Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Computex’ten Görüntüler – 1

Ana sayfa /

Computex Taipei fuarında ilk gün en büyük holde biraz gezine şansımız oldu. Belirli alanlarda uzmanlaştığını düşündüğümüz firmaların yer yer özel ama farklı ürün gamlarına yöneldiklerini görmek bizleri şaşırtmıyor tabii ki ama yine de müşterilerin beklentilerini karşılamak için aynı marka güvenini farklı alanlara taşıyabilmek önemli bir meziyet.

CES’te karşımıza çıkan ve AMD’nin üzerine vurgu yapmaya değer gördüğü teknolojilerden bir tanesi pek de kalabalık olmayan AMD standında kullanıcılara gösteriliyor. Nvidia’nın G-Sync (neden N-Sync demediklerini az çok tahmin ediyorsunuzdur) teknolojisinin donanımsal değişim gerektirmeyeni olarak karşımıza koyulan FreeSync, AMD GPU’larında halihazırda bulunan bir teknolojiyi kullanarak ekrandaki görüntüde oluşabilecek yırtılmaları engelliyor.

Reklam
Reklam

İş yapar mı?

Açıkçası VESA tarafından Displayport 1.2a tanımlamalarında açık standart olarak kabul edildiği söylenen teknoloji fazladan bir donanım gerektirmemesiyle bizi sevindirse de maalesef VESA standardı olan VBLANK özelliği birçok üretici tarafından kullanılmıyor. Kullanılıyor olsaydı AMD bedava bir sürücü güncelleştirmesiyle bu özelliği her yere ekleyebilecekti zira kendi işlemcileri bu tür bir niteliği birkaç nesildir destekliyor.

Sonraki sayfa: Intel’den şeylerin interneti ->

{pagebreak::Intel Şeylerin İnterneti}

Şeylerin interneti, akıllı kişisel ağ eşyaları ve aslında teknolojinin temeliyle ilgili birçok konuda önemli araştırmalar yapan Intel yönetilebilir akıllı evler ve otomasyonlarla ilgili böyle değişik bir demo hazırlamış. Aslında ön tarafı kat kat bir apartman olarak üretilmiş olan maketin dikkat çeken kısmı arkası. Ağ üzerinden iletişim kurabilen algılayıcılar sayesinde bir evi (maket veya gerçek) uzaktan otomatize edebilmeniz mümkün.

İşin güzel tarafı, Intel CES’te, burada gördüğünüz Arduino yanında Raspberry Pi gibi görünen kurulumları tek bir minik yongada çözebiliyor. Edison yongası (Not: Var ol Tesla!) SD kart boyutunda bir bilgisayar olarak tanımlanabilir. Bu tür ufalan teknolojiler sayesinde binanın tuğlalarını bile akıllandırmak mümkün olabilir.

Sonraki sayfa: Kablosuz şarj gelişiyor ->

{pagebreak::Luxa2 Qi Kablosuz Şarj}

Konusuyla çok yakından bağlı olmasa da Thermaltake’in yan kuruluşu Luxa2 standında gördüğümüz Qi standardını destekleyen kablosuz şarj sistemleri çok kolay biçimde kullanılabiliyor. (Var ol Tesla, demiş miydik az evvel? 🙂 ) Özellikle de stantta bulunan 10.000 mAh gücündeki harici pilin üzerine Qi sisteminin tümleşik biçimde gelmesi şahane.

Bu arada Qi şeklinde yazılıyor fakat çi veya ki biçiminde farklı okunuşları var. Biz kavramın çıktığı dilin sahiplerine sorduğumuzda çi diye telaffuz ettiklerini öğrendik; tabii Behzat Ç.’deki kadar sert bir ç ile okumuyorlar. Konuyla ilgili videomuz hazırlanıyor.

Sonraki sayfa: Mini bilgisayarların yükselişi ->

{pagebreak::MSI Nightblade}

Oturma odalarındaki iyice ufalmış bilgisayarlar yükselişte olsa da üreticiler taşınabilir, çok minik yerlere sığabilen ve bağımsız ekran kartları taşıyabilen bilgisayarlarla konuyu genliştirmeye ve birçoğumuz için işe yarar hale getirmeye çalışıyor.

MSI Nightblade barebone kasa, üzerinde Intel’in Z97 yongasını barındırıyor. Üzerine herhangi bir LGA1150 işlemci takabiliyorsunuz ve kocaman ekran kartları yerleştirmeniz mümkün. MSI oradan oraya taşınabilir bir oyun bilgisayarı temeli inşa etmiş, gerisi doldurmak size kalmış. Bu ürünün ayrıntılı ön incelemesi sizlerle yakında olacak.

Sonraki sayfa: En hafifi bu mu? ->

{pagebreak::MSI GS60 Ghost}

Asus’un 15,6 inçlik oyun canavarını bugün sizlere anlatmıştık. Bunun yanında o boyutlardaki en hafif alet şu an için MSI’a ait olabilir. 2 kilonun altındaki metal kasasıyla GS60 Ghost göründüğü kadar da iyi. Elbette oyun oynamak için dizüstü bilgisayar pahalı bir tercih ama bir ufak kasa ve bir de monitör taşımaktan evladır diye düşünüyoruz.

Sonraki sayfa: Ekran kartından mini bilgisayara ->

{pagebreak::Zotac Mini PC}

Nvidia’nın en büyük iş ortaklarından olan Zotac uzunca bir süredir (belki kuruluşundan bu yana) minik boyutlarda ileri seviye veya ekonomik modeller de barındıran cihazlar sunuyordu. Mini PC konusu gittikçe ağırlık veren Zotac’ın ufaklıkları Computex’te duvardan selam veriyordu. Bunların ayrıntılarına yakında girişeceğiz.

Sonraki sayfa: Tanıdık marka, farklı alan->

{pagebreak::Zotac Thunderbolt}

Firmaların özelleşmiş ürünlerle farklı ürün gamlarına yönelmeleri konusundan yazının basşında bahsetmiştik. Zotac, kendi alanına girmese de kullanıcılara artı değer sunabileceğini düşünen bir Thunderbolt depolama cihazı sergiliyor. Bu ilk başta garip gelebilir fakat ana kart kutularından kablosuz şarj sistemleri hediye edildiği günümüzde bu tür geçişler, markalar marka değerlerinden yemedikleri sürece iyi gözle bakılacak hareketler.

:: Siz Computex’ten neler bekliyordunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam