Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Devrim niteliğinde: Ters yönlü rüzgâr türbinleri teste girecek!

Ana sayfa / Haberler

Son zamanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yönelim her geçen gün artıyor. Son olarak da açık deniz rüzgâr enerji maliyetini azaltacak olan gelişmiş bir türbin test ediliyor. Daha öncesinde bir benzeri yapılmayan bu rüzgâr türbini sahip olduğu özelliklerle dikkatleri çekiyor.

Rüzgâr türbini 19 m uzunluğunda, 30 kW gücüne sahip!

futureflow.life ‘da yer alan habere göre, Norveç’te açık deniz rüzgârının maliyetini fazlasıyla azaltacak olan oldukça yenilikçi bir türbin teste girmeye hazırlanıyor. 19 m (62 ft) uzunluğunda olan türbin, 30 kW gücüne sahip. Türbini yenilikçi yapan ise tersine dönen dikey eksenli bir tasarıma sahip olması oluyor.

Bir rüzgar gülüne benzeyen bu türbinlerin ağır parçaları türbinin tepesinde yer alıyor. Bununla birlikte tasarım olarak bakıldığında “yüzer” pozisyonda bulunuyor. Bu konseptte bir rüzgâr türbini inşa etmek ve bakımını yapmak oldukça maliyetli ve zor.

Reklam
Reklam

Lucy Misyonu için tarihi an yaklaşıyor!

Bilim dünyası yine tarihi bir ana tanıklık edecek. NASA, Lucy misyonu ile birlikte gezegen oluşumun fosillerini inceleyecek.

Ancak son gelişmelerle bu sorunlar çözüme kavuşuyor. Yenilikçi tasarımında World Wide Wind’ın tersine dönen dikey eksenli rüzgâr türbini, bu sorunları ortadan kaldırıyor. Bu konseptteki tasarımlarda ağır jeneratörler suyun altında tutuluyor.

Bu sayede de alt kısımda her şeyin suya düşmesini engelleyecek bir ağırlık eklenmiş oluyor. Görüntülerde de yer aldığı gibi çift yön zıt kanatlara sahip olan dikey türbinlerde stator ve rotor var. Jeneratörün rotoru ve statoru, her biri ana kule şaftından 45 derece açıyla üç kanat çalıştıran çift dikey eksenli türbine bağlanıyor.

Bu sistemin verim göstermeyeceği zaman ise doğrudan rüzgârın tersine konumlandığı takdirde oluyor. Bundan dolayı da tam eksenin 300 derecesinde tork alabiliyor. Türbinin hızını kontrol etmek için ise jeneratör direnci mikrosaniye şeklinde yönetiliyor. Bu sayede rüzgâr hangi yönden eserse, yüzen çift VAWT pasif bir şekilde en uygun açıya geliyor.

Peki, siz rüzgâr türbini hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam