Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

ABD ile arası açılan Çin yüzünü Japonya’ya döndü

Ana sayfa / Haberler

ABD yaptırımları sonucu yarı iletken üretimi için yüzünü başka tarafa çeviren Çin, yeni bir çıkış yolu arıyor. Hem ABD hem de Çinli pek çok şirket, iki ülkenin arasındaki gerilim sebebiyle zarar gördü. Son aylarda yarı iletken stoklarında yaşanan sıkıntıları düşünürsek, özellikle çip üreticileri bu süreçten daha zararlı çıktı. Ancak, tüm bu süreçten kazançlı çıkan ülke ise Japonya oldu.

Küresel olarak yaşanan çip kıtlığı, uzmanların analizlerine göre 2022 yılının sonuna kadar sürecek.

Küresel çip kıtlığı beklenenden daha uzun sürebilir

Son aylarda yaşanan küresel çip kıtlığı, özellikle teknoloji olmak üzere pek çok pazarı etkilemiş durumda. Son gelen raporlara göre bu kıtlık, beklenenden daha uzun sürecek.

Reklam
Reklam

Çin, yarı iletken üretimi için yüzünü Japonya’ya döndü

Nikkei Asia tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çinli şirketler yüzünü Japonya‘ya döndü. Çinli şirketler Japonya’daki ikinci el pazarından faydalanırken, bu pazardaki fiyatlar yüzde 20 oranında artış gösterdi. Dünya genelinde görülen çip kıtlığı, pek çok firmanın ikinci el ürünlere yönelmesine neden oldu.

Silikon devre pazarının devleri.

Mitsubishi UFJ Lease & Finance tarafından belirtilene göre, kullanılmış makinelerin yüzde 90’ı Çin’e gidiyor. Birkaç yıl önce değersiz olan makinelerin, şimdilerde 100 milyon yen‘e (940 bin dolar) satıldığı belirtiliyor. Bu makinelerin çoğunluğu, fabrikalardaki üretim bandlarında kullanılıyor.

Yarı iletken üretimi konusunda sıkıntı yaşayan Çin, daha büyük zorluklarla karşı karşıya. ABD hükümeti, Eylül ayında Semiconductor Manufacturing International Corporation‘a (SMIC) yeni yaptırımlar uyguladı. SMIC, Çin’in en büyük yonga üreticisi konumunda. Belirtilene göre Çinli üretici, Huawei ile aynı listede yer alıyor. Belirli ürünleri SMIC’e satmak isteyen ABD şirketlerinin, lisanslarını güvence altına alması gerekiyor.

Nihai hedef, Çin yarı iletken endüstrisinin ABD ithalatına olan bağımlılığı azaltması yönünde. Böylece, yaptırımların daha az etkiye sahip olmasını sağlanabilir.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam