Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dial-Up’la İnternette Yapamadıklarımız

Ana sayfa /

İnternet ile yapabildiklerimizin haddi hesabı yok. Artık oturduğumuz yerden alışveriş yapabilir, öğle yemeğimizi sipariş edebilir, sosyalleşebilir, müzik dinleyebilir, çocukluğumuzun tv yapımlarını izleyebilir, hatta çok daha fazlasını yapabiliriz. Peki internet bu günlere gelene kadar nasıl bir yoldan geçti? Tabii ki eskiden ADSL ve diğer internet bağlantıları yoktu. Birçoğumuz Dial-Up dediğimiz bağlantıyla internete giriyorduk.

Dial-Up bağlantı ile internete girdiğimizde ev telefonunu kullanamıyor, sabit 56K bağlantıyla en basitinden bir sayfayı bile belli bir süre içerisinde açabiliyorduk. Günümüzde neyse ki Dial-Up bağlantı artık tercih edilmiyor. Fakat ya tercih edilseydi? Ne gibi dezavantajlara sahip olacaktık? Eğer halen daha Dial-Up ile internete bağlanıyor olsaydık, aşağıdaki servisleri kullanamıyor olacaktık:

Reklam
Reklam

{pagebreak::Google Earth ve Skype}

Google Earth ve Skype

Google Earth: Google Earth’ü indirmek ve kurmak gerekiyor. Yazılım, sürekli internet bağlantısı kullanıyor ve veri alışverişi yapıyor. Dial-Up internet ile Google Earth’ü indirmek ayrı bir dert iken, sürekli internet bağlantısı gerektirdiği için kullanamıyor olacaktık. Belki de adres tariflerini halen daha dergilerin verdiği haritalar aracılığıyla yapmaya çalışıyor olacaktık.

Skype: Bu yazılım ile internet üzerinden diğer Skype kullanıcılarıyla sesli görüşmeler yapabiliyoruz. Diğer bir deyişle internet telefonu olarak kullanıyoruz Skype’i. Fakat Dial-Up bağlantıda Skype kullanılamıyor olacaktık. Zira Skype çalışmak için genişbanta ihtiyaç duyuyor.

{pagebreak::Video ve Flickr}

Video ve Flickr

Online Video: İnternetten video izleyebilmenin ne kadar müthiş bir olay olduğundan bahsetmemize gerek yok sanıyoruz. Kaçırdığımız televizyon şovlarını, televizyonlarımızda yayınlanmayan yapımları, eski filmleri, dünyanın çeşitli yerlerinden yüklenen videoları izleyebilmek için YouTube, Vimeo, Hulu gibi servislere sürekli başvuruyoruz. Dial-Up bağlantı ile bu servislerden de yararlanamayacaktık zira 56K’lık bağlantı, sürekli olarak karşımızda, aşamayacağımız bir duvar olarak duracaktı.

Flickr: Fotoğraf çekmeyi seviyor musunuz? O zaman çektiğiniz fotoğrafları Flickr, Deviantart gibi sitelerde dünya üzerindeki diğer fotoğraf tutkunlarıyla paylaşabilirsiniz. Tabii ki ADSL veya uydu gibi internet bağlantılarınız varsa… İşin aslı, Flickr, Dial-Up bağlantı ile gayet düzgün çalışabiliyor, fakat sadece fotoğraflara bakmak istiyorsanız. Diğer türlü Flickr da “Dur orada” diyor ve Dial-Up bağlantıya sahip olanların fotoğraf yüklemesine istemeden de olsa engel oluyor.

{pagebreak::Google Docs ve Veri Depolama}

Google Docs ve Veri Depolama

Google Docs: Birçoğumuz günlük işlerinde Google’ın Docs servisini kullanıyordur. Ofis dökümanlarını internet üzerinden kullanmak, görüntülemek, verileri depolamak gibi çözümler sunan Google Docs, genişband kullanıcılarının yararlanabileceği bir servis. Bir işletim sistemi ve bir tarayıcıyla bile bize ofis dökümanlarımız üzerinde çalışmamızı sağlayan Google Docs, kapılarını Dial-Up kullanıcılarına kapayan servislerden bir diğeri.

Online Veri Depolama: Verilerinizi internet üzerinden depolayabilmek için Mozy, DropBox gibi onlarca servis bulunuyor. Eğer güçlü bir bağlantınız varsa, bu servisler aracılığıyla verilerinizi internete depolayabilir ve bunun avantajlarından sonuna kadar yararlanabilirsiniz. Dial-Up bağlantıya sahip olanlar ise bu servislerden yararlanamayacaktır zira hem verileri internete yüklemeleri aylar sürer, hem de veritabanında boşuna işlemler yapılmasına sebep olurlar.

:: En son ne zaman Dial-Up kullandınız?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam