Amazon Türkiye operasyonu resmen başladı. Fakat bu başlangıç, beklenenin aksine sessiz sedasız oldu ve ilk ziyaretçiler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Tüketicilerin beklediği pek çok Amazon servisi, henüz Türkiye’de kullanımda değil ve sistemde karşılaşılan hatalar, başarılı şirketin ülkemizdeki geleceği için soru işaretleri bırakıyor.
1 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketlerinden olan e-ticaret devi Amazon, Türkiye’deki operasyonlarına bu sabah itibariyle resmen başladı. Kısa bir süre önce Türkiye’de ofis açmayı erteleyen Amazon Türkiye’nin, Türkiye operasyonlarına sadece basın duyurusuyla, sessiz bir şekilde başlaması dikkat çekti.
Amazon, tüm hizmetlerini neden vermiyor!
Kısa basın açıklamasında belirtildiği gibi, 15 farklı kategoride milyonlarca ürünü bir araya getirdiği iddia edilen sitenin, Türkiye operasyonunda ilk günden itibaren satış yapan 1.000’in üzerinde yerli işletme bulunuyor.
50 TL ve üzerindeki siparişlerde ücretsiz teslimat seçeneğiyle Türk tüketicilerle buluşan Amazon Türkiye‘de kitap, elektronik, spor, outdoor, oyuncak, ev dekorasyonu ve bebek ürünleri gibi farklı kategoride ürünler yer alıyor. Bu kategorilerdeki ürünler ve satıcılar da mevcut e-ticaret siteleriyle oldukça benzer yapıda. Amazon’da satılan pek çok farklı ürün, Amazon Türkiye’de de yok.
Ancak beklenen servisler, sadece e-ticaret sitesi değildi.
Amazon Alexa ve pek çok servis yok
Amazon Türkiye için beklentiler yüksek. Beklentinin bu kadar yüksek olmasının sebebi ise internet devi Amazon’un pek çok servisinin bulunması ve bu servislerin de Türkiye’de kullanılması için oluşan talep.
Amazon’un yapay zekalı sesli asistanı Alexa ve bu yapay zekayı temel alan Echo gibi pek çok ürünün servisleri, Türkiye’de desteklenmiyor. Nesnelerin internetiyle beraber pek çok akıllı ev ürününde bulunan Amazon Alexa’nın henüz ülkemize tam olarak destek vermemesi, teknoloji severleri üzen bir detay.
Amazon Kindle platformu da tam anlamıyla ülkemizde kullanmayı beklenen servislerden bir diğeri. Son kullanıcıların kullanabileceği Alexa ve Kindle gibi çoğu servis, Türkiye’de servis desteğine sahip değil ve bu yüzden kullanılması da, tahmin edildiği gibi verimli olamıyor.
Amazon’un e-ticaret servislerinde sorun mu var?
Sosyal medyada paylaşılan çok sayıda ekran görüntüsü ve paylaşım, dünya devinin ilk günde bazı problemlerle açıldığını gösteriyor. Örneğin, arama satırının istendiği gibi çalışmaması, olan ürünlerin garantisi ve servis desteği konusunda soru işaretleri, kullanıcıları düşündürüyor.
LG telefonun Lenovo tarafından garantiyle satılmasını görmek, bu sıkıntılardan sadece biri.
Lenovo Türkiye garantili LG pic.twitter.com/sDbP1962Gb
— Volkan Sancak (@vsancak) 19 Eylül 2018
Sayın Alkan ancak ben n11 veya gittigidiyor dan bir farkını göremedim gibi komisyonlar kayıt ekranları istenilen belgeler bile aynı, amazonun tarzı çalışma şekli biraz farklı diye duymuştum ama yanılıyorum galiba
— Faruk Hilmi (@FHKoksal) 19 Eylül 2018
Amazon Türkiye başlamış. Bir baktım da heyecan verici hiçbir şey yok. Keşke açılış için Türkiye’de bulunmayan üç beş ürün getirselermiş de Amazon’un devliğini bir görseymişiz.
— Murat Sönmez (@Ejderha) 19 Eylül 2018
Amazon Türkiye bütün ürünleri hali hazırda Amazon bağı olan hepsiburada dan almış. Aynı satıcılar aynı ürün aynı fiyat.
— Derin Biricik (@derinbiricik) 19 Eylül 2018
Amazon Türkiye, mevcut kargo imkanlarının gerisinde kaldı
Şu an itibariyle Amazon, Türkiye’de 2 farklı teslimat seçeneği bulunuyor: Standart Teslimat ve Hızlı Teslimat. Buraya kadar mevcut e-ticaret siteleriyle benzer bir servis sunuluyor.
Standart teslimatta İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara için 2 – 3 iş günü teslim süresi veriliyor. Diğer bölgeler için bu rakam 3 – 7 gün arası değişen bir süreye sahip olacak. Standart gönderimde kargo ücreti 4.90 TL olurken, 100 TL üzerindeki siparişlerde ise ücret alınmayacak. Açılışa özel olarak kargo ücreti 50 TL ve üzeri alışverişlerde alınmayacak olarak belirtiliyor.
Standart teslimatta şu an Hepsiburada, İstanbul içi teslim süresi 1 gün. Yani gün içerisinde teslim alabilme imkanı varken, Amazon’da standart teslimde 1 iş günü içerisinde teslim alamıyorsunuz. Bunun için ek ücret ödemeniz gerekiyor.
Hızlı teslimatta ise teslimat başına fiyat 7.90 TL olarak gözüküyor. İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara gibi büyükşehirlere teslim 1 iş günü olarak belirtiliyor. Diğer şehirlere ise iletim 2 iş günü olarak verilmiş.
Kargo tarafında tatmin edici bir gelişmenin olmadığı ve hatta mevcut servislerin gerisinde kaldığı görülen Amazon’un, diğer göze çarpan dezavantajları ise şu şekilde;
Akşam teslimat yapamama
Amazon, müşterilerinin teslimatlarını özellikle en çok evde bulunulan akşam saatlerinde yapmıyor. Hizmetteki bu kısıtlılık sebebiyle müşteriler ürünlerini sadece mesai saatleri içinde alabiliyorlar. Yine Türkiye’deki mevcut e-ticaret sitelerinde akşam 23.00’e kadar teslimat seçenekleri müşterilere sunuluyor.
Kargo bekleme zahmeti
Amazon’dan sipariş verenler teslimat saatleri belli olmadığından tüm gün evlerinde oturup kargoyu beklemek durumundalar. Bazı e-ticaret sitelerinde randevulu teslimat seçeneği sunuluyor.
Pazaryeri alışverişlerinde kargo ücreti belirsizliği
E-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde standart bir kargo ücreti uygulanması alışıla gelmiş bir uygulamadır. Oysa Amazon’un pazaryerinden alışveriş yapıldığında yansıyacak kargo ücreti için bir standart yok. Satın alınan ürünler pazaryeri satıcıları tarafından müşteriye gönderildiğinden, farklı satıcılar farklı ücretler tahsil edebiliyor. Üstelik uygulanan kargo ücretleri hakkındaki bilgilere ödeme sırasında ulaşılabiliyor.
Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Şimdilik sadece e-ticaret sitesiyle Türkiye pazarına merhaba diyen Amazon Türkiye‘nin, ülkemizdeki internet ekosistemine farklı bir bakış açısı ve rekabet ortamı getirmesi bekleniyordu.
İlk gün, bu kararı vermek için biraz erken olsa da, yaşanan bu sorunlar ve resmi açıklamaların yetersiz olması, firmanın Türkiye macerası için beraberinde bazı soru işaretleri getiriyor.
Peki, Amazon Türkiye operasyonunun başlaması hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum olarak aşağıda paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}