Deep Web ve Dark Web, internetteki en popüler konulardan biri. Öyle ki interneti sadece sosyal medyada gezinmek için kullanan insanlar bile bu kavramları duymuştur. Ancak az sayıda kişi, sık sık birbirleriyle karıştırılan bu konular hakkında bilgi sahibidir. Bu yazımızda amacımız sizler için bu kavramları ayırmak ve Dark Web’i anlatmak.

Verilen örneklerde buzağına benzetilen Deep Web, özetle internette olan ama arama motorları tarafından indekslenmeyen her şeydir. Buradaki dosyalar sadece belirli kişilerin erişimine açıktır ve dışarıdan ulaşılamaz. Örneğin buluta yüklediğimiz bir fotoğraf ya da istediğimiz yerden erişebildiğimiz e-postalar Deep Web’in bir parçasıdır.

Yine buz dağı benzetmesini kullanacak olursak Dark Web ise su altındaki buz dağının ulaşması en zor olan uç kısmıdır. Sadece özel yollarla ulaşılabilen ve genellikle yasa dışı ticari faaliyetler için kullanılan bu kısmı sizler için araştırdık. Dark Web nedir? İşte internetin karanlık yüzü.

500.000 Zoom hesabı dark web’de satıldı! İşte bedeli

500.000 Zoom hesabı dark web’de satıldı! İşte bedeli

Yakın zamanda oldukça popüler hale gelen Zoom uygulaması çeşitli güvenlik endişeleri ile karşı karşıya. Dark Web üzerinde yüz binlerce Zoom hesabı için satış ilanları bulunuyor.

Dark Web nedir?

Dark Web, sadece Tor gibi özel tarayıcılarla erişilebilen, gizli internet sitelerinin bulunduğu bir ağdır. Özgür bilgi paylaşımı ve sansürden kaçış gibi amaçları olan bu ağ, aynı zamanda pek çok yasa dışı faaliyetler için kullanılmaktadır.

dar web

Chrome ve Firefox gibi geleneksel arama motorlarında gözükmeyen Dark Web siteleri, sadece özel yollarla erişilebilir. Yasa dışı ürünler ve hizmetler satın alabileceğiniz gizli ağ, uyuşturucu ticaretinden kiralık katile kadar pek çok suç öğesini içinde barındırır.

Dark Web’e erişmenin en yaygın yolu ise Tor isimli tarayıcıdır. Açılımı The Onion Routing olan Tor, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından 1990’larda geliştirilmiştir. Orijinal amacı çeşitli ülkelerde olan ajanlarla iletişime geçmek olan tarayıcı, verileri düğüm olarak bilinen rastgele yollardan şifrelenmiş bir şekilde geçirerek en güvenli erişimi sağlar.

Böylelikle kullanıcılar, faaliyetlerinin izlenmesi ya da tarayıcı geçmişlerinin açığa çıkmasına dair herhangi bir endişe yaşamadan Dark Web’e bağlanır. İlk zamanlar sadece ABD ajanlarına açık olan Tor, zaman içinde halka açık hale getirilerek yaygınlaştı.

Dark Web’e girmek güvenli mi?

Bu soruya verilebilecek en net cevap “HAYIR”. Dark Web ne yaptığını bilmeyen ve sadece adını duyduğu bu ağı deneyimlemek isteyen insanlar için kesinlikle güvenli değil. Burada gezinen kullanıcıları fidye ve tuş kaydedici gibi kötü amaçlı yazılımlar, kimlik hırsızlığı ve dolandırılma gibi çeşitli tehditler beklemektedir.

dark web deep web nasıl girilir

Genellikle yasadışı bir hizmet almak için girilen Dark Web, sık sık dolandırıcılık için kullanılıyor. Bitcoin ile ödeme yapılan bu yasa dışı ağda parasını ödediğiniz hiçbir hizmetin gerçekleşeceği konusunda bir garanti yok. Aynı zamanda devletler tarafından da gizlice denetlenen bu ortamlarda yasa dışı faaliyetler gerçekleştirmeye çalışırken da yakalanma ihtimaliniz bulunuyor.

Uzak durmanızı tavsiye ettiğimiz Dark Web’e girmek isteyen kullanıcıların mümkün olduğu kadar dikkatli olması gerekiyor. Peki sizi internetin karanlık yüzü Dark Web hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.