Corona virüsü salgını hakkında birçok çalışma yapılıyor. Çalışmalara konu olan ve birçok noktadan araştırılan salgın için bir liste yayımlandı. Corona virüsü salgını en güvenilir ülkeler listesi olarak adlandırılan araştırmada Türkiye’nin fena olmayan bir sıralamasının olduğunu söylemek mümkün. Salgın için en güvenilir ülkeler ve en güvenilir olmayan ülkelerin yer aldığı listenin detayları:
Corona virüsü salgını en güvenilir ülkeler
Corona virüsü salgını için bir sürü aşı çalışması da bir yandan devam ederken, dünyanın gündeminde yer alan salgın için bir harita hazırlandı. Salgının insanlar için tehlikeli olduğu ülkelerin de ortaya çıktığı bu haritaya göre Türkiye’nin sıralaması oldukça iyi görünüyor.
Deep Knowledge Group isimli konsorsiyum Corona virüsünde en güvenli ülkeler hakkında bir çalışma yayımladı. Dünya çapında 7 milyonu aşan vaka sayısıyla insanların aklından çıkmayacak bu salgın hakkında daha çok çalışma yapılması gerekiyor. Aslında bunu da çok iyi özetleyen söz konusu çalışmaya göre, İsviçre, COVID-19 için şu anda dünyanın en güvenli ülkesi olarak konumlandırılıyor. Salgın için en tehlikeli ülke ise Güney Sudan olarak gösteriliyor.
Yapılan bu araştırmanın sonucunda 250 sayfalık muazzam bir rapor hazırlayan kuruluş 130 farklı parametreyi göz önüne alarak 11 bin 400 veriyi tasnifledi. 6 farklı başlık altında değerlendirme yapan kuruluş, bunları detaylı bir şekilde yayımladı.
Corona virüsü salgınında Türkiye’nin puanı iyi görünüyor
Risk analizi ve değerlendirmesinin kapsamlı bir şekilde yapıldığı araştırmanın sonucundaki listeye göre, İsviçre’nin ardından sağlık hakkında aldığı tedbirler ile öne çıkan Almanya geliyorken daha sonrasında sırasıyla İsrail, Singapur, Japonya, Avusturya, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore gibi ülkeler geliyor.
Türkiye’nin 100 ülke sıralamasında 37’inci sırada yer aldığını görüyoruz. Peki, Corona virüsü salgınına karşı en riskli 10 ülke hangisi?
Bunlar da sırasıyla şu şekilde: Bahamalar, Laos, Kamboçya, Endonezya, Peru, Paraguay, Cezayir, Fas, Brezilya ve Panama olarak kayıtlara geçiyor.
Türkiye acil durumlara hazırlık kategorisi haricinde diğer kategorilerde bulunduğu sıralamada ortalamasının üzerinde puan aldığını görüyoruz. Bunun yanında zaten Türkiye’nin süreci şeffaf bir şekilde yönettiği şeklinde yorumlar da sık sık yapılıyor.
Türkiye’nin yine 556 kümülatif puan altığı aktarılırken, karantina uygulamasındaki performansı 114, hükumetin risk yönetimindeki etkisi 126 puan, Corona virüsü salgınının takip sürecine 93 puan, ülkenin sağlık sisteminin salgına hazırlığına 63 puan, Türkiye’nin bulunduğu bölgenin salgına karşı dayanıklılığına 81 puan ve acil durumlara hazırlık kategorisine de 79 puan verildiği görülüyor.
Yapılan araştırmayı detaylı okumak isteyenler için buraya bir bağlantı bırakıyoruz.
Tam liste şu şekilde sıralanıyor:
- İsviçre
- Almanya
- İsrail
- Singapur
- Japonya
- Avusturya
- Çin
- Avustralya
- Yeni Zelanda
- Güney Kore
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Kanada
- Hong Kong
- Norveç
- Danimarka
- Tayvan
- Suudi Arabistan
- Macaristan
- Hollanda
- Vietnam
- Kuveyt
- İzlanda
- Bahreyn
- Finlandiya
- Lüksemburg
- Katar
- Lihtenştayn
- Polonya
- Litvanya
- Malezya
- Letonya
- Slovenya
- Umman
- Yunanistan
- Estonya
- Hırvatistan
- Türkiye
- İrlanda
- Gürcistan
- Kıbrıs
- Şili
- Karadağ
- Çek Cumhuriyeti
- Malta
- ispanya
- Portekiz
- Tayland
- Bulgaristan
- Grönland
- Meksika
- Uruguay
- Vatikan Şehri
- İtalya
- Sırbistan
- Filipinler
- Hindistan
- Romanya
- Amerika Birleşik Devletleri
- Slovak cumhuriyeti
- Fransa
- Rusya
- Arjantin
- Belarus
- Monako
- İsveç
- Ukrayna
- Cebelitarık
- Birleşik Krallık
- Güney Afrika
- San Marino
- Kazakistan
- Bosna Hersek
- İran
- Ekvador
- Azerbeycan
- Moğolistan
- Lübnan
- Belçika
- Andorra
- Cayman Adaları
- Ermenistan
- Moldova
- Myanmar
- Bangladeş
- Sri Lanka
- Mısır
- Tunus
- Arnavutluk
- Ürdün
- Panama
- Brezilya
- Fas
- Cezayir
- Honduras
- Paraguay
- Peru
- Endonezya
- Kamboçya
- Laos
- Bahamalar
{{user}} {{datetime}}
{{text}}