Yeni ve güçlü bir iddiaya göre Çin, katil robot otonom denizaltı sahibi. Bu iddianın kaynağı ise oldukça gerçekçi. Çünkü Çin ordusu kısa süre önce insan olmadan hedefleri belirleyip ateş eden mürettebatsız denizaltıları geliştirmeye yönelik onlarca yıllık bir programın gizliliğini kaldırdı. Otonom katil hava ve deniz araçlarının zaten var olduğunun ortaya çıkması yeterince endişe verici. Ancak Çin, neden aniden bu programın gizliliğini kaldırdı? İşte cevaplar ve haberin ayrıntıları.
Otonom denizaltı 1990’larda yapıldı
South China Morning Post‘un (SCMP) haberine göre, robotik denizaltıların yapımı 1990’lara dayanıyor. Uzun bir sürecin ardından Çin ordusu 2010’da başarılı bir saha testi gerçekleştirdi. Şimdilik dronelar otonom araçlar arasında tek katil robotlar. Ancak araştırmacılar söz konusu denizaltıların da avlanmak üzere programlanabileceğini söyledi.
Çin’deki Harbin Mühendislik Üniversitesi Dergisinde geçtiğimiz hafta yayımlanan programla ilgili bir araştırma makalesi, “Geleceğin sualtı savaşının ihtiyaçları insansız platformlar için yeni geliştirme fırsatları getiriyor.” ifadesini kullandı. SCMP’ye göre otonom denizaltı projelerinin gerçek bir savaş senaryosunda kullanıldığına dair hiçbir kanıt yok. Ancak, algılanan tehditleri belirleme ve saldırma biçimleri teknolojiyi hataya açık hale getiriyor.
2010’daki saha testinde drone, sahte bir denizaltı hedefinin sonar sinyalini alınca hemen savaş moduna geçti. Daha sonra insan gözetimi, kontrolü veya müdahalesi olmadan bir torpido ile hedefin tam yerini bulmak için etrafında döndü.
Peki, asıl soruya gelelim. Çin bu otonom katil insansız araçları 1990’larda geliştirmeye başladıyıp 2010’da saha testleri yaptıysa, ordu neden 2021’in ortasında aniden programın gizliliğini kaldırmaya karar verdi? Cevap çok net değil. Ancak SCMP ABD, Japonya ve Çin arasında Çin’in saha testini gerçekleştirdiği Tayvan Boğazı‘nda artan bir gerilime işaret ediyor. Çin, Tayvan’dan zorla hak iddia etmeye kalkarsa gerçek bir uluslararası çatışma riski var. Bu nedenle gizliliğin kaldırılması tesadüf olabilir. Ancak askeri gücün bir göstergesi olması da mümkün.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}