2014 yılı Android üreticileri açısından hızlı başladı. Art arda amiral gemilerini tanıtan dev üreticiler, bazen stok sıkıntıları, bazen teknik sorunlar yaşasa da, hepsi aslında birer canavar ortaya çıkartmayı başardı.
Sony‘nin Xperia Z2‘si, HTC‘nin One M8‘i ve Samsung‘un Galaxy S5‘i derken, rakiplerini uzunca bir süre izleyen LG‘nin de nur topu gibi bir G3‘ü oldu. Gelin bu 4 canavarı kağıt üzerindeki özellikleri ile karşılaştıralım.
Ekran
Bu yıl tanıtılan tüm amiral gemileri ekranları ile harikalar yaratıyor diyebiliriz. Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5 ve HTC One M8, 1080p Full HD çözünürlüğe sahipken, LG‘nin son canavar Quad HD ekran çözünürlüğü ile oyuna rakiplerinin bir adım ötesinde başlıyor. 534 ppi değerine sahip olan LG G3, 5.5 inç ekranı ile rakipleri arasında en büyük ekrana sahip model olarak öne çıkıyor.
Sadece ekranları karşılaştırdığımız zaman LG G3‘ün liderliği şüphe bırakmaz biçimde belli ancak cihazın rakipleri hiçte boş değil. Full HD 5 inç civarı boyuta sahip olan akıllı telefonlar için oldukça yeterli bir çözünürlük. Bu sebepten dolayı diğerlerinin de ekranlarına bir göz atalım. Xperia Z2 5.2 inç IPS ekrana sahipken, Sony‘nin kendi geliştirdiği X Reality for Mobile, Triluminos gibi teknolojiler ile G3‘ten pekte aşağı kalır bir performans sergilemiyor.
HTC‘nin One M8‘i ise 5 inçlik Full HD IPS ekranı büyüleyici görüntüler sunmayı başarıyor. Cihazın 441 ppi çözünürlük değeri ise oldukça kaliteli görüntüler oluşturabilecek kapasitede. HTC‘nin en büyük rakibi ise Samsung Galaxy S5. Galaxy S5‘in 5.1 inç Full HD Süper Amoled ekranı, renkleri biraz fazla canlı gösterse de, bir akıllı telefon için oldukça kaliteli bir ekran.
{pagebreak:::: 2} Batarya performansı
Akıllı telefonların en can sıkıcı yanı kısa batarya ömürleriydi. Üreticiler ekranları büyüttükçe batarya ömürlerini uzatmak için mAh değerlerini de yükseltmeye başladı. Akıllı telefonun gücü ve ekran boyutu ile ters orantılı olan batarya ömrü konusunda Xperia Z2 lider gibi gözüküyor. En azında kağıt üzerinde lider olan akıllı telefonun 3200 mAh çıkartılamayan bataryası, rakipleri arasında en büyük olması ile dikkat çekiyor.
LG‘nin yeni canavarı G3‘ün ise 3000 mAh gücünde bir bataryası bulunuyor. Ancak şirketin Quad HD ekran tercihinin batarya ömrünü olumsuz etkileyeceği kesin. Cihazın batarya performansını ofisimize geldiğinde yapacağımız inceleme sırasında çok daha iyi ölçebiliriz ancak şu an için kağıt üzerinde yeterli gözükmüyor. Cihazın çıkartılabilen bataryasının büyük bir artı olduğunu da söylemekte yarar var.
HTC ve Samsung amiral gemilerinin batarya bölümünde düşük mAhlı üniteler tercih etmişler. One M8 2600 mAh çıkartılamayan batarya kullanırken, Samsung Galaxy S5 2800 mAh çıkartılabilen batarya kullanıyor.
{pagebreak:::: 3}Güç birimi/İşlemci ve RAM
Açıkça söylemek gerekirse 4 amiral gemisi de neredeyse birbirinin aynı işlemcileri kullanıyor. Tüm cihazlar Qualcomm‘un Snapdragon 801 yonga setini kullanırken, RAM miktarları ve işlemci hızları onları birbirinden ayırt etmemizi sağlayan en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor.
LG bu sene oldukça farklı bir strateji izlemeyi tercih etti. Yeni amiral gemisi G3‘ün 16 GB hafızalı sürümü 2 GB RAM‘e sahipken, cihazın 32 GB hafızalı sürümü 3 GB RAM’e sahip. İki hafıza seçeneği arasında performans farkı olacaktır ancak ne kadar büyük olacağını cihaz piyasaya çıktıktan sonra anlayacağız. Cihazın Snapdragon 801 işlemcisi 2.5 GHz saat hızında çalışarak bazı rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyor.
Sony Xperia Z2‘de standart olarak 3 GB RAM kullanmış. RAM miktarı her ne kadar yüksek olsa da, Sony‘nin tercih ettiği Snapdragon 801 işlemci 2.3 GHz saat hızını aşamıyor. Samsung‘un Galaxy S5‘i 2 GB RAM’e sahip olsa da, LG G3 ile aynı 2.5 GHz saat hızında çalışan işlemcisi sayesinde bu açığı kapatabiliyor. HTC‘nin amiral gemisi One M8‘de ise 2 GB RAM’in yanında 2.3 GHz saat hızında çalışan Snapdragon 801 işlemci tercih edilmiş.
{pagebreak:::: 4} Dayanıklılık ve tasarım
Tasarım konusu her ne kadar kişiden kişiye değişse de, cihazların elde verdiği sağlamlık hissi oldukça önemlidir. Bu konuda HTC‘nin amiral gemisi One M8‘i geçebilen bir cihaz henüz mevcut değil. Tamamen metalden oluşan dayanıklı gövdesi ve ele oturan yapısı ile tasarım ve kullanılan malzeme açısından rakiplerinden bir adım önde olan HTC One M8, maalesef suyla karşılaştığında aynı başarıyı sergileyemiyor.
Şirketin suya ve toza dayanıklı olmayan akıllı telefonu, LG G3 gibi bu konuda geri kalıyor. LG‘nin bu açığını plastik yapısı ile de örtemediğini düşünürsek, bu kategoride başarısız bir cihaz olduğunu söylemek mümkün. Sony‘nin Xperia Z2‘si ve Samsung‘un Galaxy S5‘i suya ve toza dayanıklı iki amiral gemisi.
Galaxy S5‘in IP67 sertifikası toza geçit vermese de, su altına girmek için ideal değil. Telefonu kısa süreli suya düşürdüğünüzde endişe etmenize gerek yok ancak su altında fotoğraf çekmek istiyorsanız size göre olan cihaz Galaxy S5 değil, Sony Xperia Z2. Xperia Z2’nin IP58 sertifikası ve mekanik kamera tuşu sayesinde su altı fotoğrafçılığı hiç olmadığı kadar kolay. Metal ve camdan oluşan yapısı sayesinde elde güçlü ve dayanıklı bir his veren Xperia Z2, bu kategorinin de birincisi olmayı başarıyor.
{pagebreak:::: 5} İşletim sistemi
Tüm cihazlar Android‘in resmi olarak dağıtılmaya başlanmış son sürümü Android 4.4.2 Kitkat’ı kullanıyor. İleride güncelleme desteği de alacak olan bu cihazlar, kendilerine has bir arayüze sahip. Samsung‘un Touchwiz arayüzünde yaptığı en köklü değişimlerden birisi Galaxy S5‘in tanıtımı ile yaşandı. Daha düz bir tasarım anlayışı ile baştan hazırlanan Touchwiz, oldukça başarılı ancak sistemi en çok yavaşlatan arayüzlerden birisi.
LG G3‘ün arayüzü ise yine Samsung‘da olduğu gibi düz tasarım felsefesi ile baştan tasarlandı. Arayüzün performans ölçümleri cihaz piyasaya çıktıktan sonra kesin olarak anlaşılacak olsa da, ilk izlenimlere göre oldukça başarılı olduğu söylenebilir. Sony’nin Xperia Z2’si bu 4’lü arasında saf Android‘e en yakın olan arayüzü sunuyor. Bu sebepten dolayı düşük RAM tüketen Xperia UI, hızı seven kullanıcıların tercihi olarak karşımıza çıkıyor.
HTC‘nin arayüzü ise hayatı kolaylaştıracak bir çok yenilik içeriyor. Blinkfeed gibi çeşitli yazılımlar içeren Sense 6, One M8‘de oldukça iyi bir performans sergiliyor.
{pagebreak:::: 6} Kamera
Akıllı telefonların en çok kullanılan donanımlarından birisi de kameradır. Kameralarda megapiksel hesabından çok daha önemli olan çeşitli değişkenler mevcut. HTC‘nin ultrapiksel çözünürlüklü çift kamerası çok daha iyi bir odak noktası ve çok daha kaliteli fotoğraflar sunsa da, ilk yorumlara göre LG G3‘ün 13 MP lazer odaklı kamerası karşısında boynu bükük kalıyormuş. Hangi cihazın kamerasının daha iyi performans sergilediğini LG G3 ofisimize geldiğinde çok daha iyi anlayacağız.
Sony‘nin kamera lensleri konusunda piyasadaki en başarılı isimlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Rakipleri arasında en yüksek megapiksel değerine sahip olan Xperia Z2, tam 20.7 MP çözünürlükle kameraya, Sony G-Lens teknolojisine ve Sony’nin özel hazırladığı çeşitli kamera efektlerine sahip. Oldukça başarılı fotoğraflar yakalamanızı sağlayan Xperia Z2, su altında da çekim yapabiliyor.
Samsung‘un Galaxy S5′i ise 16 MP bir kameraya sahip. Çok özel bir destekleyici donanıma sahip olmayan kameranın diğer rakipleri karşısında ezildiğini söylemek mümkün. Ön kameralardan bahsetmek gerekirse HTC‘nin 5 MP ön kamerası en selfie dostu kamera olarak karşımıza çıkıyor. Diğer cihazlarda 2 MP civarı çözünürlüğe sahip 1080p HD video çekebilen üniteler kullanılmış.
:: 4 amiral gemisinden birini seçmeniz gerekseydi hangisini tercih ederdiniz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}