Geçtiğimiz yıl tarihte ilk kez bir internet sitesi dünyanın en güçlü devletlerine açık açık meydan okudu. Çin’in sansür isteklerini reddeden ünlü arama motoruyla ülke arasında soğuk savaşlar başlamıştı. Çin‘in kısıtlamaları üzerine ülkeyi terk eden Google tüm dünya kamuoyunu ülkenin sansürcü yönetimine karşı uyarmış ve diplomatik krizlerin ortaya çıkmasını sağlamıştı.
Dijital dünyanın süper gücüyle süper ekonomi Çin‘in savaşları 6 aylık gizli çatışmadan sonra açık açık devam etmeye başladı. Dün Google yaptığı açıklamayla Çin’i Gmail‘i yasadışı yollardan kapatmakla suçlamıştı. Bir anda dünya gündemine oturan bu krize Çin hükümetinin karşılığı gecikmedi.
Google “Casus Belli” Dedi!
Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Jiang Yu Google’ın iddiasının kabul edilemeyecek bir suçlama olduğunu açıkladı. Yu ayrıca Google’ın artık Çin’de istenmediğini saldırıların arkasında hükümetinin bulunmadığını da belirtti.
Sosyal ağlarda başlayan isyan fikirlerinin ülke liderlerini devirdiği günümüzde Google’ın devletlere meydan okuma isteği de giderek artıyor.
İki ülke arasında bu tarz bir sanal savaş suçlamalar zinciri casus belli (savaş sebebi) sayılır ve sıcak çatışmalar başlardı. Ancak Çin’in karşısında dijital dünyanın bulunması ülke yönetiminin yaptırımlarını kısıtlıyor.
Bu çatışmanın nasıl sonuçlanacağını ya da hangi süper gücün kazanacağını ise zaman gösterecek. Google mühendislerinin Gmail‘e yapılan Çin kaynaklı saldırıları tespit etmesi üzerine internet devi ülkeye hesap soracağına kamuoyu önünde söz vermişti.
:: Sizce bir internet sitesinin devletlere saldıracak kadar güçlenmesi doğru bir olay mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}