, tedaviye hemen başlandı. Bu sayede hastamız tedavi sonrası sağlıklı bir insan olarak hayatına devam edebilecek” dedi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}