Önce Far Cry, sonra Crysis ve Crysis Warhead ile gönlümüzü çalan Crytek, yaklaşık 2.5 yıldır yaşattığı sessizliği Crysis 2 ile bozdu! Son senelerde önce CryEngine 3, ardından da bol bol Crysis 2 görselleri yayınlayarak, oyuncuların heyecanının tükenmesine izin vermeyen firma, nihayet Crysis 2 (16 yaş ve üzeri için) serüvenini oyun severler ile buluşturdu!
Crysis 2’yi çalıştırabilmek için Windows XP veya üzeri, çift çekirdekli 2 GHz işlemci, 2 GB RAM ve en az GeForce 8800 GT ya da Radeon HD 3850 ekran kartına ihtiyacınız var
Hatırlayın, ilk oyunda ve ardından gelen ek pakette, uzaylı istilasını savuşturmuştuk. Crysis 2’de görüyoruz ki aradan 3 yıl geçmiş ve uzaylılar dünyayı rahatsız etmeye devam ediyor. Bir denizaltıda başladığımız yapımda, Alcatraz isimli bir askeri kumanda ediyoruz. Daha oyunun ilk videosunda ani bir saldırıya uğruyoruz.
Özellikle ara videolar müthiş görünüyor
Denizaltı suyun derinliklerine doğru giderken, bizle beraber birkaç asker, su yüzüne çıkmaya çalışıyor. Tam başardıklarında, uzaylılarla ikinci temas gerçekleşiyor. Ardından ise tanıdık bir el, ilk oyundan hatırlayacağınız Prophet bizi kurtarıyor ve Nanosuit’i bize veriyor. Ardından ise Crysis 2 macerası bizim için başlamış oluyor!
{pagebreak::Nanosuit 2.0’a Terfi Etti!}
Nanosuit 2.0’a Terfi Etti!
Hem Nanosuit’i takip edip Prophet’ı avlamaya gelen askerlere karşı mücadele verdiğimiz oyunda, hem de uzaylıların üstün teknolojilerine karşı amansız bir savaşa giriyoruz. Tek başımıza hayatta kalma mücadelesi verdiğimiz bu kaos ortamında en büyük yardımcımız Nanosuit 2.0.
Artık Nanosuit’imiz 2.0 versiyonuyla karşımıza çıkıyor! Bu yeni sürüm öncekine göre bir hayli gelişmiş. Evvela enerjisi daha hızlı doluyor ve bir hayli geliştirilebilir özellik sunuyor. Geliştirilmiş vizör modu sayesinde, çevredeki materyaller ve düşman tehditleri kolaylıkla algılanabiliyor. Kıyafetin geliştirilmesi sayesinde ise önceden tehditleri algılama, geliştirilebilen silah ve zırh özelliklerine sahip olabiliyoruz…
Oyunda çok hızlı hareket edip daha görev başındaki ilk konuşmalar esnasında düşmanlarla karşılaşırsanız, onları hiçbir hareket etmeden durduğunu gözlemleyebilirsiniz. Resimdeki bölümde bu duruma şahit olduk
{pagebreak::Bu Defa New York’tayız}
Bu Defa New York’tayız
Yeni Nanosuit’e kavuştuğumuz andan itibaren yavaş yavaş özelliklerimiz aktif oluyor. Bu sayede oyunu da öğreniyoruz. Düşmanla ilk temasımız, New York sahilinde oluyor. Burada yapay zekanın ilk hamleleriyle de karşılaşıyoruz.
Otomobil havada duruyor!
Maalesef bu tanışıklığı defalarca tekrarladığınızda, yapay zeka hakkında bir takım olumsuz fikirlere kapılabilirsiniz. Zira 5 denemenin 4’ünde, düşman askerleri aynı şekilde hareket edip, aynı yerde konumlanıyor.
Oyunda, yanındaki adamı öldürdüğünüz düşmanlarınız, hiçbir şey olmamış gibi davranabiliyor
Onları elimine ettikten, oyun boyunca en çok kullanacağınız özelliklerden biri olan Maksimum Gizlilik (Maksimum Zırh ve Nano Görüş gibi özellikler de mevcut) aktif oluyor. Bu sayede, klasik FPS’lerden bir hayli ayrılan yapım, strateji ögeleriyle zenginleşmeye başlıyor.
{pagebreak::Şehir Büyük, Peki Özgürlük?}
Şehir Büyük, Peki Özgürlük?
Maalesef ilk oyunda yer alan ve çokça sevilen özgürlük hissiyatı, Crysis 2’de yer almıyor. Koca New York şehri, geniş alanlarına rağmen, sizi hep aynı noktadan geçmeye zorluyor. Hal böyle olunca, sadece küçük kestirmeler ile idare etmek zorunda kalıyorsunuz.
İlk oyundaki gibi Crysis 2’de de araç kullanabiliyoruz!
Halbuki böyle büyük ve güzel bir haritanın daha interaktif kullanılmasını isterdik. Tabii bu düş gerçek olsaydı, özellikle konsollarda bir hayli yükleme problemi olabilirdi. PC’lerde de durumun çok da farklı olacağını söylemek mantıklı olmaz. Ancak şu haliyle Crysis 2, şaşırtıcı derecede iyi performans veriyor. Ortalamanın biraz üzerindeki bir makineyle, grafik ayarlarında ufak değişiklikler yaparak epey rahat oynama imkanına sahipsiniz.
Maksimum Gizlilik özelliğinden bir enstantane
Ancak “Seçenekler” menüsüne tıklayıp, oradan da “Grafikler”e tıkladığınızda, sizi bir sürpriz bekliyor. Maalesef grafik ayarları epey kısıtlı. Parlaklığı saymazsak 3 farklı seçeneğe sahibiz. Zaten bunlardan biri de çözünürlük. Hal böyle olunca Crysis 2, konsoldan port edilmiş izlenimi uyandırıyor.
{pagebreak::Bunlar Gelmiş Geçmiş En İyi Grafikler mi?}
Bunlar Gelmiş Geçmiş En İyi Grafikler mi?
Hayır! Crysis 2 için şu tanım daha geçerli olabilir: Gelmiş geçmiş en iyi efektlere sahip yapım! Tamam, karakter modellemelerine söz yok, efektler zaten harika ancak bina ve çevre tasarımlarında biraz detay yoksunluğu var. Uzaktan hemen hemen her şey çok başarılı gözüküyor. Tabii efektler sayesinde. Ancak dokulara yaklaştığınızda problemleri fark etmeye başlıyorsunuz.
Asansör inince ceset havada kaldı!
Hemen hemen her an ya ışık ya gölge ya da duman efektiyle süslenmiş olan görseller, blur ile iyice görkemli hale geliyor. Crysis 2, kesinlikle grafiksel olarak türünün en iyi örneklerinden biri. Ancak şu bir gerçek ki, ilk oyunun yaptığı görsel şölen etkisini yapamadı.
{pagebreak::Her Şey Türkçe!}
Her Şey Türkçe!
Belki de yapımın bizim için en önemli özelliği tamamen Türkçe oluşu! Açılış videosundaki (televizyon sahnesi) seslendirmelerin bir kısmı biraz hayal kırıklığına yol açsa da (vurgu ve tonlamalardan ötürü), genel olarak oyun içerisinde gayet başarılı Türkçe konuşmalara rastlıyoruz.
Crysis 2 satışa çıkmadan önce sitemizde yayınladığımız videolarda da yer aldığı gibi, oyunda Karadeniz şivesiyle konuşan askerler de yer alıyor. Bu durumun renk kattığını söylemek yersiz olmaz ama bazen kulaklarınıza inanamayacağınızı da belirtmek gerek.
İlk oyunda eleştiri alan su efekti (hareketleri jöle kıvamındaydı) düzeltilmiş
Oyunun müziklerine kulak kabarttığımızda, Hans Zimmer imzasıyla karşılaşıyoruz. Sayısız Hollywood filminin müziklerinin altında adı bulunan ünlü besteci, maalesef yalnızca Crysis 2 ana temasını hazırlamış. Geri kalan müzikler ise (daha önce Kings of Honour oyununda görev yapmış olan) Borislav Slavov’a ait.
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
Genel olarak bakıldığında yapay zekadaki bazı aksaklıklar moral bozsa da, genel olarak son derece başarılı bir FPS ile karşı karşıyayız. Killzone 3 gibi, hem Türkçe seslendirmeleriyle hem de oynanışıyla sağlam bir rakibi olsa da, hem kurgusu, hem bu kurgunun görkemli sunuş biçimiyle Crysis 2, bir adım öne geçiyor. Ayrıca oyun süresiyle de, rakibini adeta katlıyor. Çoklu oyuncu keyfi de cabası.
Eğer canınız sıkı bir FPS oynamak istiyorsa, Crysis 2 şu sıralar bulabileceğiniz en iyi FPS. Hatta yılın en iyi FPS’si olmaya da aday olan yapımı, mutlaka oynamalısınız!
Puan: 8.9
:: Crysis 2 hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın. Oyunu beğendiniz mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}