İnsanoğlunun bilimi geliştirip farklı gezegenlerde hayat olup olmadığını araştırması, ilk olarak kendi güneş sistemimizde başladı.
Güneş‘e, yaşama uygun uzaklıkta bulunan gezegenlerden Venüs, oluşan sera etkisi ile çok fazla Karbondioksit (atmosferde yaklaşık %96 oranında) bulunması nedeniyle kısa sürede elenmiştir. Ancak yine de, pek çok bilim adamı tarafından kabul edilen bir teoriye göre, Venüs milyonlarca yıl önce yaşama uygun bir ortam sunuyordu.
Venüs yaşama uygun değil, tek alternatif Mars
Venüs‘ü geride bıraktığımızda ise yıllardır hakkında pek çok kitabın yazılıp, filmin çekildiği Mars, karşımıza çıkmakta.
Mars hakkında en detaylı araştırmaları yapacak uzay aracı olan Curiosity ise, 3 yıldır Mars‘ta çalışmalarını sürdürüyor.
Nehir yataklarından, büyük kayalara kadar detaylı araştırmalar gerçekleştiren Curiosity, araştırmalarında Mars yüzeyinde büyük oranda Sülfür, Oksijen, Nitrojen, Fosfor ve Karbon keşfetmişti.
Mars çalışmaları farklı araçlarla yıllardır sürüyor!
Mars çalışmaları, Curiosity ile sınırlı kalmıyor. Zira NASA, Curiosity‘nin yanı sıra Opportunity ve Mars Yörünge Kaşifi uzay araçlarından da büyük oranda veriler elde etti.
Elde edilen veriler ise, Mars yüzeyinin 2 ve 3 boyutlu görüntüleri ile ortaya çıkartılan Mars Trek hizmetini duyurdu. Ayrıca Curiosity aracından elde edilen veriler de bir çeşit harita üzerinden takip edilebiliyor. Bu çalışmalara aşağıdaki bağlantılarla ulaşabilirsiniz.
Peki, gelecekte ne olacak? Tabi ki Curiosity, belirlenen çalışma planının ardından, çalışmalarına son verecek. Onun ardından ise 2020 yılında Mars‘a yeni bir robot gönderilecek.
:: Mars’ta gerçekleştirilen çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}