Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Çip krizine çözüm: Intel’den 20 milyar dolarlık tesis

Ana sayfa / İşlemci

Dünyada teknolojik hammadde ve üretim sıkıntıları devam ediyor. Hindistan’daki su krizi nedeniyle çip üretimi durma noktasına geldi.

Bu duruma pandemi koşulları da eklenince üreticiler yeni ürünlerini çıkartmakta zorlanıyor. Teknoloji devi Intel, dünya çapında çip üretiminin merkezinde olmak istediğini belirterek teknoloji dünyasını yakından ilgilendiren duyurular yaptı. Şirket, Arizona’da yeni çip üretim tesisi açıyor.

Küresel çip kıtlığı beklenenden daha uzun sürebilir

Son aylarda yaşanan küresel çip kıtlığı, özellikle teknoloji olmak üzere pek çok pazarı etkilemiş durumda. Son gelen raporlara göre bu kıtlık, beklenenden daha uzun sürecek.

Intel, 20 milyar dolarlık çip fabrikası açacak ve herkes için çip üretecek

Intel’in yeni CEO’su Pat Gelsinger‘ın kamuoyuna görevi başında yaptığı ilk açıklama deyim yerindeyse tüm taşları yerinden oynatacak. İşlemci ve diğer iç donanımlarıyla tanıdığımız Intel, otomobillerden elektroniğe tüm sektörler için küresel çip üretim sıkıntısını çözmeye yönelik çip üretim tesisi açacağını açıkladı.

Bu duyuru, Intel’in tasarım ve üretimi için üç bölümden oluşan yeni “IDM 2.0” stratejisinin bir parçası. Birinci bölümde, Intel’in yonga tasarım ve üretiminin önemli bir parçası olarak hizmet vermeye devam edecek şirket içi üretim bulunuyor.

İkinci ve en önemli bölümlerden biri ise, 2023’ten itibaren hem tüketici hem de kurumsal çipler ve “Intel’in bilgi işlem tekliflerinin merkezinde yer alan ürünlerin” üretimi için TSMC, Samsung ve Global Foundries dahil olmak üzere harici dökümhanelerin ortak kullanımı yer alıyor.

Üçüncü bölüm, Intel Döküm Hizmetleri Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Tedarik Zinciri Baş Sorumlusu Randhir Thakur’un önderliğinde Intel’in diğer ticari müşteriler için yonga üretimini gerçekleştirmek üzere kapılarını açan Intel Foundry Services yer alıyor. Bu hizmet, Intel’in üretim teknolojisini kullanan harici müşteriler için x86, Arm ve RISC-V çekirdek çipleri geliştirecektir. Çip üretimi açısından hayati önem taşıyan Intel’in dökümhaneleri, TSMC gibi rakiplerin sahip olmadığı bir avantaj olarak ABD ve Avrupa’da yer alacak. İş ortakları arasında IBM, Qualcomm, Microsoft, Google gibi teknoloji devleri var.

Intel, mevcut Ocotillo kampüsünü genişletecek Arizona’daki yeni fabrikalara 20 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını açıkladı. Devam eden küresel yarı iletken kıtlığı, çip talebinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğu anlamına geliyor. Intel’in dökümhanelerinin (ve onun yeni Dökümhane Hizmetlerinin) eklenmesi, şirketlerin yeni video oyun konsollarından yeni kamyonetlere kadar her şey için gerekli olan çipleri tedarik etmeleri için yeni yollar açmaya yardımcı olabilir.

Gelsinger ayrıca, daha fazla dökümhanenin halihazırda çalışmakta olduğunu ve bu yılın sonlarında ABD, Avrupa ve dünyanın başka yerlerinde yeni fabrikalar hakkında gelişmeler olabileceğini de açıkladı.

Yorum Ekleyin