Şimdiye kadar sizlerle birlikte teknolojinin hep görünen kısmını inceledik. Ürün incelemelerinde kullanıcı tarafından bakarak sizlere süreci anlattık. Bugün ise teknolojinin arka planında olan en önemli bileşeni inceleyeceğiz. CPU nedir? İşlemci ne anlama gelmektedir?
Teknoloji 101! CPU nedir?
Sizlere kısaca CPU kavramını tanımlarken, 32 bit ve 64 bit işlemci mimarilerinin detaylarına baktık. Aralarındaki farkları sizlerle paylaştık. O zaman sözü uzatmadan sizi video ile baş başa bırakalım.
İşlemci – CPU Nedir?
Merkezi işlem birimi olarak adlandırılan ve terminolojik kısaltması CPU olan işlemciler, 1970’li yıllarda ilk defa hayatımıza girdiğinde binlerce transistöre ev sahipliği yaparken şimdi milyonlarca transistörün silikon bir çip üzerinde birleştirilmesi ile meydana gelmektedir.
Aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahip olan işlemciler, kısaca bilgisayarların verileri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümü olarak ifade edilebilir.
İlk mikroişlemci Intel 4004’ün 1970’te, geniş çaplı bir mikroişlemci olan Intel 8080’in ise 1974’te tanıtılmasının ardından günümüze kadar uzanan gelişim, MİB teriminin mikroişlemciler yerine kullanılmasına neden oldu.
Çalışma hızları kullanılan mimari ve üretim teknolojisine bağlı olarak değişkenlik gösteren işlemcilerin hız birimleri HZ, MHZ ve GHZ olarak ifade edilirken, gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde genellikle hız birimi GHz olan işlemcileri görmekteyiz.
Bu alanda MİB’lerin tek kalıp üzerinde üretilmesinin sağladığı avantajlar, 10 MHz civarlarında olan saat hızlarının günümüzde GHz seviyelerine taşınmasına fayda sağladı. Detaylı bilgi için aşağıdaki içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}