İnternet yasakları denildiği zaman Çin dünyada ilk akla gelen ülke oluyor. Halk Cumhuriyeti‘nin internet polisi ve Büyük Çin Firewall projesi gibi atılımlarıyla oluşan bu sansür sistemi ustasının elinden çıkmış bir saat gibi tıkır tıkır işliyor.
Ülkemizde yürürlüğe girecek olan İnternet Güvenliği Sistemi’nin içeriği bazı vatandaşlar tarafından Çin’deki uygulamalara benzetilmeye başlandı. Peki, olaylara orada yaşayan bir Türk web geliştiricisinin gözünden bakarsak, Türkiye’de Çin olma yolunda hızla ilerliyor mu?
WebRazzi konuk yazarı, Gülhan Gülez’in klavyesinden çıkma bir makale bu konuda ilginç tespitlerde bulunuyor. Gülez 1998 yılında başlayan Çin’deki internet sansür hareketinin ülkedeki komünist ve demokrat parti arasındaki çekişmeler sonucunda başladığını belirtiyor.
Çin Ve Türkiye Benzerlik Gösteriyor mu?
Çin’deki sansürün gerçek yüzünü anlatan köşe yazısına buradan ulaşabilrisiniz
Ülkeye gelen ve gönderilen verileri güvenlik sebebiyle kontrol etmek isteyen Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, Altın Kalkan Projesi’ni başlatarak her internet sitesi üzerinde müthiş bir güce sahip oldu. Şu anda internet polisleri tarafından yönetilen sistemde, bir web sitesine üye olmak için mutlaka vatandaşlık numarası verilmesi gerekiyor.
Her vatandaşın takma adlar yerine gerçek isimleriyle yaptığı yorumlar, Çinlil’erin fişlenmesine neden oluyor. Aynı şekilde web siteleri de Çin‘de yayın yapmak için devlet tarafından verilen izin numaralarını sayfalarının altında belirtmek zorundalar.
YouTube, Facebook ve Twitter‘ın yasaklandığı ülke, halkının bu tarz popüler sitelere olan ihtiyaçlarını Made In China sosyal ağlarla tatmin etmeye çalışıyor. Bu üç büyük sosyal medya kuruluşunun Çin‘de üç adet klon kardeşi bulunuyor.
Yazarın vurgu yaptığı nokta ise Çin’de proxy’leri iptal eden bir sistemin yürürlükte olması. 22 Ağustos’tan sonra Türkiye’de de DNS‘le yasaklı sitelere girişi engelleyecek bir sistem yürürlüğe girecek.
:: Sizce Türkiye, Çin gibi olur mu?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}