Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Digiturk IQ İncelemesi

Ana sayfa /

Dizi patlamasının yaşandığı günümüzde her zevke, her yaşa hitap eden onlarca diziyi televizyondan izlemek mümkün. Ancak dizi izlemenin en önemli zorluklarından biri belli bir saatte ekran karşısında olma gerekliliği. Bu zorunluluk ilk olarak TTNET tarafından sunulan ve internet üzerinden kullanılabilen Tivibu hizmeti ile ortadan kalktı.

Geçtiğimiz aylarda ise Tivibu’ya Digiturk IQ ve Turkcell de Turkcell TV de katıldı. Temelde üç servis de benzer bir hizmet sunuyor: İnternet üzerinden televizyon izleme. Bunu yaparken sunucular üzerinde bulunan dizi ve filmleri izleniyor. Biz de sizler için Digiturk IQ incelemesi yapıp bu servisi deneyimlemek istedik.

Reklam
Reklam

Nasıl kullanılıyor?

Digiturk IQ servisini kullanmak için öncelikle Digiturk abonesi olmak gerekiyor. IQ servisini kullanmak için özel bir uydu alıcıya ihtiyaç duyulduğundan bu sisteme abone olmak da gerekiyor. Digiturk, IQ servisi için özel bir ücret almıyor. Abonenin HD kanal paketine abone olması yetiyor ki bunun da aylık maliyeti 19.90 TL.

Eğer HD kanal paketine üyeyseniz uydu alıcıya ücretsiz bir şekilde sahip olabiliyorsunuz. Uydu alıcı ile gelen özel kumanda (biraz tombul tasarlanmış ilginç bir ürün) üzerindeki özel tuş ile IQ dünyasına geçiş yapıyorsunuz.

{pagebreak::2}

İnternet şart

Önemli bir noktayı hatırlatmakta fayda var: IQ servisini kullanmak için internet bağlantısı gerekiyor. Bunun için cihazın arka tarafında bulunan standart ethernet girişine bir kablo ile internet bağlantısı sağlamak gerekiyor. Aksi takdirde IQ sistemi çalışmıyor.

Gerekli bağlantıyı yaptıktan sonra IQ servisini kullanmaya başlıyorsunuz. Kumanda üzerinde tuşa bastığınızda IQ servisinin arayüzü karşınıza geliyor. Servis ortalama bir hızla çalışıyor. Ana ekran çıksın diye çok beklemiyorsunuz ama ışık hızıyla da açılmıyor.

Ana ekranda temelde 9 bölüm bulunuyor. Burada DVDigi Tekrar İzle, DVDigi Seç İzle, DVDigi LigTV, YouTube, Facebook, Twitter, Picasa, tvHAVA ve WikiTV bölümleri bulunuyor.

Tekrar İzle dizi tutkunlarına hitap ediyor

Tekrar İzle bölümünde adından da anlaşılacağı gibi dizierin izlenebildiği alan bulunuyor. Burada diziler temel olarak kanal ismi ile sınıflandırılmış. Üst bölümde kanal isimleri mevcut. Alt kısımda ise o kanalda bulunan diziler görülüyor. Buradan istediğimiz diziyi seçtiğimizde mevcut bölümler karşımıza çıkıyor. Örneğin Star TV’de yayınlanan Behzat Ç. dizisinin birçok bölümü bulunuyor (merak edenlere söyleyelim 69. bölümü ile sezon finali yapan dizi 42. bölüme kadar geriye doğru izlenebiliyor).

Sezon finalini merak ettiğimiz dizinin 69. bölümünü izliyoruz. Dizi aynı uzunlukta kayıt edilmiş. İstediğimiz yerde durdurmak, ileri ya da geri almak mümkün. İleri alırken 1’er dakikalık aralıkla alabiliyoruz. İleri alma tuşuna istediğimiz kadar tıklayarak bu bir dakikaları artırabiliyoruz.

{pagebreak::3}

Diziler içindeki reklamlarla da kayıt edildiğinden reklamları da izlemek zorundayız. Ancak ileri alma fonksiyonu bulunduğu için reklamları birkaç saniye içinde geçebiliyoruz. Diziyi izlerken (gerekli ayarları yaptıysak) Facebook’tan izlediğimiz dizinin ismini ve Şu an Digiturk IQ ile … dizisini izliyorum’ şeklinde paylaşabiliyoruz.

Sistemde ana kanallarda yayınlanan birçok dizi bulunuyor. Bu kanallar arasında Show, ATV, Kanal D, Star, Fox ve TRT 1 gibi seçenekler, Behzat Ç, Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam, Sakarya Fırat, Leyla ile Mecnun, Yalan Dünya gibi diziler de izlenebiliyor.

Elbette her dizi yok. Sistemin size sunduğu diziler dışında farklı şeyleri izleme imkanınız yok. Dizi sayısının yeterli olduğunu da belirteyim. Genel geçer ve popüler dizilerin çoğunu IQ bize sunuyor.

Özellikle benim gibi vakti sınırlı biriyseniz ve varsa takip ettiğiniz dizileri izlemek zaman zaman sıkıntı olacaktır. Digiturk IQ bu gibi durumlarda yardıma koşan güzel bir servis.

{pagebreak::4}

Seç İzle’de filmler var

Tekrar İzle’nin farklı bir versiyonu ise Seç İzle. Burada diziler yerine filmler bulunuyor. Biz bu yazıyı kaleme aldığımız tarihte farklı kategorilerde 161 farklı film bulunuyordu. Bu filmler içinde yerli ve yabancı filmler bulunuyor.

Filmlerin oranı neredeyse yarı yarıya. Yani 80 yabancı film varken 81 tane de yerli film var. Filmlerin bazıları çok eski, bazıları ise dışarda bile bulamayacağınız türden festival filmleri. Genel olarak popüler ve son dönemde gösterime girmiş filmler de var. Hem film hem dizi listesi sürekli güncelleniyor. Bu bilgiyi de aktarmış olalım.

Belgeseller de var

Sec İzle seçeneği altında bazı belgesel, yemek ve yaşam programları da bulunuyor. Onları da istediğiniz gibi ileri geri sararak, istediğin zaman izleyebiliyorsunuz.

Futbol tutkunlarına Lig TV

IQ menüsünde futbol tutkunları için Lig TV bölümü de bulunuyor. Burada futbol liginden haberler, foto galeri, videolig gibi bölümler mevcut. Videolig bölümünde haftanın maçlarının özetleri bulunuyor. Bu bölümü kullanabilmek için Lig TV aboneliği de gerekmiyor.

{pagebreak::5}

YouTube

Televizyonunun akıllı olmasa da YouTube bölümüne girerek buradaki videoları izleyebiliyorsunuz. Bu bölümde popüler videolar izlenebildiği gibi arama yapılıp belli videoları da bulmak mümkün.

Facebook

Bu bölümde ise Facebook sosyal ağı kullanılıyor. Bunun için önce bilgisayardan ilgili sayfa girip gerekli ayarların yapılması gerekiyor. Sonrasında Facebook’a televizyon üzerinden de erişim sağlanıyor.

Twitter

Bu bölümde ise Twitter hesabı kullanılıyor. Kullanıcı adı ve şifrenizi girerseniz Twitter ana sayfasınızı doğrudan görebiliyor ve takip ettiğiniz kişilerin tweetlerini okuyabiliyorsunuz.

{pagebreak::6}

Gelelelim kota meselesine

Elbette IQ hizmetinin kota olarak bir bedeli var. Günümüzde birçok internet bağlantısının Adil Kullanım Kotası (ya da Koşulları) bulunduğundan dikkatli kullanmak gerekiyor.

IQ’da sabit bir dosya boyutu bulunmuyor. İnternet hızına göre değişen bir kalite opsiyonu mevcut ve sistem bunu kullanıcı adına otomatik olarak ayarlıyor. 5 farklı kalitede stream yani yayın yapılıyor. 400, 800, 1200, 1800 ve 2600 kbps kalitesinde izlenebiliyor videolar. Ama az önce de bahsettiğim gibi bunu sistem otomatik olarak ayarlıyor. En düşük kalite olan 400 kbps’de 1 saatlik yayın 200 MB kota tüketiyor. 800’de bu rakam 380 MB, 1200’de 555, 1800’de 820 ve 2600 kbps’te (HD kalitesi) 1170 MB’a kadar çıkıyor.

Yani 1 saatlik yayın için en az 200 MB en fazla 1.17 GB kota harcanıyor ki özellikle gerçek anlamda limitsiz internetin hemen hemen kalmadığı ülkemizde dikkatli olunmasını gerektiren bir durum. Yani IQ sisteminde 10 saat film izlendiğinde HD kalitesinde 11.7 GB kota tüketileceği anlamına geliyor.

Kalite opsiyonel olarak belirlenebilecek

Öte yandan Digiturk‘ten aldığımız bilgiye göre yakında Eko-streaming adı altında sunulacak bir opsiyonla birlikte abone yayındaki maksimum kaliteyi belirleyebilecek. Bu sayede daha az kota harcanacağından güzel bir özellik olacağını şimdiden söyleyebilirim. O gün gelene kadar biraz tedbirli olmakta fayda var.

{pagebreak::7}

Ek özellikler de var

Digiturk IQ böyle bir servis olsa da bazı ek özellikleri de var. Örneğin cihaza USB’den bağlayacağınız sabit disk yardımı ile televizyondan görüntü kaydı alabiliyorsunuz. Bunun için harici USB diski bağladıktan sonra IQ’nun istediği formatı atmak gerekiyor. Bu sayede USB diski (bellek değil sabit disk gerekiyor) kayıt yeri olarak kullanıyorsunuz. Ayrıca IQ, USB belleklerdeki fotoğraf ve müzik dosyalarını da (aynen bir medya oynatıcı gibi) gösterebiliyor. Ancak cihazın USB belleklerdeki videoları oynatmadığını belirtmekte fayda var. Sadece fotoğraf ve müzik dosyaları gösterilebiliyor.

Uzun lafın kısası

Biliyorum biraz uzun bir yazı oldu. Ancak Digiturk IQ gibi bir servisi de 3-5 satırla anlatmak biraz zor. İstediğimiz zaman istediğimiz dizi ya da filmi izleme imkanı sunan bu servis, dizi ve film meraklılarının ilgisini çekebilecek özelliklere sahip. Önümüzdeki aylarda farklı servislerle gelişeceğini tahmin ettiğimiz Digiturk IQ, televizyon deneyimini farklı bir noktaya taşıyan faydalı bir servis.

:: Bu ve benzeri servisleri kullandığınız mı?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam