Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Eski sistemler için CS:GO FPS artırma rehberi

Ana sayfa / Oyun

Steam‘in en çok oyunlarından bir tanesi olan CS:GO akıl almaz bir oyuncu sayısına sahip. Dünyanın en popüler birinci şahıs nişancı oyunlarından biri olan oyun oyuncuların favorileri arasında. Düşük bütçeli sistemler için oyun oynamak bir eziyet olabiliyor. Fakat CS:GO FPS artırma rehberi ile bu sorunun büyük oranda önüne geçeceğiz.

Düşük donanımlı sistemler için CS:GO müjdesi!

Valve'ın kitlesini genişleterek büyüyen oyunu için güncelleme yayınlandı. Düşük donanımlı sistemler için CS:GO güncellemesi neler içeriyor?

Öncelikle FPS dediğimiz şeyin ne olduğuna değinelim. FPS, oyun içerisinde alabildiğimiz kare hızıdır. Bunun için kesin bir değer söylenmez fakat bir oyunu 60FPS ve üzeri oynayabiliyorsanız sorun yaşamazsınız. Monitörünüzün yenileme hızına da bağlı olarak bu değer değişkenlik gösteriyor. Gelelim oyunda nasıl FPS artırma işlemini yapacağımıza; bu yöntemler diğer oyunlar için de performans artışı sağlayabilir.

Reklam
Reklam

CS:GO FPS artırma rehberi 

Bu işlemleri gerçekleştirmeden önce ayarlarınızın bir yedeğini almanızı öneriyoruz. Zira sisteminiz ile uyumsuzluk gösteren ayarlar oyun dosyalarını bozabilir. Oluşabilecek sorunlardan sizin sorumlu olduğunuzu hatırlatmış olalım.

Ekran kartı sürücünüzü güncelleyin

Klişe bir öneri gibi görünse de eski ve yeni sürücüler arasında büyük farklar olabiliyor. AMD veya Intel ekran kartınızın denetim masasına gelerek en güncel sürücüyü edinebilirsiniz. Ekran kartınızın çıkış yılına da bağlı olarak en güncel sürücüyü edinmenizde fayda var.

CS:GO FPS artırma için Nvidia ekran kartları için performans modu

Nvidia ekran kartları varsayılan olarak kalite ve performansı ortalayan ayarlarla gelir. Daha fazla FPS alabilmemiz için bizim bu ayarları performansa yönelik olarak değiştirmemiz gerekiyor. Performans modu, cisimlerin kenarlarının tırtıklı olması gibi ufak değişikliklere yol açıyor. Yine de oyunlarda daha iyi performans almak için bu ayarı performanstan yana kullanmalıyız. Nvidia denetim masasına girdikten sonra sol seçeneklerde “Görüntü ayarlarını önayarla yap” seçeneğini göreceksiniz. Bu sekmeye gelip skalayı aşağıdaki gibi değiştirmelisiniz.

Ardından uygula butonuna tıklayarak ayarlarımızı kaydedelim.

AMD ekran kartları için performans ayarları

AMD tarafında yapmamız gereken fazla ayar bulunmuyor çünkü ayarların çoğu optimize şekilde geliyor. Yalnızca basit ayarları değiştirerek performans artışı yakalayabiliriz.

CS:GO FPS artırma: Oyun içerisinde grafik ayarlarını düşürelim

Oyun içerisindeki ayarlar sekmesine gelerek “görüntü ayarları” kısmına gelelim. Büyük ihtimalle en iyi FPS artışını bu aşamada yakalayacaksınız. Aşağıdaki ayarları oyununuzda da yaparsanız büyük artışlar elde edebilirsiniz. Eğer çok kötü bir bilgisayara sahipseniz oyuna yeni eklenen “texture streaming” ayarını etkin kılabilirsiniz. Bu ayar kimi sistemlerde olumlu etki ederken daha modern sistemlerde olumsuz etki edebiliyor, bunu test etmelisiniz.

Bu ayarların dışında çözünürlük de oldukça önemli bir ayar. Düşük performans veren bir bilgisayara sahipseniz 4:3 çözünürlük ayarını denemenizi öneriyorum.

CS:GO FPS artırma rehberi: Başlatma seçenekleri

Başlangıç ayarlarını yapabilmek için Steam kütüphanemizden oyunumuza sağ tıklıyoruz. Ardından açılan listeden özelliklere girdikten sonra bizi başlatma seçeneklerini değiştirme kutucuğa karşılayacaktır. Bu kutucuğa aşağıdaki ayarları yazmalısınız.

Daha optimize bir oyun için başlatma seçeneklerini mutlaka yapmalıyız. Bu ayarlar yalnızca performans değil, oyundaki birkaç noktada sizlere yardımcı olacak. Dilerseniz işinize yarayabilecek bazı ayarları sizlerle paylaşalım.

-high: Windows’a işlemcinin CS:GO’ya ağırlık vermesini söylemek için bu ayar kullanılır. Dört çekirdekli ve üzeri işlemcilerde bu ayar genelde FPS artışı sağlıyor. Çift çekirdekli işlemcilerde de deneyebilirsiniz.

-threads: Yine aynı şekilde işlemcimizi ilgilendiren bir başlatma seçeneği. İşlemci çekirdeklerinizin kaç tanesinin oyuna odaklanacağını seçebiliyorsunuz. Örneğin sekiz çekirdekli bir işlemci için “-threads 8” ayarını kullanabilirsiniz.

-novid: Oyuna girişte karşımıza çıkan introyu kaldırır. CS:GO FPS artırma işleminde fazla bir katkısı olmasa da oyunun açılış süresini etkiliyor.

-tickrate 128: Bu ayar performansa etki etmese de yerel sunucularda 128 tickrate ile oynamanızı sağlar. Bu da “abi ben de sıktım mermi gitmedi” sorununun önüne geçiyor.

-d3d9ex: Düşük özelliklere sahip bir sistemde oyun oynayanlar bilir; oyunda masaüstüne dönmek çok zaman alır. Bu komutla bu süre çok çok azalıyor.

+cl_forcepreload 1: Oyuna girişte haritaların önceden yüklenmesini sağlar. Bu ayarı etkinleştirip bir maça girdiğinizde harita yüklenme hızının düştüğünü farkedeceksiniz.

-noubershader: Oyuna gelecek olan Source 2 güncellemesi öncesinde oyundaki yansımalar üst seviyeye çekilmiş durumda. Yeni oyun motorunun gereksinimi olan bu özellik ne yazık ki kapatılamıyor. Bu ayarın seviyesini azaltmak için eklenen komutu sisteminizde denemelisiniz. Eski sistemlerde bu ayar olumlu etki etse de daha modern sistemlerde olumsuz etkiye neden olabiliyor.

Alternatif çözüm: Temiz bir kurulum yapın

Oyunun boyutunun gittikçe arttığını farkettiniz mi? Sürekli biriken önbellek dosyaları ve üst üste binen güncelleme dosyaları ile oyunun boyutu sürekli artıyor. Bu da bizim için bir performans kaybı demek, eğer gerçekten kötü FPS değerleri almaya başladıysanız oyunu yeniden yükleyip rehberimizdeki ayarları deneyebilirsiniz.

Rehberimizdeki yöntemler işinize yaradı mı? Ne kadar FPS artışı gördüğünüzü bilmek isteriz. Eklenmesi gereken maddeler için rehberimiz güncel olacaktır. Yaşadığınız sorunları yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam