Pandemiyle birlikte artan çip krizi birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Özellikle bilgisayar sektörünü etkileyen bu durum Rapsberry’i de etkiledi. Küçük boyutuyla öne çıkan bilgisayar olan Raspberry Pi’nin bu denli popüler olmasının nedenleri arasında uygun fiyatlı olması yer alıyor.
Raspberry Pi ilk kez fiyat artışına gitti
Raspberry Pi CEO’su Eben Upton yaptığı açıklamada, teknoloji ve otomobil endüstrilerini etkileyen COVID-19 pandemisinin neden olduğu küresel bileşen kıtlığı nedeniyle şirketinin ilk fiyat artışını duyurdu. Raspberry Pi, geçen yılkiyle aynı miktarda olan 7 milyon adet üretebilse de, şirketler ürünlerin tedariğini sağlamak için eskisinden daha fazla bileşen satın alıyorlar. Sonuç olarak, Raspberry Pi Zero ve Raspberry Pi 4’ün 2GB varyantı yetersiz kalıyor.
Sorunu çözmek için üretici 2GB Raspberry Pi 4‘ün fiyatını 45 dolara çıkartıyor. Upton, bilgisayar için gerekli bileşenlerdeki fiyat artışının 2GB Pi 4’ü 35 dolara satmanın artık ekonomik açıdan uygun olmadığı anlamına geldiğini, bu nedenle şirketin fiyat artışına gittiğini söyledi. Ayrıca, müşterilere başka bir seçenek sunmak için 1GB varyantını 35 dolara yeniden satmaya başlayacağını dile getirdi.
Upton, yaptığı açıklamada sorunun en çok 40nm silikon üzerine kurulu ürünlerini etkileyeceğini açıkladı. Şirketin bileşenleri akıllıca dağıtması gerektiğinden, Compute Modülü 3; Compute Modülü 3+ ve Raspberry Pi3b’ye öncelik vermeye ve Raspberry Pi 3B +’ı üretmemeye karar verdi.
CEO, bu değişikliklerin geçici olduğunu ve fiyatlamadaki değişikliklerin kalıcı olmadığını söyledi. “Küresel tedarik zinciri sorunları geçici olduğu için, bu konuyu tekrar gözden geçirmeye devam edeceğiz. Fiyatlandırmayı olabildiğince hızlı bir şekilde eski yerine getirmek istiyoruz” diye belirtti. Bununla birlikte şirket, tedarik zinciri sorunlarının 2022 boyunca devam etmesini bekliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}