Kısa süre önce dünyanın 3 trilyon dolarlık ilk şirketi ünvanının sahibi olan Apple, elde ettiği başarıların yanı sıra son dönemde karşı karşıya kaldığı davalarla da gündemde. Şirket, son olarak geçtiğimiz yıl kendisine açılan ve dünya genelinde epey ses getiren tekelleşme davasında önemli bir yol katetti.
Apple ile Cydia arasındaki tekelleşme davasında yeni aşamaya geçildi
Bildiğiniz üzere 2020 yılının sonlarına doğru iPhone ve iPad gibi Apple cihazlarda “tweak” adı altında çeşitli değişiklikler yapmaya izin veren bir yazılım konumundaki Cydia, Apple’a iOS işletim sisteminde tekel olduğu iddiası ile dava açmıştı. Cydia’nın kurucusu Freeman’a göre Apple, geliştiricilerin yazılımlarını başka platformlar üzerinden kullanıcılara sunmasını engelliyordu.
Cydia, App Store’un hayata geçmesinden bir yıl önce, yani 2007’de kuruldu. Cihazlarında değişiklikler yapmayı seven kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği yazılım, dolandırıcılığa ve kötü amaçlı yazılımlara maruz bırakabileceği iddiaları ile Apple tarafından açılan davalarla karşı karşıya kaldı. Son olarak geçtiğimiz yıl Cydia tarafından gelen karşı dava ile durum daha da alevlendi.
Yaklaşık bir yıldır belirli aralıklarla gündeme gelen dava ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers, Apple’ın Cydia kurucusu Jay Freeman tarafından açılan tekelleşme davasının reddi talebini kabul ettiğini açıkladı. Bunun üzerine davacı Freeman’a şikayet gerekçelerinde değişiklik yapması için 19 Ocak’a kadar süre verildi.
Şu an için Cydia cephesinin şikayet gerekçesini güncelleyerek mahkemeye yeniden sunup sunmayacağını bilmiyoruz. Ancak böyle bir hamlenin yapılması durumunda Apple’ın 2 Şubat tarihine kadar iddialara cevap verme hakkının bulunduğunu belirtelim.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Cydia’nın iddia ettiği gibi Apple, iOS işletim sisteminde bir tekel mi oldu? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}