Sanal disk üreten en popüler yazılımlardan biri olan Daemon Tools’un Lite v4.35.6 sürümünü sizler için mercek altına aldık. Yazılımı kullanarak nasıl sanal disk üretebileceğinizi adım adım bu yazıda bulabileceksiniz. Ancak öncelikle http://www.disc-tools.com/download/daemon adresinden programı indirmeniz (9 MB) gerekiyor.
Adım 1: Kurulum
Dosyaya çift tıkladığınızda açılan yükleme ekranında ilerledikten sonra ilk dikkat edilmesi gereken nokta, yazılımın hangi lisans tipiyle yükleneceği. License Type başlığı altında yer alan “Kayıtlı Sürüm” ve “Free License” olmak üzere iki seçeneğiniz var. Eğer Daemon Tools’u ücretsiz kullanmak istiyorsanız, Free License’a tıklamanız gerekiyor.
Sonraki aşamada “Bileşen Seçimi” ekrana geliyor. Burada isteğe bağlı olarak “Windows Gezgini İle Bütünleştir”, “Windows Gadget”, “Tarayıcı Araç Çubuğu” ve “Daemon Tools Default Search Provider” gibi seçenekleri kapatıp, yalnızca çekirdek yazılımı yükleyebilirsiniz. Bu sayede tarayıcınıza yerleşecek Daemon Tools uygulamalarından da kurtulmuş olursunuz. Bu işlemlerin ardından çıkacak olan “Tarayıcı Başlangıç Sayfası Yap”ı da iptal ederseniz, makineniz Daemon Tools kurulmadan önceki gibi alışılageldik şekilde çalışır.
Bilgisayarı baştan başlattıktan sonra yükleme işlemi sona eriyor.
{pagebreak::Adım 2: Çalıştır}
Adım 2: Çalıştır
Sisteminiz yeniden açıldıktan sonra ekranınızın sağ alt köşesinde, başlat çizgisinde Daemon Tools simgesi aktif oluyor. Buna mouse’un sağ tuşuyla tıklarsanız, programın menüsü açılıyor. Açılan bölümde, sanal disk üretmek için Sanal Aygıtlar’ın üzerine gelip, yan menünün açılmasını bekleyin.
Açılan tarafta “Bir Çoklu Ortam Takılı Değil” yazısıyla karşılaşacaksınız. Üzerine geldiğinizde ise bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
{pagebreak::Adım 3: Dosya Seçin}
Adım 3: Dosya Seçin
“Bir Kalıp Dosyası Seç“e tıklarsanız, artık dosya seçme aşamasına geldiniz demektir. Açılan pencereden, sanal disk dosyanızı bulun. Ardından dosyanın üzerine tıklayarak pencerenin altında bulunan “Open”a basın. Kısa bir beklemenin ardından, “My Computer” (veya Computer) ya da “Bilgisayarım”a tıkladığınızda, artık sanal diskinizi sistem bileşenleriniz arasında görebilirsiniz.
{pagebreak::Adım 4: Sanal Disk Dosyaları}
Adım 4: Sanal Disk Dosyaları
Bu adımda hangi dosya uzantılarının sanal disklere ait olduğuna açıklık getireceğiz. En sık karşılaşılan türler, ISO, MDS, CUE, MDF’dir. Bunların dışında MDX, B5T, B6T, BWT, CCD, ISZ, PDI, CDI ve NRG uzantıları da sanal disk dosyalarına aittir. Bu dosya türleriyle karşılaştığınızda, Daemon Tools’un Lite v4.35.6 ile onları sanal diske çevirebilirsiniz.
:: En çok hangi sanal disk üretme yazılımını kullanıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}