Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Cyberpunk 2077 öncesi ne izlemeli? İşte öneriler

Ana sayfa / Oyun

Cyberpunk 2077, oyun dünyasında birçok alışkanlığı değiştirmek için yola çıkmaya hazırlanıyor. Son olarak çıkış tarihi ertelenen ve oynanış videosuyla karşımıza çıkan oyun öncesi Cyberpunk evrene hakim olmak isteyenler için bir izleme listesi hazırladık. Bu listede bu evrende geçen diziler, filmler ve tabii ki animeler yer alıyor.

Kasım ayında karşımıza çıkacak oyun hakkında, geçenlerde ortaya çıkan ilk oynanış videosu, bu geniş evren hakkında birçok fikir verdi. Peki ama bu cyberpunk dünya tam olarak nasıl özelliklere sahip?

Cyberpunk 2077 evreni ve özellikleri

Cyberpunk 2077 oyunu, aslında 1988 yılında ortaya çıkmış olan bir FRP oyununa dayanıyor. Aynı fantastik masa oyununun 1990 versiyonunu Cyberpunk 2020 ismiyle çıkmıştı. Projekt Red ise işte bu ikinci oyunu temel alarak tam 7 sene sonrasını ele alan büyük bir cyberpunk evreni inşa etmeye başladı. Eğer fantastik rol yapma oyunlarına ilginiz yok ama bu dünyayı daha yakından tanımak istiyorsanız, yaptığımız listeye bir göz atmanızda fayda var.

Düşük sistem gereksinimli oyunlar (Video)

Düşük sistem gereksinimli oyunlar liste videosu ile karşınızdayız. Listemizde 10 farklı oyun sizleri bekliyor. İyi seyirler.

Cyberpunk ya da siberpunk bilim kurgu edebiyat türünün alt türü olarak ortaya çıktı. Bu türde karşımıza çıkan yapımlar, yüksek teknolojinin egemen olduğu bir gelecekte geçen ama insan hayat standartlarının düştüğü distopik bir yapıya sahiptir. İşte Cyberpunk 2077 oyununda karşımıza çıkacak bu distopik evrene hazır olmanız için izlemeniz gerekenler. Listede yer alan film, dizi ve animelere sayfalara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Blade Runner – 1982 – IMDb – 8,1

Blade Runner, 1980’li yıllarda çekilmiş ve ne yazık ki o dönemde pek kıymeti bilinmemiş bir yapım. Film, aslında Philip K. Dick gibi ünlü bir bilim kurgu yazarının, Android’ler elektrikli koyun düşler mi? romanından uyarlama. Evet romanın ismi gerçekten de ilginç. Türkçe çevirisi çok iyi olmasa da, Blade Runner hikayesine ilgiliyseniz okumanızı öneririz. Bu arada film, cyberpunk filmler arasında, oyunun atmosferine en uygun yapımlardan biri.

Filmde, Harrison Ford tarafından canlandırılan Ajan Richard Deckard Los Angeles Polis departmanında çalışan usta bir replikant avcısıdır. Dünyayı şöyle anlatalım, bu cyberpunk evrende insanlık birçok gezegende kolonileşmiş ancak bu dünyalarda kullanılmak üzere insan benzeri robotlar üretilmiştir. Ancak bu replikantların dünyaya gelmesi yasaklanmış, Polis teşkilatı da dünyaya kaçanları yakalamak ile görevlendirilmiş.

İzlerken düşündüren Dark benzeri diziler ve filmler

Dark dizisi ve karmaşık atmosferi hepimizi etkiledi. İşte yeni sezon sonrası tadı damağında kalanlara Dark benzeri diziler ve filmler listesi.

İşte Deckard bu polislerden biri ve yeni versiyon olan Nexus-6 replikantların tüm kişilik testlerini geçmesi, Deckard’ın hislerine daha fazla güvenmesine neden olacaktır. Karanlık atmosferi, ajanın replikantlarla olan çetin mücadelesi ve tabii ki ilk replikantlardan biri olan Rachael ile karşılaşması her şeyin sarpa sarmasına neden olacaktır. Cyberpunk dünyasını iliklerimize kadar hissettiğimiz filmin yeni versiyonunda da Ryan Gosling karşımıza çıkıyor.

Blade Runner 2049 – (2017) -IMDb 8,0

Aslında iki filmde aynı evrende geçmiş olsa da Danny Villeneuve, Ridley Scott tarafından yaratılan evreni çok daha derinlikli işlemiştir. Yine ilk filmde olduğu gibi pek değeri bilinmeyen Blade Runner 2049, Cyberpunk filmler arasında kısa sürede iyi bir yer edindi.

İlk film için Deckard replikant mı tartışmaları devam ederken, yeni filmde ana karakter dedektifimiz bir replikant olarak karşımıza çıkıyor. Bir zamanlar dünyaya giremeyen bu insansı robotlar, şimdi ise Polis teşkilatında belli testlere tabii tutularak göreve kabul edilmektedirler.

Filmin ilk başından itibaren ajanımız, uçan arabasıyla replikant avına çıkmaya başlar. Bu arada filmde önce yayınlanmış olan üç adet kısa filmi izlerseniz, olayları çok daha iyi kavramış olursunuz.

Bu yeni filmde, ilk filmde karşımıza çıkan ışıltılı Los Angeles sokakları harabeye dönmüş, Villeneuve bu atmosferi de filmde çok iyi işlemiş. Bu patlamanın nasıl olduğu ve neden olduğu sorusu da üç kısa filmden animasyon olanında anlatılıyor.

İlk film kadar aksiyon dolu olmasa da, konuyu çok derin bir şekilde işleyen 2049, hala devamını umutsuzca beklediğimiz filmlerden biri. Cyberpunk 2077 oyunu evrenine aşina olmak için Blade Runner serisi iyi bir başlangıç olacaktır.

Altered Carbon – (2018-  ) IMDb 8,1

Netflix tarafından, aynı adlı romandan uyarlanan dizi, cyberpunk evreniyle bir çok kişinin tanışmasına vesile olan yapımlardan biri. Bu ilginç Netflix yapımı, cyberpunk evrenin özlemini çekenler tarafından da çok sevildi. Her ne kadar ikinci sezon, ilk sezon kadar tat vermese de, dizinin ilk bölümünde karşımıza çıkan Kovac karakteri üzerinden karşımıza çıkan bu dünyayı anlamaya çalışıyoruz.

Burada, ruhların ya da benliklerin başka bedenlere aktarıldığı bir gelecek ile karşı karşıya kalıyoruz. Takeshi Kovacs, aslında devlet tarafından aranan azılı bir suçlu. Kovacs bir anda kendini bir bir cinayeti çözmek için gelecekte buluyor. Kendini bulduğu vücut ise kısa bir süre önce öldürülmüş olan bir Polis memuruna ait.

Kovacs aslında, bu teknolojilerin ilk ortaya çıkmaya başladığı bir çağdan geliyor. Yani bilinç aktarımı konusunda bilgisi var. Ancak karşısında zenginlerin klonlama ayrıcalığıyla bir nevi ölümsüz olduğu yeni bir çağ medeniyet çıkmıştır. Zenginlerin bulutların üzerine kurduğu malikaneler ve bir nevi sahte tanrı rolüne büründükleri bu yeni medeniyete Kovacs hiç beklemediği bir darbe vuracaktır.

Altered Carbon evreninde karşımıza çıkan karanlık ve tekinsiz sokaklar ise Night City öncesi Cyberpunk 2077 oyunu konseptine alışmak ive konu hakkında fikir sahibi olmak çin iyi bir yol olabilir.

Westworld (2016 – ) IMDb 8,7

Doğrusunu söylemek gerekirse, her sezonunda çok farklı konseptlerle karşımıza çıkan Westworld, özellikle üçüncü sezonda seyirciye cyberpunk atmosferi hissetirriyor. Peki ama Westworld tam olarak ne anlatıyor. Dizinin ana teması, aynı adlı bir filmden geliyor. Gelecekte insanlık, robotlardan kurulu ve adına Westworld denilen bir eğlence kasabası kuruyor.

Bu kasaba ilk başlarda insanların kovboy filmlerinden kalma hayallerini gerçekleştirmek gibi basit bir amaçla yola çıkıyor. Ancak işin içine insan ve garip zevkleri girmeye başlayınca, robotlar insanların günahları için kullandıkları yeni oyuncaklar hale geliyor.

Dışarıdan bakıldığında çok gelişmiş yeni bir dünyada geçen dizi, her bölümünde aslında izleyiciyi de bir tema parkında eğlendiriyor gibi bir his yaratıyor. Dizinin ana hikayesi yine aynı adlı bir filmden geliyor. Doğrusu bilim kurguya biraz ilginiz varsa, diziyi izledikten sonra bağımlısı olmamanız çok zor, şimdiden uyaralım.

Ghost in the Shell –  (1995) IMDb 8,0

Ghost in the Shell dediğimizde, Scarlett Johansson’ın oynadığı film aklınıza geliyorsa, cyberpunk evrenine adım atmak için çok yanlış bir yerden başlamışsınız demektir. Her ne kadar film, Manga ve Anime’den çok etkilenmiş olsa da, Ghost in The Shell, müziklerinden, felsefesine, kurulan cyberpunk atmosferden, konusuna kadar başlı başına bir yazı konusu. Bu yüzden de cyberpunk animeler arasında, Ghost in the Shell önemli bir yere sahip.

Çoktan kült olan anime film, açılış sahnesiyle bile insanı kendisine çekiyor. Karşımızda insanların kaybettiği uzuvların yerine biyoniklerini koyduğu 2029 yılında geçen farklı bir dünya var. Çoktan bu biyonik eklentiler bir avantaj olarak algılanmaya ve kullanılmaya başlamış. Dünyanın tamamen dijitalleştiği bu çağda her şeyi kontrol eden internet benzeri bir ağ var karşımızda.

Ana karakterimiz ise, biyonik vücut teknolojisinin geldiği son nokta olarak karşımıza çıkıyor. Ruhunu Motoko adlı bir insandan alan Binbaşı’nın tüm vücudu ise biyonik bir yapıda karşımıza çıkıyor.

Görünmezlik, yüksek hız, tüm ağı tarayabilme gibi olağan dışı özellikleri olan Binbaşı, özel bir birimin en yetkili ajanı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak uzun süredir peşinde oldukları düşmanın, beklenmedik bağlantıları, binbaşı için büyük bir mücadelenin yolunu açacaktır.

Doğrusu, Ghost in the Shell, durdurarak ve tadına vara vara izlenmesi gereken önemli bir bilim kurgu animesi. Cyberpunk evren için önemli köşe taşlarından olan animeyi, Cyberpunk 2077 oyununu oynamadan önce izlemenizi tavsiye ederiz. Bu arada, animenin filmini de o kadar yerden yere vurmamak lazım. Her ne kadar tam bir uyarlama olmasa da, Ghost in the Shell ve felsefesini yüzeysel de olsa anlatmaya çalışmıştır.

Akira – (1988) IMDb 8,0

Akira, gerçekten de çok farklı bir anime. İsyanların baş gösterdiği 2019 Tokyo’su 3. dünya savaşından 31 yıl sonra, Neo-Tokyo adıyla büyük isyanlar ve kargaşalarla boğuşmaktadır. Evet, bu ilginç anime nükleer bir 3. dünya savaşı sonrasını ele alıyor. Polis ise şehirde hakimiyet kurmaya çalışan yer altı suç örgütleri ve isyanlar arasında kalmıştır. Akira, derin hikayesi ve anlatım tarzıyla cyberpunk animeler arasında önemli bir yere sahip.

İşte bu boşluktan doğan Shōtarō Kaneda ve motosiklet çetesi gibi küçük çeteler de, kendi paylarını kapmaya, hayatta kalmaya çalışmaktadır. Rakip çete ile yapılan bir mücadelede kaza geçiren ve kaçırılan çete üyelerinden Tetsuo ise, çok çeşitli deneylere maruz kalacaktır.

Kaneda ise arkadaşlarıyla birlikte, Tetsuo’yu kurtarmak için büyük bir maceranın içine çekilmektedir. Tetsuo’nun bu deneyler sonrası kazandığı kinetik özellikler ise animenin çok daha derin yerlere bağlanmasına neden oluyor.

Animede karşımıza çıkan Neo-Tokyo’nun distopik atmosferi çok ilgi çekici. Özellikle Kaneda’nın şehir içinde kendine bir rehber bulup farklı dehlizlere girmesi, karşılaştığı ilginç karakterler, Akira animesini izlenmesi gereken önemli animelerden biri yapıyor.

Hem felsefi anlamda doyurucu bir anime arıyor hem de Cyberpunk 2077 oyunu dünyasına daha fazla aşina olmak istiyorsanız, Akira bu listenin en başlarından birinde yer almalı.

Robocop – (1987) IMDb 7,5

Robocop, her ne kadar yeniden çevrilmiş olarak karşımıza çıksa da, çoğumuz için ilk Robocop filmi halen önemli popüler bilim kurgu filmlerinden biri. Suç çetelerinin kontrolünde olan bir gelecekle karşı karşıyayız. Teknoloji büyük bir gelişim içerisinde ve insanla, robotu bir araya getirmek için gizli bir proje yürütülüyor. Yapım çok eski olsa da cyberpunk filmler arasında halen önemli konumunu koruyor.

Bir Polis memuruna yapılan silahlı saldırı ise, projeyi yürüten şirketin bu trajediyi önemli bir fırsata çevirmesine neden oluyor. Murphy adlı bu memurun beyini ölmeden önce robot vücuduna aktarılıyor.

Uyandığında kendini hantal bir robot vücudunda bulan Murphy ise, insan mı yoksa robot mu olduğu konusunda büyük bir açmaza giriyor. Film bu açmazı önemli bir malzeme olarak kullanıyor. İkinci filmde de, bu sefer azılı bir suçlu bu sefer robot vücuduna aktarılıyor. Robocop’un Polis olduğunu unutmayıp vicdanlı ve adaletli davranması, robotu üreten şirketin pek işine gelmiyor.

İkinci filmde ise çok daha donanımlı bir robot, bu sefer Robocop’un karşısına çıkıyor. İki robotun arasında geçen kavga üzerine kurulu olsa da, şirketlerin yönettiği bir gelecek, Polis teşkilatının şirketlerin kontrolünde olması gibi distopik temalar, Cyberpunk 2077 oyunu atmosferine uyum sağlamak için önemli.

Alita: Battle Angel – (2019) IMDb 7,3 Gunm – (1993) IMDb 7,3

Alita, hem animesi hem de yakın zamanda çekilmiş olan uyarlama filmiyle Cyberpunk animeler ve filmler arasında önemli bir yere sahip. Filmi de çok iyi olsa da, animesinde bulunan derin anlam ve felsefeyi filmde yeteri derecede bulmak mümkün değil.

Alita, bildiğimiz anlamda Cyberpunk bir evrende geçmiyor. Bu evrenden aklımızda kalan gökdelenler, uçan arabaları filmde ve animede göremiyoruz. Daha yıkılımış ve pos apokaliptik gibi görünen bu dünya, aslında şehrin üstünde yaşayan zümrenin atıklarıyla ayakta kalıyor. Bu şehrin üstünde yer alan bir üstte yer alan suç örgütü ise, kiralık Cyborg katillerle, şehri kontrol altına almaya çalışmaktadır. Kiralık katillik belki de şehrin en önemli geçim kaynağıdır. Baş kahramanımız Alita’yı bulan, İdo’da bu şekilde hayatını geçindirmektedir. Kalan zamanlarında ise hurdalığa atılan robotlardan, işe yarar parçalar arayan İdo, Alita’nın ana gövdesiyle karşı karşıya gelir.

Kısa sürede, özel bir Cyborg olduğunu anladığı Alita için parçalar toplayıp bir araya getiren İdo, onu koruyup kollamaya çalışır. Ancak geçmişini hatırlamasa da Alita, normal bir robot değildir. Kendi duyguları olan bu cyborg, sevimli görüntüsünün altında büyük bir savaşçıyı barındırmaktadır.

Uzun yıllardır yapımı beklenen filmin yanında animesini de izlemenizi öneririz. Hatta önce animesi sonra da filmini izlemeniz arada ki farkları görmeniz açısından da önemli. Hem anime hem de filmde karşımıza çıkan bu karanlık şehir, Cyberpunk 2077 oyunu atmosferi için önemli ipuçları da barındırıyor.

Samurai Jack – (2001 – 2017) IMDb 8,5

Cyberpunk animeler arasında, hem çizimleri hem de konusuyla önemli yapımlardan birisi de Samuray Jack. Çizgi dizi , orta çağ Japonya’sından kopup geleceğe gelmiş bir Samuray savaşçısının hikayesini anlatıyor. Aku adlı bir şeytan, Samuray Jack’in köyünü ele geçirmeye çalışmaktadır. Bu şeytana karşı savaşmak için özel bir büyülü kılıçla yola çıkan Jack, tam bu şeytanı yenecekken, Aku son bir hileyle Jack.’i kendi hakimiyetinde olan geleceğe gönderir.

Jack her bölümde ise, Aku tarafından ele geçirilmiş bu gelecekte rakibini yakalamak için mücadele etmektedir. Aku ise Jack’i ve ona yardım eden herkesi yok etmek için tüm kuvvetini kullanmaya kararlıdır.

Hem eğlenceli hem de distopik bir gelecek kurgusu ile Samuray Jack, Cyberpunk 2077 oyunu ve geniş evrenine dalmak için en eğlenceli yapımlardan biri. Tabii ki bir anda kendinizi Jack’in maceraları izlerken bulup, neden izlemeye başladığınızı da unutabilirsiniz.

Total Recall – (1990) IMDb 7,5

Yine Philip K. Dick imzalı kısa bir bilim kurgu öyküsünden uyarlanan film, distopik bir evrende geçen önemli Cyberpunk filmler arasında.  Her ne kadar filmin ilk başında mutlu mesut bir hayatı olan bir ana karakter Douglas Quaid ile karşılaşmış olsak da, filmin Türkçe adına uygun olarak gerçeğin çağrısına doğru istemsizce yürüyen bir hikaye ile karşı karşıya geliyoruz.

Douglas bir gece Mars’ta yaşadığına dair çok gerçekçi bir rüya görür. İnsanlık Mars gezegeninde bir koloni kurmuş ve bir tür sanal tatil ile Mars deneyimi yaşamanız Recall şirketi sayesinde gerçek olmuştur. Douglas Mars rüyaları sonrası bir sanal seyahat satın alarak bu garip rüyaların anlamını çözmeye çalışır. Yükleme işlemlerinde yaşanan bir hata sonrası Douglas gerçekten de Mars’ta yaşadığını hatırlar. Film bundan sonra hiç bitmeyen bir aksiyon ve macera ile seyircileri karşı karşıya bırakır.

Cyberpunk 2077 oyunu ve evrenine adım atmadan önce Gerçeğe Çağrı filmi bu atmosfere kendinizi kaptırmanızı sağlayacak.

Elysium – (2013) IMDb 6,6

Matt Damon’ın başrolünde oynadığı Elysium için post apokaliptik ile cyberpunk arası bir film dersek yanılmış olmayız. Bir tarafta yokluk içinde yaşayan dünya halkı bir diğer tarafta ise her türlü refaha sahip olan ve dünyayı yörüngeden yöneten Elysium cenneti. Yine de Elysium cyperpunk filmler arasında izlenmesi gereken ilginç yapımlardan biri.

Matt Damon, bir nükleer fabrikada çalışmaktadır. Çoğu insan gibi yokluk içinde kalan karakter, geçimini sağlamak için ağır çalışma şartlarına uyum sağlamıştır. Bir gün geçirdiği bir kaza sonrası ölümle burun buruna gelen Matt, devletin hiçbir şekilde arkasında olmadığını fark eder. Hayatta kalmak için ise tek çaresi ise Elysium’a gitmektir.

Elysium, dediğimiz gibi dünya yörüngesine kurulmuş bir tür sahte cennet. Devlet yönetimi ve zenginler, zehirlenen ve yaşanmaz hale gelen dünya atmosferinden uzaklaşmak için bu yapıyı dünya yörüngesine inşa eder. Yine her şeyi tedavi eden tıbbi aygıtların yer aldığı bu tesis, insanların biyonik organlar kullanmasına da gerek bırakmaz.

Doğrusu hem karakterin bireysel gelişimi hem de ölümle yüz yüze gelince sistemin acımasızlığını anlaması açısından önemli bir bilim kurgu filmiyle karşı karşıyayız. Cyberpunk 2077 oyunu en azından ilk ortaya çıkan oynanış videolarına bakarsak bu kadar apokaliptik bir yoklukla karşı karşıya değil. Buna karşın her şey yine Cyberpunk dünyasında da belli büyük şirketlerin kontrolü altında.

Bu söylediğimiz film ve animelerin ortak yanı, hepsinin özellikle şirket kontrollerinin arttığı bir gelecek temasıyla karşımıza çıkıyor olması. Cyberpunk 2077’de tam da bu yapısıyla önem arz ediyor. Ne kadar normal bir oyun gibi görünse de, oyuncular bu evrende kendilerini distopik bir evrenin tam ortasında bulacaklar. Aslında bu dizi uzayabilir ve başka film, dizi ve animelerde bu listeye eklenebilir. Ancak cyberpunk evrenine daha yakın ve felsefi açıdan daha derin yapımları sizler için bir araya getirmeye çalıştık.

Cyberpunk 2077 oyununu oynamadan önce bu dünyaya adapte olmak için sizin cyberpunk animeler ve filmler listesine  eklemek istedikleriniz  var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Yorum Ekleyin