COVID-19 beyin hasarlarına yol açıyor! Uzun vadeli bir çalışma, UK Biobank‘ın veri tabanındaki hasta verilerini karşılaştırdı. Koronavirüs öncesi ve sonrası hastaların bilgilerini analiz eden araştırmacılar salgının yeni bir yan etkisini daha ortaya koydu.
COVID-19 sonrası beyinde gri madde kaybı
Bilim insanları çalışma için 782 gönüllü ile bir deney yaptı. Pandemi öncesi bireylerin beyin taramalarını karşılaştırdılar. Pandemi öncesi ve pandemi sonrası beyin taramalarını kıyaslamak için daha sonra COVID-19’dan kurtulan 394 kişiyi ve 388 sağlıklı gönüllüyü takip ettiler.
Makaleye göre, COVID-19 hastalığını atlatıp hayatta kalan kişilerde gri madde kaybı oranı oldukça yüksek. Araştırmacılar, virüsün beyin bölgelerinde gri madde kaybıyla birlikte insan serebral maddesi üzerinde önemli etkilerini gördü.
Yazarlar, “Bulgularımız tutarlı bir şekilde birincil koku alma ve tat alma sistemiyle doğrudan bağlantılı limbik kortikal alanlardaki gri madde kaybıyla ilişkili.” dedi.
Beynimizdeki gri madde, merkezi sinir sistemimizin bir parçası. Aslında beynimizin tüm işlevlerini kontrol eder. Bireylerin hareketi, hafızayı ve duyguları kontrol etmelerini sağlar. Böylece beynin gri maddesindeki bir anormallik iletişim becerilerini ve beyin hücrelerini etkileyebiliyor.
Ayrıca çalışmada, beynin hafıza ile ilgili bölgelerindeki gri madde kaybının bunama geliştirme riskini artırabileceğini öne sürdüler. Bu bulgu, Lancet Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışmayı takip ediyor. Söz konusu çalışma, ciddi COVID-19 enfeksiyonlarının beyne zarar verebileceğini ve inme veya bunama benzeri semptomlar gibi uzun vadeli komplikasyonlara yol açabileceğini öne sürmüştü.
Bununla birlikte, Reuters’a göre enfekte olmayan gruptakilerin beyninde değişiklikler görülmedi. Ancak çalışmanın henüz hakem incelemesinde olduğunu belirtmek gerekiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}